Българската делегация начело с премиера Кирил Петков ще посети Киев в четвъртък, като премиерът ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и министър-председателя на страната Денис Шмигал. 

В делегацията от българска страна участва още министърът на отбраната Драгомир Заков, както и трима депутати от ПП, ИТН и ДБ - Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов

Решението за посещение в Украйна беше взето, след като външният министър Дмитро Кулеба прекара няколко дни в България в опити да убеди властите за оказване на военна помощ за държавата заради руската инвазия - искане, на което се противопоставят твърдо както БСП като коалиционен партньор, така и президентът Румен Радев. 

След няколкодневни колебания и противоречиви сигнали - в сряда премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев заеха ясна позиция в подкрепа на помощта за Украйна. 

"Позицията на Румен Радев за Украйна е позорна. Защото допуска, че Русия ще победи"

Делегацията ще посети не само Киев, но и близките градове Бородянка, Буча и Ирпин, чиито жители бяха подложени на гонения и убийства от страна на руските войски по време на едномесечна окупация през април. Предвиждат се и срещи с българската общност в страната. 

В района на предградията на столицата бяха открити стотици трупове на цивилни граждани, убити с огнестрелно оръжие и изоставени по улиците със седмици. 

Междувременно министрите на финансите и енергетиката Асен Василев и Александър Николов заминават за Брюксел, където ще проведат срещи в ЕК заради спрените руски газови доставки. 

Гърция вече даде заявка, че е готова да помогне на България, като пренасочи част от своите газови поръчки към страната. 

В сряда Володимир Зеленски коментира спирането на газа за България и Полша с думите: "Това е поредният аргумент защо никой в Европа не може да се надява на запазване на нормално икономическо сътрудничество с Русия". 

Защо спирането на газа за България и Полша е "автогол за Русия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори