Снимка: © Getty Images

В продължение на десетилетия река Амур разделя модерен Китай и Русия - водите ѝ преминават през близо 1600 км от общо 4-те хиляди, които образуват границата между двете държави. Едно нещо винаги е липсвало над Амур - мост, по който да може да минават превозни средства.

Сега, в контекста на икономическата изолация на Кремъл от Запада след инвазията в Украйна, това се променя.

В петък Пекин и Москва отпразнуваха откриването на нова връзка с фойерверки, а събралите се по бреговете на реката граждани гледаха към гигантските екрани от двете страни на моста, от които говориха високопоставени държавни служители, пише CNN.

Скоро се очаква и втори мост да се появи на картата - този път с железопътна линия.

Преди това обаче по магистралния път преминаха по осем товарни камиона в двете посоки, като на всеки от тях бяха поставени знамената на държавите. Дронове заснеха хореографията.

Китайските камиони пренасяха гуми и електроника, а руските - соево масло и дървен материал, съобщи Москва. И ако някой поставя под въпрос символизма на опитите на Кремъл да покаже, че все още разполага с търговски партньори и приятели, руският вицепремиер реши да наблегне на него:

"Мостът има специално символично значение в днешния разединен свят. Ще представлява още една нишка от приятелството между народите на Русия и Китай," каза Юри Трутнев.

Проектът струва 369 милиона долара и свързва градовете Хейхе и Благовесченск. Москва очаква през моста ежегодно да преминават по четири милиона тона стоки и два милиона души.

Очаква се това да засили търговската връзка между Китай и Русия, която така или иначе се очаква да отбележи прогрес. Кремъл гледа отчаяно към Пекин като икономически партньор, чрез който да избегне кризата. В същото време обаче остават въпроси за това колко далеч е готова да стигне азиатската страна в подкрепата си към ударената от санкции Москва.

И все пак моментът, в който мостът е открит, демонстрира, че Китай има сериозен интерес от развиването на това партньорство. Празненствата се провеждат на фона на анти-коронавирус режима, за който е характерно затягането на контрола по границите. Изграждат се телени огради към Мианмар, по граничните пунктове се провеждат строги проверки, а гражданите по севернокорейската граница дори са призовавани да затварят прозорците си, за да не долети през тях вирусът.

Държавата е "готова да работи с Русия, за непрекъснато развитие на сътрудничеството помежду ни," каза по време на събитието китайският вицепремиер Ху Чунхуа.

Двата моста са дългогодишни проекти - този с железопътната линия започва да се гради през 2014 г., а магистралният - през 2016 г. Те се появяват като част от усилията до 2024 година търговията между Русия и Китай да достигне капацитет от 200 милиарда долара - за 2021 г. стокооборотът записа нов рекорд - стойността му бе 146 милиарда долара.

Някога бреговете на Амур бяха напрегнати и строго охранявани зони. През 1969 година там започва конфликт за териториалното разпределение между млад комунистически Китай и Съветския съюз. Продължава до 90-те години на 20 век.

"Пекин винаги е полагал усилия за изграждането на по-добра пристанищна инфраструктура, но Москва доскоро се противопоставяше, тъй като се страхуваше да не стане прекалено зависима от Китай. Сега обаче няма избор," коментира Артьом Лукин - доцент по международни отношения в Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

COVID-19 политиката на азиатската държава ще отложи началото на гражданските пътувания по моста, като засега той ще се използва само за пренос на стоки. Въпреки това обаче местните медии съобщават, че правителството е наредило на всички ученици в Благовесченск да изучават китайски език от 1 септември.

Това развитие може да даде икономически стимул на много рядко населен регион от Русия, твърди Ю Бин - професор по политически науки в университета Витенберг в Охайо. Макар да представлява 40% от територията на страната, в района живее едва 5% от населението ѝ.

"Първата партида от соево масло, която премина в Китай от Благовещенск в деня на официалното откриване, подчертава ролята на Русия като доставчик на природни ресурси и стоки за Китай," казва още Лукин.

"По-интересният въпрос е какво ще преминава по моста от страна на Пекин?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката