Кирил Петков ще посети Скопие на 18 януари Снимка: © Булевард България

Министър-председателят Кирил Петков ще направи посещение в Скопие на 18 януари по повод 30-годишнината от признаването на независимостта на Македония от България.

В делегацията ще участват още министърът на външните работи Теодора Генчовска и на транспорта Николай Събев, съобщават от правителствената пресслужба.

Седмица по-рано, на 10 януари президентът Румен Радев свиква Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с въпроса за европейското членство на Северна Македония и Албания.

"Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония имаме от този процес", казва Петков.

Срещата в Скопие се случва в контекста на едногодишната блокада на опитите на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. България отказва да подкрепи този процес, защото съседната страна не изпълнява всички поети ангажименти по Договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Преди дни председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов изненадващо се включи в дебата, като обяви, че България може да вдигне ветото над Скопие, ако бъде пусната в Шенген и САЩ отмени визите за български граждани.

Както "Продължаваме промяната", така и "Демократична България" отхвърлиха тази идея, а Кирил Петков заяви, че няма промяна в официалната българска позиция.

„Питам се защо през 2022 г. нямаме един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Нямаме общ културен календар. Нямаме и взаимодействие между бизнесите. Ние сме готови и да помогнем на нашите съседи в борбата с корупцията, да говорим за важни неща като това историческата комисия да продължи своята дейност. Ще надграждаме“, каза още Петков.


Надежда Нейнски: Трифонов отслабва позицията ни за Скопие, предоговарянето ще отвори Кутия на Пандора



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024