Кирил Петков търси български специалисти от чужбина за разследванията на новата КПКОНПИ

Реформата на КПКОНПИ след управлението на Сотир Цацаров ще бъде основен приоритет на Народното събрание след приемането на Бюджет 2022, обяви премиерът Кирил Петков.

Една от идеите на управляващото мнозинство е да раздели комисията на две части, като една от тях ще има разследващи функции.

Новият елемент е, че към тази група ще бъдат привлечени български специалисти, които живеят извън страната, с цел недопускане на конфликт на интереси.

"Искаме да привлечем големи специалисти, много от тях са извън България, за да нямат връзка с хората, които се разследват в България. Дал съм задача - да търсим в Германия, Франция, САЩ българи с професионален опит. Това е начинът да имаме звено, което не е повлияно и свързано", каза Кирил Петков в интервю за Нова ТВ.

Премиерът не коментира какви са обсъжданите имена за ръководител на институцията след Цацаров. На въпроса дали бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев е сред тях, той отговори, че го харессва като професионалист и като "смел човек", и би се радвал да могат да работят заедно - "дали в МВР или в друга институция".

Кирил Петков обясни решението си да предостави на прокуратурата списък с най-известните журналистически разследвания за корумпирани лица, като посочи, че "дотолкова е нисък прагът на качество на работата на прокуратурата, че дори за достъпната за всеки информация няма никакви резултати по някаква неясна причина".

"Не искам да се премълчава и да се говори в кулоарите, а да се постави толкова висок институционален фокус, че повече да не може да се оставят без реакция", каза Кирил Петков.

Никой няма да прикрива бездействието на прокуратурата, посочи още премиерът: "Имат два избора, или трябва да започнат да работят, или абсолютно цялото общество да е съвсем наясно, че управляващите прокуратурата не си вършат работата".

В списъка с 19-те имена присъства не само Делян Пеевски, но и Бойко Борисов и Владислав Горанов, каза още премиерът.

"Борисов сме го сложили като специфично име заради случая Мата Хари. Ние не казваме, че е имал кюлчета, но искаме да разберем как те са попаднали в чекмеджето му. За Владислав Горанов, питаме дали по информацията от Васил Божков, че лично са му носени пари, е направено всичко за разследването. Не казваме дали е виновен или не, а ако имаме свидетел, какво е направила прокуратурата по тази тема?", попита той.

Петков очаква правосъдният министър Надежда Йорданова да внесе максимално скоро повторното искане за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

"Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат от поста си, а ВСС не ги приеме, цялата общественост ще е наясно, че това решение е взето въпреки фактите", каза още Кирил Петков.


Доставката на F-16 може да се забави с 2 г., Lockheed Martin готви компенсации


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024