Кирил Петков: Около 20 души са в основата на корупцията в България

Премиерът Кирил Петков призова симпатизантите на управляващата коалиция за "достатъчно търпение" по повод реформата в съдебната власт и смяната на главния прокурор.

"Мои приятели ме питат: "Месец и половина мина, къде са арестите, какво се случва?". Да, ние правим разследванията, но нямаме право да ги направим извън рамките на закона. Затова трябва да си подготвим доказателствата, и когато сме готови с това, да излезем. Но едно ви гарантирам, оттук нататък няма да има човек над закона и няма да има някой, който да ми се обади и да каже "Този човек не трябва да се пипа", каза Петков пред журналисти след изслушването си в от мониторинговата група в Комисията LIBE на Европейския парламент.

Петков заяви, че "хората, които стоят в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека".

Без да ги назовава поименно, той веднага насочи вниманието към най-големите кредити, които Българската банка за развитие е раздавала до 2021 г., като спомена изрично данните за четири фирми, свързани с Делян Пеевски.

Петков обяви още, че е изненадан как депутатът от ДПС, който е поставен под финансови санкции от САЩ заради корупция, продължава да продава имоти в България.

"Най-лошото би било да направим грешки и да не съберем реалните доказателства, а накрая и държавата да им плати обяда. Това няма да се случи. Ние сме много внимателни, защото ако прибързаме, има точно тази опасност - тези хора да останат на свобода и да не можем да им вземем истинските средства", каза той.

Петков отказа да се ангажира със срокове за резултати в съдебната власт, като посочи, че ако управляващата коалиция имаше 2/3 от депутатските места в парламента, е можел да обещае промените да се случат "до седмици". Изборът на нови членове на ВСС изисква именно такова мнозинство, което означава, че правителството ще трябва да търси подкрепа от опозиционните партии за предстоящите смени.

На въпроса дали има доверие в службите за сигурност, Кирил Петков отговори, че вижда волята на най-високо ниво в лицето на председателя на ДАНС.

"Проблемът е, че кадруването надолу се е случвало във всички тези години. Не мисля, че има много случайни хора по всички етажи на службите", каза министър-председателят.

Той иронично даде за пример "голямата случайност", че Сотир Цацаров изпреварващо обяви, че ще подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ точно преди ДАНС да отнеме допуска му до класифицирана информация.

"Случват се такива аномалии, но фактът, че в ДАНС не се поколебаха да го направят, беше добър пример на реални действия, а не празно говорене", каза той.

"Единственото, което ни трябва в момента е достатъчно търпение на всички наши избиратели - да не се фрустрират, ние сме на месец и половина. От сутрин до месец работим целенасочено това да се случи. Просто и процесът е важен, защото ако го направим по грешния начин, дори резултатите да са позитивни, пак не постигаме това, което искаме", каза още Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023