"Позицията на Румен Радев за Украйна е позорна. Защото допуска, че Русия ще победи"

"Позицията на Румен Радев за военна помощ за Украйна е позорна. Позорна е, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи и ние трябва да й помогнем. Защото алтернативата е първо Украйна, а после цяла Източна Европа да станат васални придатъци. Ние няма да допуснем това".

Думите са на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, изречени по време на първата пресконференция на "Продължаваме промяната" като партия. Василев е и съпредседател на новата формация. Конкретният повод е казаното от държавния глава по-рано днес по адрес на правителството. Радев оправи критики към властта, които изумително съвпаднаха и с оценките на бившия премиер Бойко Борисов, зададе и въпрос "чии интереси защитава" управлението - по повод и военна помощ за Украйна, и едностранния акт за спиране на газовите доставки от "Газпром" за България и Полша.

Радев повтори критиките на Борисов срещу кабинета "Петков" заради газа

Премиерът Кирил Петков обяви, че партията му е взела ясно решение да подкрепи с гласуване в Народното събрание предоставяне на държавна военна помощ на Украйна. Нарече "хибридки" обясненията, че изпращане на оръжие би означавало стъпка към влизане на България в конфликта. Именно това е тезата на държавния глава, изразена и по-рано днес.

Петков декларира още, че "ПП е партия ,която ще защитава изцяло българския интерес. Независима, свободна, просперираща България. За съжаление Русия е третирала България като пета колона. Има политически и икономически кръгове в България, които пряко защитават нейните интереси", добави министър-председателят, като допусна, че това са онези, които стоят и зад похарчените 3 млрд. лв. на данъкоплатците за "Турски поток", и тези, които понече от 10 години не са построили гръцкия газов интерконектор. За гръцката газова връзка премиерът каза, че в последните 3 месеца е свършено повече по строежа й, отколкото за години преди това.

Асен Василев нарече акта на "Газпром" срещу България "безпредедентна икономическа агресия".

"В политиката да стоим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг – ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, някой се опитва да ни насилва, опитва се да ни изнудва, приключи. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е ясно", заяви вицепремиерът.

България е започнала подготовка за сценарий със спиране на руския газ още през февруари, съобщи още Асен Василев. По думите му досега години наред т.нар. гръцка връзка и забавеният й строеж са използвани като оправдание да не се диверсифицират доставките на синьо гориво с източници извън Русия.

"От южна посока ние можем да доставяме около 20 млрд. куб. метра газ годишно - около 2 млрд. през Гърция и останалите – чрез интерконекторите към Турция", обясни Василев. По думите му България е резервирала количества на LNG терминалите така, че в рамките на 24 часа да може да се реагира с алтернативни доставки.

"Сега тук стои въпросът защо това не беше направено от едни предишни правителства, които уж ни диверсифицираха на 100%", каза кой, визирайки изявление на Бойко Борисов от 2021 г., когато сам обявява диверсификацията за приключена напълно.

В момента дори се разтоварват количества втечнен газ за България, заяви Василев. Цената сега ще е с около 20% по-висока от тази на руския газ, "но работим за общо европейско решение за намаляване на цените". Правителството вече е провело разговори с Гърция и Италия за газови доставки, които могат да стигат и до европейския пазар. Предстоят още утре срещи в Брюксел за ускоряване на работата по общи европейски покупки на синьо гориво, което ще повлияе и на цените.

Асен Василев припомни историята със смяната на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов - тема, която още с появата си в началото на годината обостри отношенията с Румен Радев:

"Помните, че се вдигна вой защо Николай Павлов беше остранен от “Булгаргаз”. Да ви го обясним просто – има договор за азерски газ за 1 млрд. куб. метра на година. За първите 3 месеца на 2022 г. цената му щеше да е 2 до 3 пъти по-ниска от тази на руския газ. Г-н Павлов в края на септември 2021 г. доброволно се отказва от 60% от доставките на азерски газ до юни тази година. Оправданието е липсата на гръцката връзка. Това не е случайно".

През септември - още като служебен министър, Василев е изискал договорите на "Булгаргаз", станало е ясно, че може да се достави газ по алтернативно трасе и въпреки това Павлов подписва документите за отказ от количества от Азербайджан. "Щетата е между 500 000 и 1 млн. лева на ден", изчисли вицепремиерът. И припомни, че още тогава МВР е събрало данни по този случай, те са в прокуратурата. Но от средата на януари тя не е направила нищо по въпроса.

Кой говори? "Само България няма газ", "Връщат посредниците", "Изнасят оръжие за милиарди"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023