ПП и ДБ не одобряват идеята на Трифонов ветото над Скопие да се обвърже с US-визите и Шенген Снимка: © "Продължаваме промяната"

„Продължаваме промяната“ и "Демократична България" не одобряват позицията на лидера на друга от партиите в коалицията Слави Трифонов за обвързване на ветото над Северна Македония с влизане на България в Шенген и отпадане на визите за САЩ.

В понеделник председателят на „Има такъв народ“ написа във Facebook, че ако „американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка“. Трифонов обяви позицията си в качеството си на "български гражданин".

Ден по-късно председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров заяви пред Нова ТВ, че това не е нито позиция на партията му, нито на управляващото мнозинство.

Слави Трифонов: Щом САЩ иска Скопие в ЕС, да премахне визите за българите

„Нашата позиция е много ясна – имаме стратегия как разговорите със Скопие да се водят на по-интензивно ниво - и то не само за история, което да помогне да сближим позициите. Дали да се обвързва ветото с Шенген и US-визите? Не, това не са неща, които трябва да се обвързват“, каза Гюров.

„Ако се преборим с корупцията, ако изведем върховенството на закона на по-високо равнище – това са мерки, с които България ще бъде приета в Шенген и ще има премахване на визите за Америка. Това са две различни теми, на международно ниво подобно обвързване не работи. Ние ще работим и за едното, и за другото“, добави той.

Гюров каза, че разбира позицията на Слави Трифонов, защото и влизането в Шенген, и премахването на визите за САЩ за българските граждани са заложени в коалиционното споразумение между управляващите партньори – ПП, ИТН, БСП и ДБ. „Ще работим по тях паралелно и се надявам да се случат“, отбеляза той.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи като "особена ирония" вчерашния коментар на Слави Трифонов. Пред Нова ТВ той коментира, че падането на визите за САЩ няма отношение и "не бива по този начин да се поставят нещата", но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на лидера на ИТН.

"Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите", каза Атанасов, като показа, че "Демократична България" не подкрепя идеята на лидера на "Има такъв народ".

Междувременно Андрей Гюров коментира и темата "НАТО", като заяви, че във властта няма сътресения и разногласия, след като министърът на отбраната Стефан Янев се обяви „против“ разполагане на контингент у нас, а правителството се възпротиви и каза, че това не е позицията на Министерски съвет.

„Работим добре в парламента и с изпълнителната власт. Ние сме надежден партньор в НАТО и се съобразяваме с принципите им. Стефан Янев изказа лично мнение, а правителството каза какво мисли като колективен орган. Няма разногласия“, твърди Гюров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексулана експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023

Синдикатите се събраха на преговори с кабинета и партийните лидери

Пеевски влезе в конфликт с "Възраждане", които решиха да излъчват срещата на живо

12:23 - 03.10.2023