"Клети Създания" на Йоргос Лантимос е удоволствие за очите и за душата Снимка: © Poor Things

Внимание, текстът съдържа спойлери


Разбрахме защо наричат "Клети създания" най-добрия филм за годината.

Научнофантастичната черна комедия на режисьора Йоргос Лантимос откри фестивала "Синелибри", а зрителите в Зала 1 на НДК изпратиха финалната ѝ сцена с бурни аплодисменти.

Подобна беше и реакцията през септември на Кинофестивала във Венеция, където филмът получи отличието "Златен лъв", а овациите след излъчването му продължиха 10 минути.

Но нека заглавието не ви подлъгва - във филма няма нищо клето. През повечето време той е безпощаден.

Лантимос, който има в професионалната си биография заглавията "Омарът", "Фаворитката" и "Убийството на свещения елен", показва един необикновен и изкривен свят. Някои части от него са заснети в черно-бяло, през обектив тип рибешко око - други моменти са осветени в богато наситени тонове като гравирана цветна плоча. Дизайнери на продукцията са Шона Хийт и Джеймс Прайс, а естетиката им прелива от артдеко през викториански стиймпънк до лукс от Бел епо̀к, описва картината Питър Брадшоу в петзвездното си ревю за Guardian.

Сценарият е на Тони Макнамара и е адаптация на едноименния роман от Алистър Грей

"Клети Създания" на Йоргос Лантимос е удоволствие за очите и за душата

В главната роля е Ема Стоун. Именно нейната игра издига филма на следващо ниво или направо отвъд него, пише Брадшоу. Тя прави страхотно представяне като сексуално-невинната Бела Бакстър. Бела е таен експериментален обект на харизматичния и съвсем не без проблеми д-р Годуин Бакстър - в ролята Уилем Дефо.

"Клети създания" е едновременно научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка.

Централната тема е себеоткриването, себепознаването, включително физическото, и израстването

Бела е експеримент. Тялото и умът ѝ не са "съвсем в синхрон". "Създадена" от бременна млада жена, която се е опитала да посегне на живота си като се е хвърлила от Тауър Бридж в Лондон. Бакстър измъква почти мъртвото тяло на жената от калния бряг на река Темза и я съживява чрез неочакван екзотичен метод, който ще ви оставим да разкриете сами.

Уилем Дефо "Клети създания"

Доктор Бакстър наема един от студентите си - Макс МакКендълс, като изследовател, който да регистрира и анализира развитието на Бела. Постепенно от експеримент Бела става сурогатно дете за Бакстър, а за МакКендълс - любовен трепет.

Бела също открива чувства, които никога преди не е изпитвала. Един следобед тя грабва ябълка от масата и започва да се самозадоволява, за да заключи на разваления си език: “Bella discover happy when she want!”

Разцъфналото сексуално желание наистина сигнализира за създаването на чудовище.

Бакстър не е против законен съюз между творението му и ученика му, но при условие, че семейната двойка продължи да живее в къщата му.

Марк Ръфало в "Клети създания"

Още на пресконференцията преди началото на филма във Венеция Йоргос Лантимос предупреди публиката, че "Клети създания" вероятно няма да е по вкуса на всички заради подробните и сурови секс кадри с Ема Стоун. Дори ѝ благодари, че е имала смелостта за тях.

Адвокатът, който пристига с документите за брачното споразумението, съблазнява Бела и я примамва на грандиозно пътешествие из Европа и из сексуалността.

Бакстър разбира, че няма друг избор, освен да пусне Бела. Нечестивият адвокат е "някой си Дънкан Уедърбърн" – безобразно смешно изпълнение от актьора Марк Ръфало.

В неговата компания Бела посещава Лисабон, а после Александрия, където се заема да спасява хората от бедност, като изпозлва печалбите на Дънкан от казиното. Еманципацията ѝ от Дънкан Уедърбърн и идва след като се е научила да чете.

Колкото по-независима става тя, толкова по-отчаяно Уедърбърн я иска.

Клети Създания, Ема Стоун, Cinelibri, Синелибри 2023 програма

В Париж двамата удрят дъното и Бела осъзнава, че ключът към осигуряването на доходи и плащането на сметките се крие в работата като проститутка. Следват сцени на секс и насилие.

По пътя си Бела научава, че не всички са щастливи и свободни като нея. Човешкото нещастие я измъчва, а тя смята, че е нейно задължение да направи света по-добър.

Йоргос Лантимос напомня на публиката колко великолепно и абсурдно нещо е да имаш тяло и ум.

Основните мъжки фигури във филма обичат Бела по много различни начини, но споделят желанието да я запазят детска и подвластна на тях. Тя е изпълнена с потенциал, който никога няма да бъде реализиран, ако изпълнява условията, които те ѝ налагат. За щастие героинята има други идеи, дори когато едва знае какво всъщност е идея или как да има такава.

"Клети създания" разделя хората, за да открие какво ги вълнува, какво ги съсипва и какво ги прави интересни.

По свой собствен и извратен начин, филмът носи посланието, че повечето човешки същества имат способността да се променят към по-добро и че свят на доброта би бил постижим, ако всеки индивид се включи по най-положителния начин, обобщава Стефани Захарек в колонката си в Time.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Живот

Какво събра Брайън Мей и Жан-Мишел Жар на една сцена

Фестивалът Starмus, който обединява науката и музиката, се провежда в Братислава

11:44 - 15.05.2024
Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024