Китай обяви още военни обучения в близост до Тайван Снимка: © Getty Images

Китай обяви нови военни учения по вода и въздух в близост до Тайван - само ден след планирания край на най-мащабните си учения в региона досега, съобщава "Ройтерс". Решението е в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналата седмица.

Китайското военно командване заяви, че ще проведе съвместни учения с акцент върху операциите за борба с подводници и нападение по море - потвърждавайки опасенията на някои анализатори в областта на сигурността, че Пекин ще продължи да оказва натиск върху отбраната на Тайван.

Китай започна "военни учения" с бойни стрелби около Тайван

Посещението на Пелоси миналата седмица разгневи Китай, който смята самоуправляващия се остров за свой и в отговор за пръв път изстреля тестови балистични ракети над Тайпе. В петък страната прекрати и сътрудничеството си с Вашингтон по няколко въпроса, сред които и борбата с климатичните промени.

Продължителността и точното местоположение на предстоящите учения все още не са известни, но Тайван вече облекчи ограниченията за полети в близост до шестте китайски района на учения, които обграждат острова.

Междувременно президентът на Тайван Цай Инг-уен се срещна с гостуващия министър-председател на Сейнт Винсент и Гренадини Гонсвалес, като му каза, че е трогната от решимостта му да ги посети въпреки военния натиск от страна на Китай.

"През последните дни министър-председателят Гонсалвес изрази мнение, че китайските военни учения няма да му попречат да посети приятелите си в Тайван. Тези изявления дълбоко ни трогнаха", заяви Цай на церемонията по посрещането на Гонсалвес в Тайпе.

Не беше ясно дали Цай е поканила Гонсалвес преди или след посещението на Пелоси.

Защо Нанси Пелоси не се отказа от Тайван: Всичко, което трябва да знаем за конфликта

Освен изстрелването на 11 балистични ракети с малък обсег по време на предишните четири дни на ученията, китайски военни кораби, изтребители и безпилотни самолети маневрираха интензивно около острова. Малко преди те да приключат в неделя, около 10 военни кораба от Китай и Тайван са маневрирали в непосредствена близост до неофициалната средна граница на Тайванския проток.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че китайски военни кораби, самолети и дронове са симулирали нападения срещу острова и неговия флот. То заяви, че е изпратило самолети и кораби, за да реагира "по подходящ начин".

Междувременно китайското министерство на отбраната продължи да оказва дипломатически натиск върху Съединените щати, като защити отлагането на преговорите между военните в знак на протест срещу посещението на Пелоси.

"Настоящата напрегната ситуация в Тайванския проток е изцяло провокирана и създадена от американската страна по нейна собствена инициатива и американската страна трябва да понесе пълната отговорност и сериозни последици за това", заяви говорителят на министерството на отбраната У Циен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024