"Троянски кон на мафията" - с тези думи бившият премиер Кирил Петков описа ролята на Слави Трифонов в политиката, а съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че вратата към евентуални коалиции с "Има такъв народ" е "абсолютно затворена".

"Когато натиснахме големите интереси в контрола на ГКПП "Капитан Андреево" и когато спряхме парите, които трябваше да отидат при 8 човека за строителството на пътищата, Слави издърпа своята подкрепа", каза Петков в интервю за БНТ, в което участва заедно с Василев.

Той назова по прякор Ами, или Размиг Чакърян, като "име на мафията" - Чакърян е свързван с компанията, която БАБХ се опитваше да отстрани от фитосанитарния контрол на турската граница.

"Отидохме на Капитан Андреево през април и видяхме, че няма абсолютно никакви лабораторни изследвания в лабораторията за месо. Попитах какво се случва - казаха, че за съжаление са направили размразяване. Отворих хладилника им - имаше скапани портокали в лабораторията за месо. Тогава един от граничните служители ми казва "Всичко това се държи от Ами. Ето това е име на мафията", каза Кирил Петков.

Асен Василев иронизира идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република, като напомни, че лидерът на ИТН не е осъществил нито едно от трите си по-ранни предложения, когато партията му влезе като първа политическа сила в Народното събрание.

"Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова власт и е запазил парламентарна, вместо президентска република", обяви бившият финансов министър по повод призива на Трифонов за смяна на режима на държавно управление.

Кирил Петков уличи служебното правителство в бездействие по казуса с алтернативните газови доставки, като коментира, че е разговарял с гръцкия министър на енергетиката, който му споделил, че след смяната на властта в България "нямаше истински ентусиазъм за взимане на слотове в гръцките пристанища". В същото време енергийният министър Росен Христов твърди, че с огромни усилия е договорил само един слот - и то в Турция, със съдействието на техния зам.-министър на енергетиката, което даваше като мотив за отказа от 6 американски танкера за втечнен природен газ.

Асен Василев също разкритикува Христов за последните му изявления, които създават риск от изпадането на България в уязвима позиция пред "Газпром".

"Газпром" ще трябва да си плаща, защото си искаме газа, а не го получаваме. Пращаме парите в Газпромбанк в Москва и те го връщат. Всеки ден си изпращаме заявката - на следващия ден (от Русия) потвърждават нула количество. Ако служебният кабинет е спрял да подава заявки - това поставя нас в неизпълнение на договроа. Но докато ние бяхме на власт, правихме всичко, за да няма никакъв риск за българската страна на арбитраж", каза Василев.

Двамата твърдят, че причината да не подпишат договора за седемте танкера, е, че са получили офертата само два дни преди да предадат властта на служебния кабинет. Те обаче оспориха демонстративната "безпомощност" на правителството да намери свободни слотове за LNG, като коментираха, че при спирането на газа от "Газпром" са намерени и танкери, и терминали за срок от 2 седмици.

На въпроса защо кабинетът не предприе мерки за сваляне на цените на горивата при разликата между цената на руския петрол и продажните цени на "Лукойл България", Асен Василев не даде категоричен отговор.

Той реши да направи сравнение между стойността на бензина в България и Унгария, където се продава на цена около 3.30 лв., близка до българските търговци.

"Ако имаше възможност да бъде свалена, Орбан щеше да я свали", беше коментарът му.

И той, и Петков прехвърлиха отговорността за казуса с горивата върху КЗК и препоръчаха на ГЕРБ да питат членовете на антимонополния регулатор защо не е предприел мерки: "КЗК за съжаление е в състава от времето на ГЕРБ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

Избори 2022: Имената на избраните депутати

Как изглежда междинната листа с избраните 240 народни представители

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение