Кирил Петков ще даде имунитета си, но първо комисия ще провери дали прокуратурата не е бухалка

ПП-ДБ ще предложат специална комисия в Народното събрание да разглежда всички случаи, в които главният прокурор Иван Гешев е поискал имунитети на народни представители. Тя няма да се оглавява нито от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ - "за да няма съмнение за политическа намеса". Целта е внесените от дължавното обвинение документи за всеки един от депутатите с поискан имунитет да станат публични.

Това каза бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков пред Нова. В понеделник Гешев поиска и неговия имунитет заради случая отпреди две години с подадената от него декларация, в която казва, че се е отказал от канадското си гражданство. Беше установено, че то все още е било валидно към времето, в което е подписан документът от Петков, затова Конституционният съд обяви указа на президента Румен Радев, с който го назначава за служебен министър, е противоконституционен. Тогава обаче не бяха открити данни за извършено от съпредседателя на ПП престъпление.

До момента 5-има депутати са с поискан от Гешев имунитет, след тях е и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - заради т.нар. "Барселонагейт". Самият Гешев е в продецура за предсрочно сваляне от поста му. Висшият съдебен съвет прие решение за това с 16 гласа "за", но се очаква указ на държавния глава, за да влезе решението в сила. Няма срок, с който това трябва да стане. По думите на Петков президентът "не може да си играе" и очаква от него издаването на указ до седмица.

"Когато се съмняваме кои са най-правилните действия - пускаме прожекторите за пълна прозрачност. Комисията трябва да покаже какво точно е открила прокуратурата - в моя случай преди две години", каза Петков. Според идеята на ПП-ДБ заседанията на този парламентарен орган ще са "абсолютно открити". Така ще се провери "дали прокуротите не са използвали прокуратурата за политическа бухалка".

Петков декларира, че той лично ще даде своя имунитет, за да може да бъде разследван, преди въпросната специална комисия да излезе с решение - за да покаже на гражданите, че няма нищо за криене. "Всеки, който иска да прави политическо движение през искане на имунитети на депутати, ще бъде осветлен", каза бившият премиер.

Той защити идеите за промени в Конституцията в частта за съдебната власт. И потвърди нещо, което първи съобщи публично депутатът от ДПС Делян Пеевски, когото партията вкара в преговорите с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за реформата. А именно, че една от идеите е изобщо да бъде заличена фигурата "главен прокурор" от устройството на съдебната власт.

Според Петков така "България може да се освободи от задкулисните си зависимости и да вървим към една правова държава".

Без гласовете на ДПС промени в основния закон не могат да бъдат направени, защото са нужни поне 160 гласа. Двете партии, които подкрепят кабинета "Денков", имат общо 132-ма депутати.

По повод заявките за резивия на службите са сигурност, Петков потвърди, че такива ще има не с цел "чистка", а с цел да се провери дали работят ефективно. Посочи за пример ДАНС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024