Снимка: © Getty Images

От първия ден на новата 2022 г. Франция поема от Словения ротационното председателство на Съвета на ЕС след пауза от 14 години. Мотото на страната е „Възстановяване, сила и принадлежност“, а целите са амбициозни въпреки краткия период от 6 месеца.

Президентът Еманюел Макрон обяви миналия месец, че Франция ще работи за създаване на силен и „суверенен“ Европейски съюз.

В плановете му е и активен диалог за еврочленството на Северна Македония и Албания. Очаква се натискът на ЕС върху България за сваляне на ветото над Скопие да се засили.

През юни 2022 ще се проведе конференция за Западните Балкани. „Този регион все още страда от противоречия и напрежение. Не можем да изградим мир в Европа през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани в положението, в което се намират днес“, каза Макрон.

Франция ще работи по въпроса за преразглеждане на бюджетния дефицит на страните членки, след като правителствата похарчиха много средства, за да възстановят икономиките си заради Covid-пандемията.

Страната си поставя като приоритет до юни 2022 увеличаване на способността на ЕС да защитава границите си. Темата е повече от актуална предвид струпването на десетки хиляди руски войници по границата с Украйна и разговорите за разширяване на контингента на НАТО в страните от Източния фланг.

Байдън заплашил Путин с драстични санкции заради Украйна

Макрон иска да се работи още върху икономическото регулиране и отчетността на платформите – особено по отношение на речта на омразата. Приоритет ще е законодателството за цифровите услуги и пазари.

Франция ще работи за приемане на европейско законодателство за минималните заплати, за намаляване на безработицата и за нов модел на растеж и инвестиции в ЕС и еврозоната.

Сред важните теми е още разширяването на програма „Еразъм“, съвместна изследователска агенция в сектор „Здравеопазване“ и други.

Макрон има за приоритет също установяване на ценообразуване на въглеродните емисии за вносни продукти на границите на ЕС.


България отбелязва 15 години членство в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония