Снимка: © Getty Images

Проблемите с веригата на доставки може да доведе до забавяне на първите F-16 за България с "поне две години".

Това обяви премиерът Кирил Петков в интервю за Нова ТВ. Той обаче оспори коментара на президента Румен Радев, че това забавяне може да доведе до "загуба на въздушен суверенитет" на България и заяви, че страната може да се възползва от други сценарии, без да дава допълнителни детайли.

По план първите две машини трябваше да дойдат в България в средата на 2023 г.

Казусът с F-16 беше коментиран и от военния министър Стефан Янев, който обаче не се ангажира с конкретни срокове на забавянето, защото все още се очаква официалната информация на Пентагона.

"Американското правителство трябва да каже ще има ли забавяне или не - те са доставчик, те са страна по договора. В този смисъл, това ще е една от темите на разговора с американския секретар Остин по време на срещата на НАТО. Ние официално уведомление от Министерството на отбраната нямаме. Имаме неофициално уведомление от "Локхийд Мартин", че е възможно такова забавяне. Решението е на американското правителство", каза Янев в интервю за "Дарик".

Той посочи, че в междудържавния договор не са предвиждани компенсации или наказателни клаузи в случай на забавяне на доставката.

"Въпреки това аз имах разговори с представители на "Локхийд Мартин" и ако се получи такова забавяне във времето, самата фирма "Локхийд Мартин" обмисля план за предоставяне на някакъв вид компенсация", каза Янев.

Министърът на отбраната отхвърли коментарите на ГЕРБ за това, че България трябва да поиска американските ВВС да пазят небето на страната като обезщетение за пропуснатия срок.

"В чл. 3 на договора на НАТО се казва, че всяка държава трябва да поддържа отбранителен потенциал. Ние сме длъжни пред българското общество да кажем, че създаваме отбранителен продукт, който е адекватен на нашите възможности и искаме да бъдем отговорни. Резултатът го виждаме", коментира Янев.

Все още не е завършен и процесът по подготовката на авиобаза "Граф Игнатиево" за приемането на самолетите.

"Свършена е огромна работа по проекта за реновирането на авиобазата и до момента са сключени над 45 договора с 25 фирми, но предстои сключването на най-важния договор за ремонта на пистата. Ако пистата не е готова, дори останалата част от инфраструктурата да е готова, самолетът няма къде да кацне. По графика през юни трябва да започне и строителството на пистата, което означава, че цялата авиобаза ще се превърне в една огромна строителна площадка и тогава ще имаме ясна представа кога ще завърши подготовката", каза Стефан Янев.

Предстои въпросът с F-16 да бъде обсъден между него и американския секретар по отбраната при срещата на военните министри от НАТО на 16 и 17 февруари.

От американското посолство в България публикуваха позиция, в която казват, че забавянето се дължи на прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19 и че то засяга всички държави, които участват в програмата за F-16.

"Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили", се казва в позицията на посолството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени