Кирил Петков: Позицията на Стефан Янев за НАТО е лично мнение, няма да има компромис с кадрите от ДС Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на военния министър Стефан Янев против разполагането на допълнителни сили на НАТО в България е "лично мнение" и не отразява решение на правителството.

"Много конкретно мога да заявя, че тази тема не е разисквана на Министерски съвет, нито е разисквана с някои от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство. Аз ясно заявих, че ние ще бъдем активен член на ЕС и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля. Ние вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката н ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Това е българският интерес да нямаме в съседство военно положение. Но пак искам да изразя ясно, че ние ще бъдем и сме активен член на ЕС и НАТО", каза Петков по време на брифинг в Министерски съвет.

Той посочи, че решенията за евентуално разширяване на военното присъствие на НАТО в страната "не може да се вземат на база на лично мнение" и се обяви за експертене анализ на ползите и рисковете, който да се обсъди с партньорите.

"Като цяло, колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и колкото повече е върху дипломатическия потенциал, това е по-добре за България. Но конкретни мерки и лични мнения не се изразяват по този начин", каза той по повод съобщението на Стефан Янев от вторник, което министърът на отбраната публикува в профила си във Facebook.

Кирил Петков потвърди и че външният министър Теодора Генчовска ще отстрани всички новоназначени свои съветници с минало в Държавна сигурност - сред тях беше и екс-председателят на ДАНС Петко Сертов.

'Всеки министър има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали нашите изисквания за тези хора съвпадат с тези предложения. В този случай те ще бъдат неназначени", каза той на въпроса дали тези кадрови решения са били съгласувани с него.

"Хората се назначават на база на някакъв тип експертиза, след това се разбира допълнителна информация и се взима крайното решение, но в случая няма да има компромис", каза още Кирил Петков.


Петко Сертов отново е тук. А тайните не са забравениАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Депутатите заседават извънредно, за да изслушат ръководителите на службите

Изслушванията са по повод разпространеният запис от Националния съвет на ПП

07:34 - 30.05.2023

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023