Премиерът Кирил Петков призова симпатизантите на управляващата коалиция за "достатъчно търпение" по повод реформата в съдебната власт и смяната на главния прокурор.

"Мои приятели ме питат: "Месец и половина мина, къде са арестите, какво се случва?". Да, ние правим разследванията, но нямаме право да ги направим извън рамките на закона. Затова трябва да си подготвим доказателствата, и когато сме готови с това, да излезем. Но едно ви гарантирам, оттук нататък няма да има човек над закона и няма да има някой, който да ми се обади и да каже "Този човек не трябва да се пипа", каза Петков пред журналисти след изслушването си в от мониторинговата група в Комисията LIBE на Европейския парламент.

Петков заяви, че "хората, които стоят в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека".

Без да ги назовава поименно, той веднага насочи вниманието към най-големите кредити, които Българската банка за развитие е раздавала до 2021 г., като спомена изрично данните за четири фирми, свързани с Делян Пеевски.

Петков обяви още, че е изненадан как депутатът от ДПС, който е поставен под финансови санкции от САЩ заради корупция, продължава да продава имоти в България.

"Най-лошото би било да направим грешки и да не съберем реалните доказателства, а накрая и държавата да им плати обяда. Това няма да се случи. Ние сме много внимателни, защото ако прибързаме, има точно тази опасност - тези хора да останат на свобода и да не можем да им вземем истинските средства", каза той.

Петков отказа да се ангажира със срокове за резултати в съдебната власт, като посочи, че ако управляващата коалиция имаше 2/3 от депутатските места в парламента, е можел да обещае промените да се случат "до седмици". Изборът на нови членове на ВСС изисква именно такова мнозинство, което означава, че правителството ще трябва да търси подкрепа от опозиционните партии за предстоящите смени.

На въпроса дали има доверие в службите за сигурност, Кирил Петков отговори, че вижда волята на най-високо ниво в лицето на председателя на ДАНС.

"Проблемът е, че кадруването надолу се е случвало във всички тези години. Не мисля, че има много случайни хора по всички етажи на службите", каза министър-председателят.

Той иронично даде за пример "голямата случайност", че Сотир Цацаров изпреварващо обяви, че ще подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ точно преди ДАНС да отнеме допуска му до класифицирана информация.

"Случват се такива аномалии, но фактът, че в ДАНС не се поколебаха да го направят, беше добър пример на реални действия, а не празно говорене", каза той.

"Единственото, което ни трябва в момента е достатъчно търпение на всички наши избиратели - да не се фрустрират, ние сме на месец и половина. От сутрин до месец работим целенасочено това да се случи. Просто и процесът е важен, защото ако го направим по грешния начин, дори резултатите да са позитивни, пак не постигаме това, което искаме", каза още Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти