Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха коалицията за първа политическа сила и заявиха готовност да започнат коалиционни преговори за формиране на мнозинство, с което "България да тръгне по нов път".

"Ще бъдем много диалогични, ще бъдем консистентни, с "Демократична България" ще работим заедно със сигурност, ще говорим и с всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС. Целите (с ДБ) са много близки, когато говорим за работеща правосъдна система, силна антикорупционна агенция, нулева корупция - това са все общи теми. Вярвам, че независимо дали си ляв, център или десен, тези първи победи за България са важни", каза Кирил Петков.

Единствените условия, които той предварително постави за коалиционни преговори, бяха "да спрем корупцията и да направим правосъдната система да работи".

Петков и Василев отказаха да коментират въпроси, свързани с персонални назначения - например, дали ще предложат позиция на Мая Манолова, която остана без парламентарно представителство след 14 ноември, и дали биха оставили служебния премиер Стефан Янев за председател на следващия Министерски съвет.

На въпроса към Кирил Петков дали ще се кандидатира за премиер, той каза: "В нашата партия имаме много добри капацитети, всеки от нас ще бъде предложен като възможност, но ще сравним с капацитета на другите партии".

"Българските избиратели свършиха своята работа, сега трябва ние да свръшим нашата", коментира Асен Василев.

Ръководителите на "Продължаваме промяната" призоваха да се изчакат окончателните резултати от гласуването, за да могат да коментират бъдещи управленски конфигурации.


Кирил Петков и Асен Василев са привлекли 1/3 от избирателите на ИТН и ДБАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена