Снимка: © "Продължаваме промяната"

„Продължаваме промяната“ и "Демократична България" не одобряват позицията на лидера на друга от партиите в коалицията Слави Трифонов за обвързване на ветото над Северна Македония с влизане на България в Шенген и отпадане на визите за САЩ.

В понеделник председателят на „Има такъв народ“ написа във Facebook, че ако „американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка“. Трифонов обяви позицията си в качеството си на "български гражданин".

Ден по-късно председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров заяви пред Нова ТВ, че това не е нито позиция на партията му, нито на управляващото мнозинство.

Слави Трифонов: Щом САЩ иска Скопие в ЕС, да премахне визите за българите

„Нашата позиция е много ясна – имаме стратегия как разговорите със Скопие да се водят на по-интензивно ниво - и то не само за история, което да помогне да сближим позициите. Дали да се обвързва ветото с Шенген и US-визите? Не, това не са неща, които трябва да се обвързват“, каза Гюров.

„Ако се преборим с корупцията, ако изведем върховенството на закона на по-високо равнище – това са мерки, с които България ще бъде приета в Шенген и ще има премахване на визите за Америка. Това са две различни теми, на международно ниво подобно обвързване не работи. Ние ще работим и за едното, и за другото“, добави той.

Гюров каза, че разбира позицията на Слави Трифонов, защото и влизането в Шенген, и премахването на визите за САЩ за българските граждани са заложени в коалиционното споразумение между управляващите партньори – ПП, ИТН, БСП и ДБ. „Ще работим по тях паралелно и се надявам да се случат“, отбеляза той.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи като "особена ирония" вчерашния коментар на Слави Трифонов. Пред Нова ТВ той коментира, че падането на визите за САЩ няма отношение и "не бива по този начин да се поставят нещата", но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на лидера на ИТН.

"Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите", каза Атанасов, като показа, че "Демократична България" не подкрепя идеята на лидера на "Има такъв народ".

Междувременно Андрей Гюров коментира и темата "НАТО", като заяви, че във властта няма сътресения и разногласия, след като министърът на отбраната Стефан Янев се обяви „против“ разполагане на контингент у нас, а правителството се възпротиви и каза, че това не е позицията на Министерски съвет.

„Работим добре в парламента и с изпълнителната власт. Ние сме надежден партньор в НАТО и се съобразяваме с принципите им. Стефан Янев изказа лично мнение, а правителството каза какво мисли като колективен орган. Няма разногласия“, твърди Гюров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода