Снимка: © Getty Images

Китайският антимонополен регулатор наложи рекордна глоба срещу технологичния гигант Alibaba заради злоупотреба с господстващата си пазарна позиция.

2,75 млрд. долара - 4% от приходите на електронния магазин на Alibaba за 2019 г. - е стойността на наказанието, което компанията на Джак Ма ще трябва да плати. Това е първото голямо антимонополно дело в сектора на електронната търговия в Китай, който досега се радваше на свобода от регулации и на симпатиите на режима. 

Според администрацията Alibaba е принуждавал търговците, които продават стоките си през платформите Tmall и Taobao, да подписват ексклузивни договори в ущърб на конкурентните електронни магазини. 

"Alibaba е използвал пазарната си позиция, правилата и събираните данни на платформата, както и алгоритмични методи за въвеждането на поощрения или наказания заради политиката си "избери едно от двете", се казва в решението на антимонополната служба. 

Компанията реагира на решението за глобата без възражения. 

"Ще подсилим своите бизнес операции в синхрон със закона, допълнително ще подобрим настройките на системите ни за съответствие и по-добре ще изпълняваме социалните си отговорности", се казва в позиция, разпространена в официалния профил на Alibaba в китайската социална мрежа Weibo. 

Financial Times цитира китайски експерт по антитръстово законодателство, който посочва, че "глобата цели да накара ръководството на Alibaba да разбере, че не може да си позволява да прави, каквото поиска, но все пак няма да увреди материално бизнеса". 

Наказанието от 4% е наложено само върху приходите от електронния магазин на Alibaba, а не върху цялата търговска дейност на групата, в която влизат множество големи търговски вериги. Пазарният й дял се оценява на около 1/5 от общите продажби на дребно в Китай. 

Пазарни наблюдатели коментират пред Reuters, че последствията от делото срещу Alibaba ще се усетят и от всички останали китайски интернет-гиганти, включително Tencent. 

"Растежът им досега беше огромен, а правителството си затваряше очите и им позволяваше да прилагат нелоялни конкурентни практики. Повече няма да могат да го правят. Ще имат възможност да разполагат с големи пазарни дялове, но няма да бъдат така доминиращи, както са сега", казва Франсис Лун, главен изпълнителен директор на Geo Securities. 

Кризата в отношенията на Джак Ма с правителството в Китай настъпи в края на 2020 г. През ноември властите спряха първичното публично предлагане на акции на Ant Group - финансовата услуга на Alibaba - в последния момент преди излизането на борсата. 

Тогава стана ясно и че се води разследване срещу онлайн-платформата заради дългогодишни незаконни практики в отношенията с клиентите. 


Китай атакува Alibaba: Това ли е краят на империята на Джак Ма? Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота