Кирил Петков ще се срещне с Володимир Зеленски в Киев

Българската делегация начело с премиера Кирил Петков ще посети Киев в четвъртък, като премиерът ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и министър-председателя на страната Денис Шмигал.

В делегацията от българска страна участва още министърът на отбраната Драгомир Заков, както и трима депутати от ПП, ИТН и ДБ - Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов.

Решението за посещение в Украйна беше взето, след като външният министър Дмитро Кулеба прекара няколко дни в България в опити да убеди властите за оказване на военна помощ за държавата заради руската инвазия - искане, на което се противопоставят твърдо както БСП като коалиционен партньор, така и президентът Румен Радев.

След няколкодневни колебания и противоречиви сигнали - в сряда премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев заеха ясна позиция в подкрепа на помощта за Украйна.

"Позицията на Румен Радев за Украйна е позорна. Защото допуска, че Русия ще победи"

Делегацията ще посети не само Киев, но и близките градове Бородянка, Буча и Ирпин, чиито жители бяха подложени на гонения и убийства от страна на руските войски по време на едномесечна окупация през април. Предвиждат се и срещи с българската общност в страната.

В района на предградията на столицата бяха открити стотици трупове на цивилни граждани, убити с огнестрелно оръжие и изоставени по улиците със седмици.

Междувременно министрите на финансите и енергетиката Асен Василев и Александър Николов заминават за Брюксел, където ще проведат срещи в ЕК заради спрените руски газови доставки.

Гърция вече даде заявка, че е готова да помогне на България, като пренасочи част от своите газови поръчки към страната.

В сряда Володимир Зеленски коментира спирането на газа за България и Полша с думите: "Това е поредният аргумент защо никой в Европа не може да се надява на запазване на нормално икономическо сътрудничество с Русия".

Защо спирането на газа за България и Полша е "автогол за Русия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023