Класация на Станфорд: 25 учени от БАН са сред първите 2% от най-добрите изследователи в света Снимка: © Getty Images

25 изследователи от Българската академия на науките, 12 представители на Софийския университет и петима на ХТМУ бяха включени сред първите два процента на най-добрите учени в света. Класацията е на престижния Станфордски университет (САЩ).

Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в подреждането в съревнование с милиони свои колеги от цял свят. В нея участват над 1 млн. учени от 149 страни.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена на базата на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, съавторство, цитати на статии при различни позиции на авторство, Н-индекс.

България има общо 50 души в класацията, включително учени от още няколко университета. Те са представители на научни области като физикохимия, медицинска и биомолекулярна химия, енергия, приложна и ядрена физика, биология и ботаника, машиностроене, биомедицинско инженерство, космонавтика и други.

Сред поставените най-високо в списъка са Вася Банкова, Константин Хаджииванов и Красимир Атанасов, който е единственият български представител в научната област „Изкуствен интелект и обработка на изображения“. Той е №150 в своята категория.

Атанасов ръководи секцията „Биоинформатика и математическо моделиране“ към Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН. Доктор е на математическите и техническите науки. Носител е на много звания, награди и отличия, включително Награда "Питагор" за технически науки на МОН (2012 г.) и Голямата награда за изключителен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАН (2020 г.).

Хаджииванов е 62-годишен химик, чиито научни разработки са в областта на адсорбцията и катализа. Той е 53-и в класацията в своята област „Физикохимия“.

Вася Банкова заема 91-во място в класацията на Станфорд за „Медицинска и биомолекулярна химия“. Тя е на 62 години и е член-кореспондент на БАН от 2014. Завършва ХТМУ и дълго време ръководи лаборатория „Химия на природните вещества“ към Академията.

Сред българските учени от БАН в престижната класация са още Димо Кашчиев (№740 в „Химическа физика“), Дечко Павлов (№377 в „Енергия“), Андрей Милчев (№527 във „Флуиди и плазми“), Донка Андреева (№389 във „Физикохимия“), Красимир Панайотов (№667 в „Оптоелектроника и фотоника“) и др.

Изявените учени от Софийския университет са: проф. Николай Витанов, проф. Иван Христов, проф. Валентин Попов, проф. Стойчо Язаджиев, проф. Георги Вайсилов, проф. Николай Денков, проф. Димитър Цалев, проф. Петър Кралчевски, проф. д-р Иво Грабчев, проф. Красимир Данов, проф. Иван Т. Иванов, доц. д-р Мича Каравацева.

Сред имената на топ учените попадат и петима преподаватели от Химико-технологичния и металургичен университет. Това са Йордан Христов (№318 в област „Химично инженерство“), Веселин Димитров, Мартин Божинов, Владимир Божинов и А. Попова.

Учените от БАН, които са сред двата процента най-добри изследователи в света (натиснете върху снимката за по-голям размер):


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024