Кирил Петков: Влизаме в политиката с Асен Василев и ще участваме на следващите избори

Кирил Петков потвърди официално, че заедно с Асен Василев ще се явят на следващите парламентарни избори на 14 ноември. Двамата министри от първия служебен кабинет на Стефан Янев не попаднаха в новия състав на правителството, но Петков посочи, че е имал покана от Румен Радев да остане.

"Искам да кажа, че президентът Румен Радев направи покана към мен да бъда част от служебния кабинет. Бях в дълбоки мисли с министър Василев какъв е най-ефективният начин да продължим тази промяна по-дългосрочно. Решението ни беше, че това би се случило не като част от втори служебен кабинет, а като следваща стъпка - продължение на промяната като участници в политическия живот на България за по-дълго време. Днес казвам ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот. Ще бъдем участници в следващите избори", каза Петков.

Асен Василев беше доста по-лаконичен по темата за новия проект пред журналистите.

"Поне още 2-3 дни двамата с Кирил Петков трябва да помислим как да се включим в политическия живот. Най-важното за следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което да може да управлява", каза Василев на пресконференцията, на която предаде властта на Валери Белчев.

Кирил Петков призна, че времето няма да е достатъчно за създаване на нова собствена партия, затова ще бъде използван алтернативен вариант за регистрация на вота. Окончателното решение за партията-носител би трябвало да бъде обявено до дни.

"Хората, с които ще се заобиколим, ще са със същия профил - хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката. Да си независим значи да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само за политическа кариера, ставаш зависим. Искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо - не на думи, а с откриване на всички възможни методи за пълна прозрачност. Да се знае къде и откъде са техните средства. Същото, което един министър трябва да подпише, когато влиза в своята роля, ще изискваме за всеки един от хората около нас. Разговорът няма да е за политически идеологии. Събираме хора, които искат тази промяна да продължи", каза Кирил Петков.

По думите му - той и Асен Василев вярват в това, че "с десни инструменти могат да се постигат леви цели - запазване на данъците, привличане на инвестиции и освобождаване от корупция, за да се постигнат по-високи доходи за пенсионерите, по-добро образование и здравеопазване".

Той подчерта, че бъдещият му проект няма да е "президентска партия", независимо че и двамата министри подкрепят Радев на база на общите им принципи.

Петков отхвърли и коментарите, че плановете му са свързани с нечие предварително подготвяно политическо "инженерство".

"Ако това беше някакъв инженеринг-проект на някого, сега щеше да има една перфектна партия-носител, с която да тръгнем. Няма такава. Когато влязохме в служебния кабинет, мислихме, че е за 60 дни. След това те прераснаха в 4 месеца. С Асен Василев се попитахме, ако успяваме да направим това за 4 месеца, готови ли сме да жертваме 4 години от живота си? Всеки от нас имаше много тежки разговори със семейство, партньори, но всички ни подкрепиха", каза той.

Петков заяви, че няма да участва в проекти, в които някой друг ще "нарежда" действия по стари методи.

"За съжаление на много от старите участници в политическия живот няма да се съобразяваме с тях. Ще имаме разговори с много партии. За всички тях условието е едно - знаем какво трябва да се направи, доказахме се за 4 месеца, искаме да го продължим и да сме независими в тази идея", каза Кирил Петков.

Той посочи, че за момента няма да има други служебни министри извън него и Асен Василев в новия проект. Николай Денков остава в кабинета, за да продължи работата си като ръководител на МОН.

Кирил Петков предупреди, че не е оторизирал никого да представлява него и проекта. Той се разграничи от предполагаемите "емисари", за които БСП се оплака, че се опитват да отклоняват част от партийния им актив.

"Ако някой е говорил с вас и казва, че ни представлява, не му вярвайте. Хората, които искаме да привлечем, ще имат личен достъп до нас. Ако някой ви иска пари и ви казва, че са за новия проект, не му вярвайте", каза Петков.

"Когато се привличат средства (за предизборната кампания) по законовия начин, ще имаме много високи изисквания за това откъде идват парите. Един от големите проблеми в политическата система са политическите "инвеститори", които после очакват средствата да им се върнат няколко пъти през обществени поръчки. Този модел ще бъде прекъснат, ние няма да играем по този начин. За нас методът, по който стигаме до целите си, е толкова важен колкото и самите цели. Няма смисъл да влизаме, ако ще вършим нещата по стария начин", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024