Кирил Петков: Ще има дипломатически отговор на изказването на Митрофанова

Премиерът на България Кирил Петков съобщи по време на брифинг след заседание на Министерски съвет, че "ще има дипломатически отговор, по един или друг начин" към руския посланик в страната Елеонора Митрофанова, като добави, че повече информация ще бъде обявена, "когато мерките бъдат изпълнени".

На 21 март Митрофанова каза в ефира на телевизия "Россия 24", че "народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна."

"Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство," коментира изказването ѝ Петков.

Това не е първото провокативно твърдение на руския посланик за последния месец. В официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското правителство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България. Два дни по-рано Facebook-профилът на посолството обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна.

В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги".

Още тогава говорителят на МВнР посочи, че "използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България."

На 2 март главният прокурор Иван Гешев обяви, че е разкрит случай на нерегламентирана разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет. Елеонора Митрофанова отказа да се яви на поисканата в същия ден среща в МНвР.

Митрофанова се извини на Кирил Петков на среща в Министерски съвет

Такава все пак се проведе на 6 март, а след нея официално съобщение на Министерски съвет по темата съобщи, че посланикът се е извинил на Кирил Петков за използваните квалификации. Написаното гласеше още, че Митрофанова е декларирала намерение за конструктивен тон оттук нататък - нещо, което очевидно не е изпълнено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023