ПП и ДБ не одобряват идеята на Трифонов ветото над Скопие да се обвърже с US-визите и Шенген Снимка: © "Продължаваме промяната"

„Продължаваме промяната“ и "Демократична България" не одобряват позицията на лидера на друга от партиите в коалицията Слави Трифонов за обвързване на ветото над Северна Македония с влизане на България в Шенген и отпадане на визите за САЩ.

В понеделник председателят на „Има такъв народ“ написа във Facebook, че ако „американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка“. Трифонов обяви позицията си в качеството си на "български гражданин".

Ден по-късно председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров заяви пред Нова ТВ, че това не е нито позиция на партията му, нито на управляващото мнозинство.

Слави Трифонов: Щом САЩ иска Скопие в ЕС, да премахне визите за българите

„Нашата позиция е много ясна – имаме стратегия как разговорите със Скопие да се водят на по-интензивно ниво - и то не само за история, което да помогне да сближим позициите. Дали да се обвързва ветото с Шенген и US-визите? Не, това не са неща, които трябва да се обвързват“, каза Гюров.

„Ако се преборим с корупцията, ако изведем върховенството на закона на по-високо равнище – това са мерки, с които България ще бъде приета в Шенген и ще има премахване на визите за Америка. Това са две различни теми, на международно ниво подобно обвързване не работи. Ние ще работим и за едното, и за другото“, добави той.

Гюров каза, че разбира позицията на Слави Трифонов, защото и влизането в Шенген, и премахването на визите за САЩ за българските граждани са заложени в коалиционното споразумение между управляващите партньори – ПП, ИТН, БСП и ДБ. „Ще работим по тях паралелно и се надявам да се случат“, отбеляза той.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи като "особена ирония" вчерашния коментар на Слави Трифонов. Пред Нова ТВ той коментира, че падането на визите за САЩ няма отношение и "не бива по този начин да се поставят нещата", но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на лидера на ИТН.

"Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите", каза Атанасов, като показа, че "Демократична България" не подкрепя идеята на лидера на "Има такъв народ".

Междувременно Андрей Гюров коментира и темата "НАТО", като заяви, че във властта няма сътресения и разногласия, след като министърът на отбраната Стефан Янев се обяви „против“ разполагане на контингент у нас, а правителството се възпротиви и каза, че това не е позицията на Министерски съвет.

„Работим добре в парламента и с изпълнителната власт. Ние сме надежден партньор в НАТО и се съобразяваме с принципите им. Стефан Янев изказа лично мнение, а правителството каза какво мисли като колективен орган. Няма разногласия“, твърди Гюров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024
Живот

Кристина Верославова: За решенията на момента и изкуството да даваш

От страниците на Vogue до актьорската професия в България

10:22 - 20.07.2024