Китай "скъсва" отношенията със САЩ в редица области Снимка: © Getty Images

Китай ще прекрати сътрудничеството си със Съединените щати по редица въпроси, включително такива в областта на военната сигурност и климата. Решението е взето в отговор на визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван по-рано тази седмица.

Държавният секретар Антъни Блинкен обвини Пекин, че спирането на ключовите комуникационни канали с Вашингтон е "безотговорна стъпка" и посочи, че страната все повече преминава към използване на сила по въпроса за Тайван.

Коментарите му дойдоха, докато китайските самолети и военни кораби извършваха поредни военни учения в близост до самоуправляващия се остров, който Китай счита за част от своята суверенна територия. Визитата на Пелоси в Тайван възмути Китай, което доведе до напрегнатата ситуация на острова.

Китай започна "военни учения" с бойни стрелби около Тайван

"Не бива да държим заложник сътрудничеството по въпроси от световно значение заради различията между нашите две страни. Другите с право очакват от нас да продължим да работим по въпроси, които са от значение за живота и препитанието на техните народи, както и за нашия собствен", заяви Блинкен по повод прекъснатия диалог с Пекин в някои сектори.

Той посочи сътрудничеството в областта на климатичните промени като ключово и каза, че прекратяването му "не наказва Съединените щати, а света".

"Най-големият излъчвател на въглероден диоксид в света сега отказва да се ангажира с борбата с климатичната криза", каза Блинкен и добави, че изстрелването на балистични ракети в близост до Тайван е опасно и дестабилизиращо действие.

Защо Нанси Пелоси не се отказа от Тайван: Всичко, което трябва да знаем за конфликта

"Това, което се случва с Тайванския проток, засяга целия регион. В много отношения то засяга целия свят, тъй като протокът, подобно на Южнокитайско море, е критичен воден път", каза той, като отбеляза, че почти половината от световния контейнерен флот и близо 90% от най-големите кораби в света преминават през него.

По думите на Блинкен САЩ не искат да ескалират ситуацията и смятат, че диалогът е "много важен елемент от това".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024