Снимка: © Народно събрание

Парламентът може да разреши "техническа помощ за защитни цели", но не и "военна" помощ за Украйна - тази обтекаема формулировка беше възприета след заседанието на Комисията по външна политика в сряда вечер, която след 20 дни бездействие реши да отхвърли двете предложения на ГЕРБ и "Демократична България" за изпращане на оръжия и боеприпаси на украинската армия.

Казусът ще бъде обсъден и окончателно гласуван в пленарна зала - дотогава обаче никой не може да разбере какъв е точният мандат, който мнозинството дава на Министерски съвет. Въпросът се оказа неясен дори за депутатите от "Продължаваме промяната".

Атанас Михнев от ПП обяви, че в пленарна зала може да се правят още "предложения и уточнения" към проекта.

По думите му "техническата помощ за защитни цели" поставя подкрепата "в по-широк контекст", без да отговаря дали в този обхват може да попаднат ПВО-системи или танкове.

"Защитна цел може да изпълняват бронежилетки и каски. Не казваме, че е само това. Нека да видим какъв ще е финалният текст", каза той пред Нова ТВ. Така или наче, това предложение не се отличава от досегашните заявки на правителството и президента и не е ясно защо би имало нужда от пост-фактум парламентарно решение.

Михнев обяви, че не бива "да се усеща, че ние не сме пълноценен партньор в ЕС и НАТО", но "не всичко можем да дадем", въпреки че украинският народ "иска всичко - от каската до самолета".

"В момента се прави анализ на това, което е възможно да се даде. Нека си кажем, че освен това какво искаме да дадем, има и момент на възможното - това, с което разполагаме. Този анализ трябва да дойде от Министерски съвет. В момента няма яснота, но е важно хем да помогнем, хем да запазим нашата национална сигурност", каза още той.

Групата на "Продължаваме промяната" още не е решила дали да подкрепи евентуално предложение на ДБ да се добави и думата "военна" към техническата помощ, която досега е одобрена и допусна, че е "математически възможно" ПП, ДБ и ГЕРБ да гласуват заедно по този въпрос, без да се ангажира дали е реалистичен сценарий.

Даниел Митов от ГЕРБ отхвърли хипотезата на Михнев, че "техническата" помощ може да включва изпращане на патрони за Украйна или по-сериозна военна подкрепа.

Според него военният министър Драгомир Заков също вероятно не знае какво би включвала формулировката, приета от Комисията.

"Ние не знаем дори какво означава техническа помощ за защитни цели - и управляващите не успяха да ни обяснят. Комисията приема нищо незначещи решения - правителството и сега оказва хуманитарна помощ, защо ние трябва да гласуваме за нещо, което вече се прави", каза Митов и обяви, че "полезният ход на правителството е да подаде оставка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор