Снимка: © Булевард България

Министър-председателят Кирил Петков ще направи посещение в Скопие на 18 януари по повод 30-годишнината от признаването на независимостта на Македония от България.

В делегацията ще участват още министърът на външните работи Теодора Генчовска и на транспорта Николай Събев, съобщават от правителствената пресслужба.

Седмица по-рано, на 10 януари президентът Румен Радев свиква Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с въпроса за европейското членство на Северна Македония и Албания.

"Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония имаме от този процес", казва Петков.

Срещата в Скопие се случва в контекста на едногодишната блокада на опитите на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. България отказва да подкрепи този процес, защото съседната страна не изпълнява всички поети ангажименти по Договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Преди дни председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов изненадващо се включи в дебата, като обяви, че България може да вдигне ветото над Скопие, ако бъде пусната в Шенген и САЩ отмени визите за български граждани.

Както "Продължаваме промяната", така и "Демократична България" отхвърлиха тази идея, а Кирил Петков заяви, че няма промяна в официалната българска позиция.

„Питам се защо през 2022 г. нямаме един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Нямаме общ културен календар. Нямаме и взаимодействие между бизнесите. Ние сме готови и да помогнем на нашите съседи в борбата с корупцията, да говорим за важни неща като това историческата комисия да продължи своята дейност. Ще надграждаме“, каза още Петков.


Надежда Нейнски: Трифонов отслабва позицията ни за Скопие, предоговарянето ще отвори Кутия на ПандораАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Вълнуващата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо