Кирил Петков ще посети Скопие на 18 януари Снимка: © Булевард България

Министър-председателят Кирил Петков ще направи посещение в Скопие на 18 януари по повод 30-годишнината от признаването на независимостта на Македония от България.

В делегацията ще участват още министърът на външните работи Теодора Генчовска и на транспорта Николай Събев, съобщават от правителствената пресслужба.

Седмица по-рано, на 10 януари президентът Румен Радев свиква Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с въпроса за европейското членство на Северна Македония и Албания.

"Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония имаме от този процес", казва Петков.

Срещата в Скопие се случва в контекста на едногодишната блокада на опитите на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. България отказва да подкрепи този процес, защото съседната страна не изпълнява всички поети ангажименти по Договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Преди дни председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов изненадващо се включи в дебата, като обяви, че България може да вдигне ветото над Скопие, ако бъде пусната в Шенген и САЩ отмени визите за български граждани.

Както "Продължаваме промяната", така и "Демократична България" отхвърлиха тази идея, а Кирил Петков заяви, че няма промяна в официалната българска позиция.

„Питам се защо през 2022 г. нямаме един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Нямаме общ културен календар. Нямаме и взаимодействие между бизнесите. Ние сме готови и да помогнем на нашите съседи в борбата с корупцията, да говорим за важни неща като това историческата комисия да продължи своята дейност. Ще надграждаме“, каза още Петков.


Надежда Нейнски: Трифонов отслабва позицията ни за Скопие, предоговарянето ще отвори Кутия на ПандораАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024