Кирил Петков ще се срещне с Володимир Зеленски в Киев

Българската делегация начело с премиера Кирил Петков ще посети Киев в четвъртък, като премиерът ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и министър-председателя на страната Денис Шмигал.

В делегацията от българска страна участва още министърът на отбраната Драгомир Заков, както и трима депутати от ПП, ИТН и ДБ - Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов.

Решението за посещение в Украйна беше взето, след като външният министър Дмитро Кулеба прекара няколко дни в България в опити да убеди властите за оказване на военна помощ за държавата заради руската инвазия - искане, на което се противопоставят твърдо както БСП като коалиционен партньор, така и президентът Румен Радев.

След няколкодневни колебания и противоречиви сигнали - в сряда премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев заеха ясна позиция в подкрепа на помощта за Украйна.

"Позицията на Румен Радев за Украйна е позорна. Защото допуска, че Русия ще победи"

Делегацията ще посети не само Киев, но и близките градове Бородянка, Буча и Ирпин, чиито жители бяха подложени на гонения и убийства от страна на руските войски по време на едномесечна окупация през април. Предвиждат се и срещи с българската общност в страната.

В района на предградията на столицата бяха открити стотици трупове на цивилни граждани, убити с огнестрелно оръжие и изоставени по улиците със седмици.

Междувременно министрите на финансите и енергетиката Асен Василев и Александър Николов заминават за Брюксел, където ще проведат срещи в ЕК заради спрените руски газови доставки.

Гърция вече даде заявка, че е готова да помогне на България, като пренасочи част от своите газови поръчки към страната.

В сряда Володимир Зеленски коментира спирането на газа за България и Полша с думите: "Това е поредният аргумент защо никой в Европа не може да се надява на запазване на нормално икономическо сътрудничество с Русия".

Защо спирането на газа за България и Полша е "автогол за Русия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024