Кирил Петков: Минимални промени при ротацията ще доведат до минимални скандали Снимка: © Скрийншот, bTV

„Чакаме Мария Габриел и Николай Денков да излязат с проектокабинет, който да ни бъде представен за политическите решения. Минимални промени биха дали възможност да имаме минимален брой скандали“.

Това каза тази вечер в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков, като уточни, че ако някой министър не се е справил, този факт не трябва да бъде игнориран.

В ефира на bTV Петков коментира и снимката в бизнесмена Спас Русев, направена и публикувана от агенция ПИК.

Петков обясни, че познава Спас Русев отпреди 10 години, когато бизнесменът е инвестирал в различни стартъп проекти - "в Clever Bees и други технологични компании".

Срещата им не била нещо необичайно, имало е и други такива през годините.

Съпредседателят на ПП акцентира, че неслучайно е избрал централно столично заведение.

"Моментът, в който сядам в кафенето, поръчвам си фреш.. И виждам Соня Колтуклиева от ПИК, която явно ме беше проследила. Нахълта с телефона преди даже да сме казали и две думи. Каза: „Оо, здравейте! Вие сте тук“. Това беше моментът, в който му казах (бел. р. на Спас Русев), че срещата ни трябва да приключи“, коментира Петков, като добави, че "от ПИК умират от кеф да го следят и да правят жълти новини от нищо".

Той допълни, че ако е целял да запази срещата в тайна, е можел да я проведе „в партийния офис, а не в Гранд Хотела, където минава цяла София“.

Кирил Петков отхвърли хипотезата Спас Русев да е искал услуги или друга форма на лобизъм и аргументира повода за срещата с мотива, че "Спас Русев точно се беше прибрал от Лондон и искаше да знае какво се случва в държавата преди ротацията".

Относно казуса с продажбата на имота на съпартийците му Асен Василев и Даниел Лорер на ул. "Чаталджа" 3, Петков изрази твърдата си вяра в тяхната почтеност. Обвиненията към тях са, че са избрали купувач, който е посредник и доскоро монополист при продажбата на винетките - Станислава Арнаудова.

„Първия път, когато внесохме закона за винетките да се свалят от 7 на 3 беше в миналото Народно събрание. Доколкото знам, тази сделка се е състояла в началото на септември – след септември, от не знам колко години насам, се допусна от Министерството на регионалното развитие да влязат две конкурентни фирми в един пазар, който беше концентриран много дълго време. Ако някой, някога е увредил някаква монополна позиция, това е „Продължаваме промяната“, каза Петков, като допълни, че е готов да заложи цялата си репутация, че Василев и Лорер не са извършили корупционно престъпление.

По повод на критиките за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, че са избрани от Народното събрание за 9 години, въпреки решението на Конституционния съд за 7, Петков отговори:

"Аз не съм юрист, за да кажа 7 или 9 години. Това, което дойде, беше предложение от конституционната комисия за 9 години, с аргумента, че в момента в единствения закон, който определя мандата, пише девет години. Както и че винаги Конституционният съд може да реши да реши това дело“.

Петков защити кандидатурата на Белазелков, а издигането на Десислава Атанасова нарече "избор - компромис".

„Човекът, когото ние издигаме, трябва да олицетворява всичко, зад което ние седим като идеология и вяра. За кандидата на ГЕРБ - той трябва да олицетворява същия избор, със същите характеристики. От наша гледна точка, той не трябва да минава под червената линия“.

„Аз мисля, че всеки един от нас трябва да си носи отговорността за собствения избор", завърши Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024