Снимка: © Getty Images

25 изследователи от Българската академия на науките, 12 представители на Софийския университет и петима на ХТМУ бяха включени сред първите два процента на най-добрите учени в света. Класацията е на престижния Станфордски университет (САЩ).

Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в подреждането в съревнование с милиони свои колеги от цял свят. В нея участват над 1 млн. учени от 149 страни.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена на базата на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, съавторство, цитати на статии при различни позиции на авторство, Н-индекс.

България има общо 50 души в класацията, включително учени от още няколко университета. Те са представители на научни области като физикохимия, медицинска и биомолекулярна химия, енергия, приложна и ядрена физика, биология и ботаника, машиностроене, биомедицинско инженерство, космонавтика и други.

Сред поставените най-високо в списъка са Вася Банкова, Константин Хаджииванов и Красимир Атанасов, който е единственият български представител в научната област „Изкуствен интелект и обработка на изображения“. Той е №150 в своята категория.

Атанасов ръководи секцията „Биоинформатика и математическо моделиране“ към Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН. Доктор е на математическите и техническите науки. Носител е на много звания, награди и отличия, включително Награда "Питагор" за технически науки на МОН (2012 г.) и Голямата награда за изключителен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАН (2020 г.).

Хаджииванов е 62-годишен химик, чиито научни разработки са в областта на адсорбцията и катализа. Той е 53-и в класацията в своята област „Физикохимия“.

Вася Банкова заема 91-во място в класацията на Станфорд за „Медицинска и биомолекулярна химия“. Тя е на 62 години и е член-кореспондент на БАН от 2014. Завършва ХТМУ и дълго време ръководи лаборатория „Химия на природните вещества“ към Академията.

Сред българските учени от БАН в престижната класация са още Димо Кашчиев (№740 в „Химическа физика“), Дечко Павлов (№377 в „Енергия“), Андрей Милчев (№527 във „Флуиди и плазми“), Донка Андреева (№389 във „Физикохимия“), Красимир Панайотов (№667 в „Оптоелектроника и фотоника“) и др.

Изявените учени от Софийския университет са: проф. Николай Витанов, проф. Иван Христов, проф. Валентин Попов, проф. Стойчо Язаджиев, проф. Георги Вайсилов, проф. Николай Денков, проф. Димитър Цалев, проф. Петър Кралчевски, проф. д-р Иво Грабчев, проф. Красимир Данов, проф. Иван Т. Иванов, доц. д-р Мича Каравацева.

Сред имената на топ учените попадат и петима преподаватели от Химико-технологичния и металургичен университет. Това са Йордан Христов (№318 в област „Химично инженерство“), Веселин Димитров, Мартин Божинов, Владимир Божинов и А. Попова.

Учените от БАН, които са сред двата процента най-добри изследователи в света (натиснете върху снимката за по-голям размер):


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете