Кирил Петков пропуска последния Европейски съвет за 2021, приоритизира "реалните проблеми" у нас Снимка: © Булевард България

България няма да бъде представена от новия премиер Кирил Петков на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в четвъртък (16 декември).

Вместо министър-председателят до белгийската столица ще пътува президентът Румен Радев, който ни представляваше и по време на управлението на служебните кабинети на Стефан Янев.

Причината за отсъствието на Петков от най-важното събитие на върха на ЕС са приоритетите от спешен порядък, които трябва да бъдат решени в България. Това обяви лидерът на „Продължаваме промяната“ на брифинг във вторник, проведен след първото заседание на новия Министерски съвет.

„Предпочитам моята първа поява в Брюксел да не бъде тази седмица, защото просто приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес. Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни по-спокойно време, но се оказа, че не е така – имахме само една вечер. Ето защо президентът Радев ще отиде в Брюксел“, каза Кирил Петков.

От заседанието на кабинета стана ясно, че министрите се заемат с мерки след щетите от наводненията в общини от Благоевград, Пловдив и Смолян. Още утре ще бъдат свикани областните управители и заедно с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов (ИТН) и с вътрешния министър Бойко Рашков ще бъдат обсъдени щетите и последиците.

Вторият приоритет ще е ваксинацията – Петков ще издаде заповед за достъп до сградата на Министерски съвет само със зелен сертификат и ще поиска това да се случи и в останалите ведомства.

Не на последно място – правителството си е поставило срок от 24 часа да направи анализ на предложението на КЕВР за покачване на цените на тока, водата и газа. След това ще се вземат „конкретните мерки, за да избегнем покачването на цената“, каза Петков.

Предвижда се от 1 януари токът за бита да поскъпне средно с 11,5%, а парното и топлата вода - средно с 13 на сто.

По право на европейските съвети участва министър-председателят на България, а по изключение президентът ни представлява, когато в страната управлява служебно правителство. Последният съвет за годината е важен с оглед на здравната и енергийната криза в цяла Европа, както и заради продължаващото вето на София спрямо Скопие за началото на преговорите за еврочленство на Северна Македония.

В Брюксел ще е и новият канцлер на Германия Олаф Шолц от „Социалдемократите“, който наследи Ангела Меркел след 16-годишното ѝ управление.

В понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Кирил Петков за това, че парламентът го избра за премиер. Първоначално тя написа в Twitter, че ще се радва да се срещне с него на 16 декември, но по-късно редактира публикацията си и тази част изпадна от „туита“.

„Поздравления за избирането Ви за министър-председател на България, Кирил Петков. Нека започнем да работим заедно за бързото стартиране на Следващо поколение ЕС в България, за да осъществим успешно зелено и цифрово възстановяване“, гласи финалната версия на публикацията ѝ.


Financial Times: Кирил Петков обещава обрат в преговорите със Северна МакедонияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024