Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на военния министър Стефан Янев против разполагането на допълнителни сили на НАТО в България е "лично мнение" и не отразява решение на правителството. 

"Много конкретно мога да заявя, че тази тема не е разисквана на Министерски съвет, нито е разисквана с някои от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство. Аз ясно заявих, че ние ще бъдем активен член на ЕС и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля. Ние вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката н ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Това е българският интерес да нямаме в съседство военно положение. Но пак искам да изразя ясно, че ние ще бъдем и сме активен член на ЕС и НАТО", каза Петков по време на брифинг в Министерски съвет.

Той посочи, че решенията за евентуално разширяване на военното присъствие на НАТО в страната "не може да се вземат на база на лично мнение" и се обяви за експертене анализ на ползите и рисковете, който да се обсъди с партньорите. 

"Като цяло, колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и колкото повече е върху дипломатическия потенциал, това е по-добре за България. Но конкретни мерки и лични мнения не се изразяват по този начин", каза той по повод съобщението на Стефан Янев от вторник, което министърът на отбраната публикува в профила си във Facebook.

Кирил Петков потвърди и че външният министър Теодора Генчовска ще отстрани всички новоназначени свои съветници с минало в Държавна сигурност - сред тях беше и екс-председателят на ДАНС Петко Сертов

'Всеки министър има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали нашите изисквания за тези хора съвпадат с тези предложения. В този случай те ще бъдат неназначени", каза той на въпроса дали тези кадрови решения са били съгласувани с него. 

"Хората се назначават на база на някакъв тип експертиза, след това се разбира допълнителна информация и се взима крайното решение, но в случая няма да има компромис", каза още Кирил Петков. 


Петко Сертов отново е тук. А тайните не са забравени



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори