Снимка: © Булевард България

Кирил Петков все още не е изпратил документи по казуса с канадското гражданство до Конституционния съд, който разглежда дали той е бил само български гражданин в момента, в който е станал служебен министър на икономиката.

Това съобщава в. „Сега“ и допълва, че срокът, в който бившият министър и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ трябва да изпрати документи, е едномесечен и тече от 9 септември. От Петков се чака официален писмен документ от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване. 

Досега в КС са постъпили документи от президента Румен Радев, министъра на правосъдието Янаки Стоилов и министъра на външните работи Светлан Стоев.

Радев трябваше да представи декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго гражданство освен българско, преди да стане служебен министър на икономиката.

От министъра на правосъдието беше поискан документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към 10 май, откогато е указът на президента за назначаване на служебно правителство. 

Стоев е предал писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско гражданство.

Конституционният съд ще реши казуса с гражданството на Петков в края на октомври, съобщи „Медиапул“, позовавайки се на свои източници. КС ще публикува всички събрани документи десетина дни преди да вземе решението си, за да може гражданите да си съставят мнение за случая, допълват от медията. Казусът ще бъде решен с наличната информация, която може да не включва всички изискани документи.

Според „Сега“ - не е ясно дали КС ще се произнесе преди предсрочните парламентарни избори на 14 ноември заради нуждата от пълен комплект документи.

Ако Кирил Петков е престанал да бъде канадски гражданин преди 10 май, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако Петков е продължил да има канадско гражданство след това, КС ще отмени указа на държавния глава. При втория вариант обаче актовете му като служебен министър нна икономиката няма да бъдат отменени.

"На 21 април направих волеизявление, че се отказвам от това гражданство. На 20 август ми бе съобщено, че не съм. Не ми е нужен документът“, каза Петков в едно от последните си интервюта, като съобщи, че няма да ходи до посолството на Канада в Букурещ, където от Отава са изпратили документа, че вече не е гражданин на страната.

Петков се е сдобил с паспорта на 14 г. чрез родителите си, като го е получил „автоматично“. Волеизявлението му през април, с което се отказва от него, е било „най-ранната възможна дата“ – според думите му.

КС бе сезиран от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. От партията на Бойко Борисов твърдят, че не е достатъчно лицето да е направило волеизявление за освобождаване от гражданство, а трябва да има и акт от Канада.


Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна