Кирил Петков: Няма разнобой в кабинета по темата за Северна Македония Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков заяви от трибуната на парламента, че позицията на България към преговорния процес на Северна Македония за влизане в ЕС се запазва. Според него в управляващата коалиция няма разнобой по темата въпреки идеята на Слави Трифонов ветото да се обвърже с влизане в Шенген и отпадане на US-визите за българите.

„Искам да заявя много ясно, понеже има спекулации – позицията на РБ България към преговорния процес на РБ Северна Македония се запазва в точките, точно както сме ги записали в коалиционното споразумение и сме ги представили пред българските граждани. Искаме да надградим с 5 отделни работни групи, комисии – сред които по инфраструктура, култура, евроинтеграция“, заяви Петков в отговор на въпроси и критики от бившия външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Тя атакува премиера, че българското общество разбрало от медиите, и по-скоро от Financial Times, че Петков предлага „нов процес за Скопие – много бърз, с ограничена времева рамка от само 6 месеца“. „В същото време външният министър Теодора Генчовска каза, че няма да има промяна в позицията. Преди няколко дни от едно ваше интервю в „Блумбърг“ стана ясно, че ще посетите Скопие, а външнополитическият ви съветник вече е бил там на 2 януари. Защо не научаваме това от Министерски съвет?“, попита Захариева, въпреки че от МС дават актуализация по тези теми.

„Независимо от политическите различия и страсти, трябва да имаме консенсус. Имате ли намерение да промените съществуващата позиция и да я замените с друга? Ако да, координирана ли е с МВнР и с коалиционните партньори, кога правителството ще информира българските граждани и коалиционните партньори?“, попита още бившият министър от ГЕРБ.

„В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на българския народ, имаме пълна координация по темата. Отиваме на разговор на 18 януари, това показва, че добросъседството е в основата“, каза Петков, който ще се срещне след броени дни с новия премиер на Северна Македония - Димитър Ковачевски.

„Питам се защо през 2022 г. нямаме един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Нямаме общ културен календар. Нямаме и взаимодействие между бизнесите. Ние сме готови и да помогнем на нашите съседи в борбата с корупцията, да говорим за важни неща като това историческата комисия да продължи своята дейност. Ще надграждаме“, каза още Петков.

Според Захариева „работните групи вече са заложени в договора“, а МВнР при бившите управляващи изготвили „подробна пътна карта“.

„Благодаря за положителното пожелание. Това е много важен въпрос. Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати“, отговори премиерът.

Темата отново стана актуална, след като лидерът на една от партиите в управляващото мнозинство ИТН – Слави Трифонов, предложи ветото над Скопие да отпадне, ако България влезе в Шенген и САЩ отмени визите за българските граждани. От „Продължаваме промяната“ и ДБ отхвърлиха идеята.


Надежда Нейнски: Трифонов отслабва позицията ни за Скопие, предоговарянето ще отвори Кутия на Пандора

Тошко Йорданов: Партньорите ни не одобряват идеята за Шенген и визите, но българите ни подкрепят


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024
Живот

Кристина Верославова: За решенията на момента и изкуството да даваш

От страниците на Vogue до актьорската професия в България

10:22 - 20.07.2024