Китай обяви още военни обучения в близост до Тайван Снимка: © Getty Images

Китай обяви нови военни учения по вода и въздух в близост до Тайван - само ден след планирания край на най-мащабните си учения в региона досега, съобщава "Ройтерс". Решението е в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналата седмица.

Китайското военно командване заяви, че ще проведе съвместни учения с акцент върху операциите за борба с подводници и нападение по море - потвърждавайки опасенията на някои анализатори в областта на сигурността, че Пекин ще продължи да оказва натиск върху отбраната на Тайван.

Китай започна "военни учения" с бойни стрелби около Тайван

Посещението на Пелоси миналата седмица разгневи Китай, който смята самоуправляващия се остров за свой и в отговор за пръв път изстреля тестови балистични ракети над Тайпе. В петък страната прекрати и сътрудничеството си с Вашингтон по няколко въпроса, сред които и борбата с климатичните промени.

Продължителността и точното местоположение на предстоящите учения все още не са известни, но Тайван вече облекчи ограниченията за полети в близост до шестте китайски района на учения, които обграждат острова.

Междувременно президентът на Тайван Цай Инг-уен се срещна с гостуващия министър-председател на Сейнт Винсент и Гренадини Гонсвалес, като му каза, че е трогната от решимостта му да ги посети въпреки военния натиск от страна на Китай.

"През последните дни министър-председателят Гонсалвес изрази мнение, че китайските военни учения няма да му попречат да посети приятелите си в Тайван. Тези изявления дълбоко ни трогнаха", заяви Цай на церемонията по посрещането на Гонсалвес в Тайпе.

Не беше ясно дали Цай е поканила Гонсалвес преди или след посещението на Пелоси.

Защо Нанси Пелоси не се отказа от Тайван: Всичко, което трябва да знаем за конфликта

Освен изстрелването на 11 балистични ракети с малък обсег по време на предишните четири дни на ученията, китайски военни кораби, изтребители и безпилотни самолети маневрираха интензивно около острова. Малко преди те да приключат в неделя, около 10 военни кораба от Китай и Тайван са маневрирали в непосредствена близост до неофициалната средна граница на Тайванския проток.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че китайски военни кораби, самолети и дронове са симулирали нападения срещу острова и неговия флот. То заяви, че е изпратило самолети и кораби, за да реагира "по подходящ начин".

Междувременно китайското министерство на отбраната продължи да оказва дипломатически натиск върху Съединените щати, като защити отлагането на преговорите между военните в знак на протест срещу посещението на Пелоси.

"Настоящата напрегната ситуация в Тайванския проток е изцяло провокирана и създадена от американската страна по нейна собствена инициатива и американската страна трябва да понесе пълната отговорност и сериозни последици за това", заяви говорителят на министерството на отбраната У Циен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023