Кирил Петков след 30% скок на цената на газа: КЕВР не си върши работата, Иван Иванов ще бъде сменен до месец

Министър-председателят Кирил Петков разкритикува остро Комисията за енергийно и водно регулиране след решението от 1 януари за увеличение на цената на природния газ с 30%.

Петков обяви за непрозрачно и неоправдано повишението с толкова голям процент и каза, че вече няма доверие в действащия състав на КЕВР.

"Като се заклехме като правителство, в същия ден КЕВР увеличи цената на тока. Трябваше да влезем в мораториум. Имах колебания дали е било преднамерена датата, но второто решение доста ясно показва, че този орган не си върши работата както трябва. Неговата цел е да защитава публичния интерес - да се съобразява с пазара, но и да измисли най-добрия начин как крайните потребители да са защитени. Това решение не го показа", каза Кирил Петков пред Нова ТВ.

Според него КЕВР не е взела предвид спада на цената на газа през последната седмица и не е направила достатъчно дълбок анализ на разходите, за които енергийните дружества претендират.

Същата оценка е споделил и министърът на енергетиката Александър Николов, каза Петков.

"Това, което видях, показа ниво на преднамереност, не знам дали е капан, но не добра защита на крайния потребител. Този тип изненади от поскъпване с 30% трябва да останат в миналото", каза още той, като обърна внимание, че решението е обявено след закрито заседание

Кирил Петков анонсира бързи кадрови смени в КЕВР - включително смяна на председателя Иван Иванов, чийто мандат отдавна е изтекъл.

Премиерът описа следващия ръководител на комисията като "човек, който има професионалните качества и мотивацията да работи с грижа за крайния потребител".


МВР въвежда строг контрол срещу фалшивите Covid-сертификати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023