Реформата на КПКОНПИ след управлението на Сотир Цацаров ще бъде основен приоритет на Народното събрание след приемането на Бюджет 2022, обяви премиерът Кирил Петков.

Една от идеите на управляващото мнозинство е да раздели комисията на две части, като една от тях ще има разследващи функции.

Новият елемент е, че към тази група ще бъдат привлечени български специалисти, които живеят извън страната, с цел недопускане на конфликт на интереси.

"Искаме да привлечем големи специалисти, много от тях са извън България, за да нямат връзка с хората, които се разследват в България. Дал съм задача - да търсим в Германия, Франция, САЩ българи с професионален опит. Това е начинът да имаме звено, което не е повлияно и свързано", каза Кирил Петков в интервю за Нова ТВ.

Премиерът не коментира какви са обсъжданите имена за ръководител на институцията след Цацаров. На въпроса дали бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев е сред тях, той отговори, че го харессва като професионалист и като "смел човек", и би се радвал да могат да работят заедно - "дали в МВР или в друга институция".

Кирил Петков обясни решението си да предостави на прокуратурата списък с най-известните журналистически разследвания за корумпирани лица, като посочи, че "дотолкова е нисък прагът на качество на работата на прокуратурата, че дори за достъпната за всеки информация няма никакви резултати по някаква неясна причина".

"Не искам да се премълчава и да се говори в кулоарите, а да се постави толкова висок институционален фокус, че повече да не може да се оставят без реакция", каза Кирил Петков.

Никой няма да прикрива бездействието на прокуратурата, посочи още премиерът: "Имат два избора, или трябва да започнат да работят, или абсолютно цялото общество да е съвсем наясно, че управляващите прокуратурата не си вършат работата".

В списъка с 19-те имена присъства не само Делян Пеевски, но и Бойко Борисов и Владислав Горанов, каза още премиерът.

"Борисов сме го сложили като специфично име заради случая Мата Хари. Ние не казваме, че е имал кюлчета, но искаме да разберем как те са попаднали в чекмеджето му. За Владислав Горанов, питаме дали по информацията от Васил Божков, че лично са му носени пари, е направено всичко за разследването. Не казваме дали е виновен или не, а ако имаме свидетел, какво е направила прокуратурата по тази тема?", попита той.

Петков очаква правосъдният министър Надежда Йорданова да внесе максимално скоро повторното искане за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

"Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат от поста си, а ВСС не ги приеме, цялата общественост ще е наясно, че това решение е взето въпреки фактите", каза още Кирил Петков.


Доставката на F-16 може да се забави с 2 г., Lockheed Martin готви компенсации


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова заплаши да затвори Руското посолство в София с ултиматум

Кирил Петков поиска тя да оттегли нотата си заради "необходимостта от диалог"

Нов трус в ИТН: Заместникът на Тошко Йорданов - Виктория Василева - напуска парламента

Василева ще се откаже от депутатския си мандат още преди края на 47 НС

Рашков защити решението за съкращаване на броя руски дипломати в България

Решението е обсъждано на няколко заседания, преди да влезе в сила

Гърция иска да купи 20 бойни изтребители F-35 от САЩ

Гърция харчи над 2% от своя БВП за разходи по националната отбрана

Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът обвини кабинета в "паралелен механизъм" за вземане на решения

Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК поискаха връщане на хартиените бюлетини

ГЕРБ, ДПС и БСП помогнали за подписка със 110 000 гласа

Руската армия напуска Змийския остров след украинската контраатака

Според Москва евакуацията на гарнизона е "жест на добра воля"