Надежда Нейнски: Трифонов отслабва позицията ни за Скопие, предоговарянето ще отвори Кутия на Пандора Снимка: © bTV

Българското правителство трябва да изрази единна позиция и да не допуска вътрешен разнобой по темата за Северна Македония. Всяко предоговаряне и търсене на нов договор със Скопие ще отвори Кутията на Пандора, смята бившият външен министър (1997-2001 г.) Надежда Нейнски.

След като лидерът на ИТН Слави Трифонов предложи ветото за еврочленство на Северна Македония да бъде обвързано с влизане на България в Шенген и отмяна на US-визите, коалиционните партньори от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ дадоха знак, че не одобряват тази позиция. В интервю за bTV Нейнски заяви, че казусът със Скопие ще е тест за кабинета, който трябва да направи България част от решението, а не от проблема.

ПП и ДБ не одобряват идеята на Трифонов ветото над Скопие да се обвърже с US-визите и Шенген

„Смятам, че няма нищо лошо в това да се покаже добронамереност и търсене на решаване на казуса. Подтекстът не е в това кой първи от нашите политици ще отиде в Скопие, а какво ще се прави оттук нататък“, каза бившият председател на СДС, след като премиерът Кирил Петков обяви, че ще пътува до столицата на югозападната ни съседка за среща с бъдещия премиер Димитър Ковачевски.

„Аз смятам, че има поле, в което може да се разговаря, и през тази година най-после да се намери решение на казуса, което да удовлетворява и двете страни. Важно е на проблемите на двете държави да се намери решение и в двете посоки, да е печелившо и за двете страни. Мисля, че такова решение е заложено в Договора за добросъседство. Просто трябва да се намери начин изпълнението на този договор да бъде гарантирано. ЕС трябва да е гарант, той има интерес за стабилността в региона“, каза Надежда Нейнски.

Според нея ЕС вече е гарант за Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция и е показал, че това е ефективен подход.

„Смятам, че позитивното отношение към намирането на решение е нещо добро. Двустранният договор урежда спорните въпроси, той е база за надграждане на доверието. Оттук нататък трябва да се надгражда. Отварянето и търсенето на нов договор, предоговарянето ще отвори Кутия на Пандора и ще даде възможност на определени среди и в двете посоки да търсят политически дивиденти“, твърди тя.

Според нея идеята на Слави Трифонов отслабва българската позиция по темата. „Трябва да излъчваме единство. България трябва да има изключително активна дипломация в момента. Чувам гласове от партии, че ЕС и НАТО не били ефективни съюзници. Подобни шеговити, надявам се, внушения, са контрапродуктивни“, смята Нейнски.

Според нея България трябва да аргументира позициите си като съюзник, да участва активно в европейския дебат и тогава ЕС ще ни смята за надежден съюзник.

„Обратно, ако България стои в окопа, ако непрекъснато променя позицията си, ако не формулира добре аргументите, тогава не можем да търсим вината в НАТО и ЕС. Убедена съм, че има среди, които искат разколебаване на доверието на българското общество в партньорите ЕС и НАТО, но вярвам, че българското правителство ще намери решение за тези подводни камъни“, каза Нейнски.

Попитана за ролята на настоящия външен министър Теодора Генчовска от ИТН, тя отговори, че няма значение „кой от коя квота е“.

„Мненията на отделните политически сили, независимо от тяхната автономност, да отстъпят пред колективните решения. Външният министър е натоварен със сложната мисия да обедини сигналите на властта в обща позиция. Казусът със Северна Македония ще бъде тест доколко реформаторско е новото управляващо мнозинство. То дойде на крилете на обществените очаквания и трябва да провежда убедителна политика с нови перспективи за хората“, твърди бившият външен министър.

На 10 януари президентът Румен Радев свиква Консултативен съвет за Северна Македония. Според Нейнски каквито и промени да има, те трябва да минат през парламента – ключово е първо мнението на мнозинството, после и на парламентарните сили.

„Надявам се на мъдрост и визия, защото 2022 ще е сложна в международен план“, каза Нейнски.

Тя е обнадеждена от позитивните сигнали на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който заявява надежда за отмяна на ветото и връщане на отношенията между Скопие и София в „европейския коловоз“. Той дори каза, че може да се обмисли конституционна промяна, която да вкара българите в основния закон на страната.

„Това показва, че в новото македонско правителство има много разумни гласове и се търси сближаване на позициите, което намирам за положително“, каза Нейнски.

Освен това ще бъдат създадени пет работни групи, които ще работят по надграждане на отношенията. След като Франция пое председателството на Съвета на ЕС за следващата половин година, президентът Еманюел Макрон вече обяви, че смята да свика конференция за Западните Балкани и да опита да реши проблемите с еврочленството.


Франция пое председателството на Съвета на ЕС и цел да приобщи Западните Балкани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024