Кирил Петков още не е пратил документи за гражданството в КС, съдът решава казуса в края на октомври Снимка: © Булевард България

Кирил Петков все още не е изпратил документи по казуса с канадското гражданство до Конституционния съд, който разглежда дали той е бил само български гражданин в момента, в който е станал служебен министър на икономиката.

Това съобщава в. „Сега“ и допълва, че срокът, в който бившият министър и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ трябва да изпрати документи, е едномесечен и тече от 9 септември. От Петков се чака официален писмен документ от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване.

Досега в КС са постъпили документи от президента Румен Радев, министъра на правосъдието Янаки Стоилов и министъра на външните работи Светлан Стоев.

Радев трябваше да представи декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго гражданство освен българско, преди да стане служебен министър на икономиката.

От министъра на правосъдието беше поискан документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към 10 май, откогато е указът на президента за назначаване на служебно правителство.

Стоев е предал писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско гражданство.

Конституционният съд ще реши казуса с гражданството на Петков в края на октомври, съобщи „Медиапул“, позовавайки се на свои източници. КС ще публикува всички събрани документи десетина дни преди да вземе решението си, за да може гражданите да си съставят мнение за случая, допълват от медията. Казусът ще бъде решен с наличната информация, която може да не включва всички изискани документи.

Според „Сега“ - не е ясно дали КС ще се произнесе преди предсрочните парламентарни избори на 14 ноември заради нуждата от пълен комплект документи.

Ако Кирил Петков е престанал да бъде канадски гражданин преди 10 май, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако Петков е продължил да има канадско гражданство след това, КС ще отмени указа на държавния глава. При втория вариант обаче актовете му като служебен министър нна икономиката няма да бъдат отменени.

"На 21 април направих волеизявление, че се отказвам от това гражданство. На 20 август ми бе съобщено, че не съм. Не ми е нужен документът“, каза Петков в едно от последните си интервюта, като съобщи, че няма да ходи до посолството на Канада в Букурещ, където от Отава са изпратили документа, че вече не е гражданин на страната.

Петков се е сдобил с паспорта на 14 г. чрез родителите си, като го е получил „автоматично“. Волеизявлението му през април, с което се отказва от него, е било „най-ранната възможна дата“ – според думите му.

КС бе сезиран от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. От партията на Бойко Борисов твърдят, че не е достатъчно лицето да е направило волеизявление за освобождаване от гражданство, а трябва да има и акт от Канада.


Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023