Радев повтори критиките на Борисов срещу кабинета "Петков" заради газа

Президентът Румен Радев изненадващо влезе в тона на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и атакува правителството заради спирането на руските газови доставки към България.

Минути след като Борисов обяви, че правителството е виновно за това, че не е отворило сметки в рубли в "Газпромбанк" и не е запазило капацитет на терминала за втечнен природен газ в Гърция, Румен Радев повтори тези твърдения под формата на въпроси към кабинета:

"Трябва да си отговорим бързо на няколко въпорса - по-точно правителството трябва да отговори - защо само на България и Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия и Германия, те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност? Резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни? Защото ако не е резервиран, ние ще видим да загряват посредници. Това означава, че навярно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква и време и средства. Явно е късно. И означава много по-високи цени и рискове за доставките".

Той поиска отговор от страна на ЕС "как ще помогне на енергийно най-зависимата и най-бедна държава".

"Аз мисля, че правителството дължи категоричен отговор чии интереси обслужва - техните или нечии други. И крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет", каза още той пред журналисти.

Радев поиска обяснения и от Корнелия Нинова заради "разкритията къде отива българското оръжие".

"Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българско оръжие подхранва този конфликт", каза той, като отново се обяви "категорично против" предоставянето на военна помощ на Украйна.

Радев разкритикува премиера Кирил Петков и за това, че предприема посещение в Украйна.

"Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. Аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение", каза той.

"Политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи", беше коментарът му за предложението на Кирил Петков за военни дарения на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024