Кирил Петков заминава за Киев следващата седмица, кани и лидерите от коалицията Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков ще посети Киев през следващата седмица, като е поканил и представители на четирите партии в коалицията да го придружат, за "да вземат информирано решение".

"Като Кирил Петков, не като премиер, категорично бих гласувал за военна помощ за Украйна. В случая съм премиер и задачата ми е да не допусна разнобой в коалицията. За всички ни трябва да е ясно колко важно за България е да има стабилно управление. Каня коалиционните партньори да отидем заедно в Киев, за да може всеки от тях да вземе информирано решение. Българският интерес е да преодолеем егото си, а моята роля на лидер е да направя всичко възможно партньорите ни да стигнат до общ език и да имаме обща позиция.", казва Петко в интервю за Нова телевизия.

Новината идва само ден, след като приключи тридневната визита на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който постави изключително остро въпроса за българската военна подкрепа за страната му. Междувременно парламентът на заседание на Комисията по външна политика реши, че може да разреши "техническа помощ за защитни цели", но не и "военна" помощ за Украйна. Тази обтекаема формулировка беше възприета след 20 дни бездействие от страна на депутатите в комисията, които отхвърлиха и двете предложения на ГЕРБ и "Демократична България" за изпращане на оръжия и боеприпаси на украинската армия.

В същото време в публичното пространство се надигнаха гласове, които остро критикуват невъзможността на премиера и на кабинета да заемат ясна позиция в подкрепа на Украйна.

От Демократична България казаха, че няма да позволят темата да бъде "заметена под килима" и призоваха във вторник да има среща на коалиционния съвет, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също публикува пост във Фейсбук, който категорична казва, че България трябва да застане на страната на Украйна. Така единствената видима пречка пред Кирил Петков е Корнелия Нинова и БСП. Президентът Румен Радев също е на мнение, че трябва да помогнем само с бронежилетки и каски за мирното население.

Руската посланичка Елеонора Митрофанова използва днес редовния си брифинг, за да съобщи, че "следи темата за възможни доставки на оръжия и амуниция от България за псевдогероите на Украйна" и заплаши, че "подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшния диалог между нашите страни".

Във вчерашния ден премиерът Кирил Петков намекна за потенциална опасност за стабилността на правителството му заради разединението относно темата за Украйна и призова БСП и ДБ за подкрепа на единна позиция.

Той напомня, че коалицията е дошла на власт след "година на политическа нестабилност и два неуспешни опита за съставяне на кабинети" и призова партньорите си "да загърбим политическото говорене" и "да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024