Кирил Петков: Корабите с американски газ вече пътуват към България Снимка: © Screenshot/Нова тв

Договореният американски газ е подписан и два от корабите, които го доставят, вече са тръгнали към България. Това каза премиерът Кирил Петков в интервю пред Нова телевизия. Той посочи, че цената ще бъде "горе-долу еквивалентна" на тази, предлагана от руската компания "Газпром".

Договорът за газта е сключен без посредници и е подписан директно с американска компания, която Петков не пожела да назове от съобръжения за конфиденциалност.

Исках да докажа, че България не е зависима и, че ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции. И по този начин да покажем, че никой едностранно от тук нататък не може да прави претенции или да ни извива ръцете“, каза той.

Според премиера, българското правителство се справя с енергийната криза и много бързо е намерило алтернатива, след като миналия месец "Газпром" спря доставките на газ към България. Той съобщи, че се очаква първите доставки от новия газ да пристигнат у нас на 8 и 23 юни.

Петков разговаря с Харис и Блинкен: САЩ обещават доставки на втечнен газ на цени под "Газпром"

Петков коментира и плановете на ЕС да наложи ембарго върху вноса на руски петрол и посочи, че ако такова решение бъде взето България ще е една от страните, които ще получат отстъпки по него. По-рано стана ясно, че ЕК предвижда отстъпки от ембаргото за Чехия, Унгария и Словакия, но България не беше сред споменатите страни.

"Просто не можем да си го позволим чисто икономически да бъде засегнат и петролът в този момент и нашите европейски партньори ни разбират. Има ясно разбиране, че България трябва да бъде подкрепена и да бъде включена в списъка на страните, които са извън ембаргото", каза премиерът.

Министър-председателят обсъди и българската позиция по отношение на членството на Република Северна Македония. Той каза, че очаква "съвсем скоро" Скопие да създаде институция за правата на българите в страната и каза, че българското вето ще бъде смъкнато, "когато си свършим работата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023