Кирил Петков ще даде имунитета си, но първо комисия ще провери дали прокуратурата не е бухалка

ПП-ДБ ще предложат специална комисия в Народното събрание да разглежда всички случаи, в които главният прокурор Иван Гешев е поискал имунитети на народни представители. Тя няма да се оглавява нито от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ - "за да няма съмнение за политическа намеса". Целта е внесените от дължавното обвинение документи за всеки един от депутатите с поискан имунитет да станат публични.

Това каза бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков пред Нова. В понеделник Гешев поиска и неговия имунитет заради случая отпреди две години с подадената от него декларация, в която казва, че се е отказал от канадското си гражданство. Беше установено, че то все още е било валидно към времето, в което е подписан документът от Петков, затова Конституционният съд обяви указа на президента Румен Радев, с който го назначава за служебен министър, е противоконституционен. Тогава обаче не бяха открити данни за извършено от съпредседателя на ПП престъпление.

До момента 5-има депутати са с поискан от Гешев имунитет, след тях е и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - заради т.нар. "Барселонагейт". Самият Гешев е в продецура за предсрочно сваляне от поста му. Висшият съдебен съвет прие решение за това с 16 гласа "за", но се очаква указ на държавния глава, за да влезе решението в сила. Няма срок, с който това трябва да стане. По думите на Петков президентът "не може да си играе" и очаква от него издаването на указ до седмица.

"Когато се съмняваме кои са най-правилните действия - пускаме прожекторите за пълна прозрачност. Комисията трябва да покаже какво точно е открила прокуратурата - в моя случай преди две години", каза Петков. Според идеята на ПП-ДБ заседанията на този парламентарен орган ще са "абсолютно открити". Така ще се провери "дали прокуротите не са използвали прокуратурата за политическа бухалка".

Петков декларира, че той лично ще даде своя имунитет, за да може да бъде разследван, преди въпросната специална комисия да излезе с решение - за да покаже на гражданите, че няма нищо за криене. "Всеки, който иска да прави политическо движение през искане на имунитети на депутати, ще бъде осветлен", каза бившият премиер.

Той защити идеите за промени в Конституцията в частта за съдебната власт. И потвърди нещо, което първи съобщи публично депутатът от ДПС Делян Пеевски, когото партията вкара в преговорите с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за реформата. А именно, че една от идеите е изобщо да бъде заличена фигурата "главен прокурор" от устройството на съдебната власт.

Според Петков така "България може да се освободи от задкулисните си зависимости и да вървим към една правова държава".

Без гласовете на ДПС промени в основния закон не могат да бъдат направени, защото са нужни поне 160 гласа. Двете партии, които подкрепят кабинета "Денков", имат общо 132-ма депутати.

По повод заявките за резивия на службите са сигурност, Петков потвърди, че такива ще има не с цел "чистка", а с цел да се провери дали работят ефективно. Посочи за пример ДАНС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023