Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков заяви от трибуната на парламента, че позицията на България към преговорния процес на Северна Македония за влизане в ЕС се запазва. Според него в управляващата коалиция няма разнобой по темата въпреки идеята на Слави Трифонов ветото да се обвърже с влизане в Шенген и отпадане на US-визите за българите.

„Искам да заявя много ясно, понеже има спекулации – позицията на РБ България към преговорния процес на РБ Северна Македония се запазва в точките, точно както сме ги записали в коалиционното споразумение и сме ги представили пред българските граждани. Искаме да надградим с 5 отделни работни групи, комисии – сред които по инфраструктура, култура, евроинтеграция“, заяви Петков в отговор на въпроси и критики от бившия външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Тя атакува премиера, че българското общество разбрало от медиите, и по-скоро от Financial Times, че Петков предлага „нов процес за Скопие – много бърз, с ограничена времева рамка от само 6 месеца“. „В същото време външният министър Теодора Генчовска каза, че няма да има промяна в позицията. Преди няколко дни от едно ваше интервю в „Блумбърг“ стана ясно, че ще посетите Скопие, а външнополитическият ви съветник вече е бил там на 2 януари. Защо не научаваме това от Министерски съвет?“, попита Захариева, въпреки че от МС дават актуализация по тези теми.

„Независимо от политическите различия и страсти, трябва да имаме консенсус. Имате ли намерение да промените съществуващата позиция и да я замените с друга? Ако да, координирана ли е с МВнР и с коалиционните партньори, кога правителството ще информира българските граждани и коалиционните партньори?“, попита още бившият министър от ГЕРБ.

„В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на българския народ, имаме пълна координация по темата. Отиваме на разговор на 18 януари, това показва, че добросъседството е в основата“, каза Петков, който ще се срещне след броени дни с новия премиер на Северна Македония - Димитър Ковачевски.

„Питам се защо през 2022 г. нямаме един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Нямаме общ културен календар. Нямаме и взаимодействие между бизнесите. Ние сме готови и да помогнем на нашите съседи в борбата с корупцията, да говорим за важни неща като това историческата комисия да продължи своята дейност. Ще надграждаме“, каза още Петков.

Според Захариева „работните групи вече са заложени в договора“, а МВнР при бившите управляващи изготвили „подробна пътна карта“.

„Благодаря за положителното пожелание. Това е много важен въпрос. Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати“, отговори премиерът.

Темата отново стана актуална, след като лидерът на една от партиите в управляващото мнозинство ИТН – Слави Трифонов, предложи ветото над Скопие да отпадне, ако България влезе в Шенген и САЩ отмени визите за българските граждани. От „Продължаваме промяната“ и ДБ отхвърлиха идеята.


Надежда Нейнски: Трифонов отслабва позицията ни за Скопие, предоговарянето ще отвори Кутия на Пандора

Тошко Йорданов: Партньорите ни не одобряват идеята за Шенген и визите, но българите ни подкрепят


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията