"Изправени сме пред абсолютен саботаж от прокуратурата под ръководството на г-н Гешев. В България независима прокуратура няма". Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в петък вечер, часове след като бившият министър-председател Бойко Борисов беше пуснат от ареста без обвинение. 

"От това, което чухме от прокуратурата, се укриват документи с искане за повдигане на обвинение. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон - сведения, които са всеобщо известни и вече са достояние и на Европейската прокуратура. 

Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни", каза той. 

Петков обвини прокурорите за това, че са се държали като "адвокат" спрямо хора, обвинени в корупция. 

Петков отново посочи, че "по този казус работи и Европейската прокуратура". 

"Ако обикновено се скриват факти, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече и също работи по този казус. Ще има много ясна информация на ниво ЕС как работят, какви решения взимат и какво са направили. Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер", беше коментарът му.

Детайли по твърдението за връзка на ЕП с това разследване обаче не бяха дадени от премиера. 

Вътрешният министър Бойко Рашков изрази неразбиране защо прокуратурата "прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото". 

Той посочи, че не е имало достатъчно време за събиране на доказателства по казуса с Борисов, Горанов и Арнаудова. 

Бойко Рашков уличи говорителя на СГП в лъжа за това, че полицията не е предала проекти на заповед за повдигане на обвинение на Борисов, Горанов и Арнаудова, като показа копията от тези документи на брифинга. 

Рашков каза още, че полицаите са чакали пред кабинета на прокурорите, които не са ги приели, за да разгледат материалите в преписката. 

"Ако полицаите са работили няколко месеца да събират сведения в тази връзка, познават много добре какво има вътре. Много по-бързо и по-лесно е било заедно с прокурорите да обсъдят какво е установено и какво предстои. Прокурорите не са приели оперативните работници за разговор изобщо. Не са искали да се срещнат с тях. Днес денят е минал в чакане прокуратурата да излезе пред медиите и да ни сюрпризира със своето становище по досъдебното производство", каза вътрешният министър. 

Причината тримата задържани да бъдат разпитани едва в петък следобед той обвърза с липсата на комуникация с прокуратурата и с това, че полицаите не са знаели в какво качество да разпитат Борисов, Горанов и Арнаудова. 

"Те са очаквали от прокуратурата евентуално да повдигне обвинение или поне да каже, че няма да повдигне обвинение и те да ги разпитат още на обяд като свидетели и да ги освободят своевременно", каза Рашков. 

"По тази проверка са събрани сведения включително от намиращия се в Дубай Васил Крумов Божков, саморъчно подписани от него. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда на НПК. Това може да стане само след като вече се образува досъдебно производство. Вчера е стартирано такова. Вместо прокуратурата да заяви, че тя ще предприеме това действие - тя се постара да обяви, че МВР не е направило нищо и не е било компетентно да предприеме елементарни проверочни действия", каза Бойко Рашков. 

Той посочи, че твърденията на Божков за рекет, искан от Борисов и Горанов, са известни от години, а прокуратурата не се е самосезирала по тях. 

"Тък като МВР вече дълго време няма никакво основание да има доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможност за поставяне на началото на наказателния процес в хипотези на "неотложност". Изпратени десетки, да не кажа стотици материали от МВР в прокуратурата, потъват в нея, без да е известно каква е тяхната съдба", каза Рашков. 

Той нарече "пълен абсурд" обяснението на прокуратурата за отказ от разследване на данните от Божков за предполагаемото изнудване от страна на висшите представители на ГЕРБ, заради това, че той е обвиняемо лице. Той поиска и обяснение от прокуратурата дали е предприела мерки спрямо Владислав Горанов, след като АДФИ е предала доклад за сериозно ощетяване на хазната от несъбрани хазартни такси на фирмите на Божков. 

"Защо прокуратурата така категорично обяви, че липсвали каквито и да е доказателства? Това е поредна лъжа само и само да се оправдае прокуратурата", каза още той. Гледайте брифинга на живо: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"