Словесна престрелка по оста САЩ-Китай: Американската армия ли е пренесла COVID-19? Снимка: © Getty Images

Дни наред САЩ и Китай разменят обвинения помежду си заради пандемията от коронавируса. Във вторник американският президент Доналд Тръмп публикува в Twitter, че страната ще „помага на всички сектори“, особено на силно засегнатите от „китайския вирус“. Тези изказвания предизвикаха гнева на китайското външно министерство.

И всичко това – на фона на коментари от страна на представител на министерството на азиатската страна, който преди дни обвини армията на САЩ за разпространението на COVID-19 в Китай.

Как започна размяната на обвинения?

Преди няколко дни в популярната китайска социална мрежа Weibo започна да се разпространява публикация, според която коронавирусът е пренесен в азиатската страна от американската армия. Твърди се, че 300 американски войници, които са участвали на Световните военни игри в Ухан през октомври 2019 г., са заразили местното население. В крайна сметка бе доказано, че нито един от членовете на военните сили на САЩ, пребивавали в Китай, не е дал положителна проба за COVID-19.

Слуховете около теорията, че американците са донесли заразата в най-многолюдната страна в света, всъщност започнаха дори малко по-рано. На пресконференция през февруари тази година специалистът по респираторни заболявание Джонг Наншан заяви, че „COVID-19 първо бе открит в Китай, което не означава, че произхожда от Китай“.

А на 12 март говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиан написа публикация в Twitter: „Кога беше открит „нулевият пациент“ в САЩ? Колко хора са заразени? Какви са имената на болниците? Трябва американската армия да е разпространила епидемията в Ухан. Бъдете прозрачни! Напревете данните си обществено достояние! САЩ ни дължи обяснение!“.

Текстът бе публикуван в комбинация с видео от директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ – Робърт Редфийлд. Той казва, че някои смъртни случаи, които са били предизвикани от грип, всъщност са били вследствие на COVID-19. Във видеото обаче не стават ясни нито отделните случаи, нито определени дати.

Отделно Лиджиан сподели публикация, пренасочваща към известен сайт за конспиративни теории – globalsearch.ca, според който вирусът се е „зародил“ в Института за медицински изследвания на инфекциозни заболявания към американската армия в Мериленд. Съответният институт затвори врати миналия август заради няколко пропуска за биологична безопасност. Според публикацията вирусът е пренесен чрез електронни цигари през Хаваи до Ухан. Няма обаче доказателства, че откритите микроби в лабораторията в Мериленд са били изнесени.

„Тази статия е много важна за всеки един от нас“, написа говорителят на китайското външно министерство в Twitter. „Моля, прочетете я и я споделяйте“.

Всички тези събития в социалната мрежа предизвикаха незабавен отговор от страна на САЩ. Американското правителство призова китайския посланик Цуи Тянкай в Държавния департамент в петък, за да изиска обяснения за тезата на Китай, че вирусът е бил пренесен на територията на азиатската страна посредством американската армия.

Зам.-секретарят, отговарящ за външната политика на САЩ със страните от Източна Азия и тихоокеанския регион – Дейвид Стилуайл, е изразил строгата позиция на правителството по случая, а Цуи е преминал в „защитни действия“. Това става ясно от говорителя на Държавния департамент, цитиран от „South China Morning Post“. Срещата е преминала „без заплахи", а е била "само кратка дипломатическа лекция“.

Говорителят добави още, че „Китай търси начин да отклони критиките за ролята си при поставяне на началото на глобална пандемия, без да съобщи на света“. „Разпространяването на конспиративни теории е опасно и абсурдно. Искахме да подчертаем пред правителството, че няма да го толерираме за доброто на китайския народ и на целия свят“.

Анализ на вирусния геном показва, че епидемията е започнала от лаборатория и вероятно произтича от диви животни. Най-известната версия е, че заболяването идва от прилеп.

„Ако китайските управляващи наистина вярват във виновността на САЩ, те могат да се държат по начин, който драматично да влоши връзката между двете страни“, казва пред The New York Times Виктор Ших - професор в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Ситуацията може да се разгледа и в друг контекст - след като Почина лекарят, предупредил за коронавируса в Китай стана китайският медик, който първи алармира за появата на новия вирус в собствената му страна и опита да предупреди сънародниците си. Офталмологът сам се зарази с COVID-19, но бе порицан от китайските власти за разпространяване на „фалшиви слухове“ в онлайн чат.

Лекарят почина на 6 февруари вследствие на заразата, а смъртта му предизвика противоречия. От болницата, в която бе настанен, първо съобщиха, че е починал, след това го обявиха за жив, преди отново да излязат с информация за смъртта му.

Основните критики към китайските власти в тази ситуация са, че ако бяха отчели информацията на Уънлян като достоверна още в началото на годината, можеха да овладеят епидемията много по-рано.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео няколко пъти нарече заболяването „вируса от Ухан“. Той игнорира молбите на Пекин и световните здравни власти, които призоваха обществото да избягва да използва имена на вируса, които могат да предизвикат ксенофобия или дискриминация.

Жао Лиджиан нарече подобни думи, произтичащи от американците, „напълно безотговорни“.

В една от последните си публикации в Twitter от 17 март американският президент Доналд Тръмп написа, че губернаторът на Ню Йорк – Андрю Куомо, иска всички щати да бъдат тренирани по еднакъв начин. „Но не всички щати са еднакви. Някои са тежко ударени от Китайския Вирус, а други практически не са“.

Интересното в случая е, че последва „контра“ от Тед Лиу, който е член на Демократическата партия в Камарата на представителите. Роденият в Тайван политик отговори на президента: „Има разлика между това да казвате, че вирусът идва от Китай и това да го наричате „китайския вирус“. Американците от азиатски произход вече са обидени заради този тип риторика. Моля, възможно ли е да спрете с този ненужен език? Всички трябва да работим заедно“.

А Джулиан Гевирц от Харвардския университет има свое обяснение за „словесния обстрел“ между САЩ и Китай, което изказа през The Times: „Конспиративните теории са нов, по-нисък фронт на това, което виждат като световно състезание относно повествованието на тази криза“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024