Снимка: © Screenshot/Нова тв

Договореният американски газ е подписан и два от корабите, които го доставят, вече са тръгнали към България. Това каза премиерът Кирил Петков в интервю пред Нова телевизия. Той посочи, че цената ще бъде "горе-долу еквивалентна" на тази, предлагана от руската компания "Газпром".

Договорът за газта е сключен без посредници и е подписан директно с американска компания, която Петков не пожела да назове от съобръжения за конфиденциалност.

Исках да докажа, че България не е зависима и, че ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции. И по този начин да покажем, че никой едностранно от тук нататък не може да прави претенции или да ни извива ръцете“, каза той.

Според премиера, българското правителство се справя с енергийната криза и много бързо е намерило алтернатива, след като миналия месец "Газпром" спря доставките на газ към България. Той съобщи, че се очаква първите доставки от новия газ да пристигнат у нас на 8 и 23 юни.

Петков разговаря с Харис и Блинкен: САЩ обещават доставки на втечнен газ на цени под "Газпром"

Петков коментира и плановете на ЕС да наложи ембарго върху вноса на руски петрол и посочи, че ако такова решение бъде взето България ще е една от страните, които ще получат отстъпки по него. По-рано стана ясно, че ЕК предвижда отстъпки от ембаргото за Чехия, Унгария и Словакия, но България не беше сред споменатите страни.

"Просто не можем да си го позволим чисто икономически да бъде засегнат и петролът в този момент и нашите европейски партньори ни разбират. Има ясно разбиране, че България трябва да бъде подкрепена и да бъде включена в списъка на страните, които са извън ембаргото", каза премиерът.

Министър-председателят обсъди и българската позиция по отношение на членството на Република Северна Македония. Той каза, че очаква "съвсем скоро" Скопие да създаде институция за правата на българите в страната и каза, че българското вето ще бъде смъкнато, "когато си свършим работата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"