Кирил Петков обяви за "провокация и наглост" избора на Калин Стоянов за служебен министър Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отправи тежки упреци към избора на трима от служебните министри в състава на проектокабинета на Димитър Главчев.

Това са Калин Стоянов (МВР), Валентин Мундров (Електронно управление) и Мария Павлова (правосъдие).

Петков обяви още, че ако Георги Гвоздейков остане министър на транспорта в служебното управление, той ще бъде изключен от "Продължаваме промяната".

"Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативно, то е обида, в опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет", каза Петков.

Той напомни, че ПП-ДБ изрично се обявиха срещу неговото назначение за служебен вътрешен министър, защото го смятат за "ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ".

"Абсолютна политическа наглост е той да бъде сложен на масата", каза Петков.

Съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов заявиха, че занапред ще работят за "осветляване на зависимостите на Калин Стоянов".

С оставането му на поста се осигурява чадър над купуването на гласове от ГЕРБ и ДПС. Нямаме никакво доверие в Калин Стоянов и в способността му да организира честни избори,“ заяви Атанасов.

Той разкритикува и номинацията на Валентин Мундров, като обясни, че неговото име е предлагано от Мария Габриел в неслучилия се неин проектокабинет, без да се съгласува с ПП-ДБ.

"Двамата министри, от които ще зависят изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ, с тях има опасност да останат само хартиените бюлетини и купеният вот да е в същите мащаби като от местните избори", каза той.

Колкото до Мария Павлова - Петков не отправи лични критики, а подчерта факта, че в момента тя е заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

"Когато говорим за превзета държава, г-н Сарафов е олицетворението на превзетата държава. Да се вземе заместникът на този човек, това е обида за нас като парламентарна група", каза Кирил Петков, след което представителите на ПП-ДБ напуснаха залата в Президентството.

Главчев се оправда за избора на Калин Стоянов с оставката на главния секретар на МВР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024