Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха коалицията за първа политическа сила и заявиха готовност да започнат коалиционни преговори за формиране на мнозинство, с което "България да тръгне по нов път".

"Ще бъдем много диалогични, ще бъдем консистентни, с "Демократична България" ще работим заедно със сигурност, ще говорим и с всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС. Целите (с ДБ) са много близки, когато говорим за работеща правосъдна система, силна антикорупционна агенция, нулева корупция - това са все общи теми. Вярвам, че независимо дали си ляв, център или десен, тези първи победи за България са важни", каза Кирил Петков. 

Единствените условия, които той предварително постави за коалиционни преговори, бяха "да спрем корупцията и да направим правосъдната система да работи". 

Петков и Василев отказаха да коментират въпроси, свързани с персонални назначения - например, дали ще предложат позиция на Мая Манолова, която остана без парламентарно представителство след 14 ноември, и дали биха оставили служебния премиер Стефан Янев за председател на следващия Министерски съвет. 

На въпроса към Кирил Петков дали ще се кандидатира за премиер, той каза: "В нашата партия имаме много добри капацитети, всеки от нас ще бъде предложен като възможност, но ще сравним с капацитета на другите партии". 

"Българските избиратели свършиха своята работа, сега трябва ние да свръшим нашата", коментира Асен Василев. 

Ръководителите на "Продължаваме промяната" призоваха да се изчакат окончателните резултати от гласуването, за да могат да коментират бъдещи управленски конфигурации. 


Кирил Петков и Асен Василев са привлекли 1/3 от избирателите на ИТН и ДБАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни