Китай отне акредитации на водещи американски медии Снимка: © Getty Images

Китайското външно министерство отнема акредитациите на журналисти от американските издания The New York Times, Wall Street Journal и Washington Post. Кореспондентите на тези три престижни медии в Китай трябва да върнат акредитациите си до 10 дни, съобщиха властите в азиатската страна, цитирани от BBC.

Министерството на външните работи на Китай също така изиска информация за дейностите на трите издания на територията на страната.

Мерките са отговор на санкциите, които САЩ наложи на китайски представители на медии на своя територия. Вашингтон квалифицира пет държавни китайски медии като чуждестранни мисии и намали броя на служителите, които работят за тях.

Броят на визите за китайци от петте компании бе ограничен до сто, което означаваше намаляване с една трета на работещите в тях.

„Това, което САЩ направи, е задействано от „манталитет, наподобяващ на онзи от времената на Студената война“, съобщиха от китайското външно министерство във вторник.

Отговорът на Китай означава също, че журналистите от The New York Times, Wall Street Journal и Washington Post нямат право да работят и на териториите на Хонг Конк и Макао, където по принцип има по-голяма свобода на словото, отколкото в континентален Китай.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео препоръча на Пекин да преосмисли решението си и го нарече „неуместно“.

„Съжалявам, че решението на Китай днес още повече предреши действията на свободната световна преса, които щяха да бъдат наистина добри за китайския народ в тези невероятно предизвикателни времена. В тях по-голямото количество информация и по-голямата прозрачност биха могли да спасят животи“, каза Помпео, цитиран от BBC.

Прочетете още:

Словесна престрелка по оста САЩ-Китай: Американската армия ли е пренесла COVID-19?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022