Кметът на Благоевград не се отказва от зарята на Нова година, но ще направи дарение в размер на бюджета за фойерверки Снимка: © Unsplash

Ден след като община Стара Загора обяви, че се отказва от традиционните новогодишни фойерверки и ще дари този бюджет за благотворителна кауза, кметът на Благоевград Илко Стоянов реши да се включи в задочен спор по темата през Facebook-профила си.

Стоянов дава да се разбере, че няма да отмени пиротехническото шоу за посрещането на 2022 г., както направиха в Стара Загора, въпреки че декларира, че "няма против" призивите на фондация "Четири лапи" за ограничаване на агресивния шум в нощта на Нова година.

"Нямам против нито една кампания, но винаги съм искал кампаниите да се водят с позитивните мотиви в тях, а не на принципа на противопоставянето и разделението. За съжаление винаги е имало и такива хора, които се възползват от болката и страданието на другите, поради което се налага да внеса някои пояснения", пише кметът на Благоевград.

Той твърди още, че дори зарята да не се състои, парите за тази дейност не може да бъдат преведени от общината по дарителската сметка, защото "това би било незаконосъобразно".

В понеделник общинската администрация в Стара Загора обяви, че ще пренасочи средствата от бюджета за фойерверки като дарение за младата жена, пострадала при тежка автомобилна катастрофа в града през октомври.

Това доведе до призиви към общината в Благоевград да повтори този пример и да дари парите за семействата от жилищния блок в кв. "Струмско", които останаха без дом след голям пожар.

"Това действие само по себе си не би било дарителство, а преместване на бюджетни пари от едно перо в друго. Дарителството е личен акт на всеки човек, а не действие на администратор или политик", пише Илко Стоянов в профила си във Facebook в отговор.

Той обаче твърди, че ще направи лично дарение за хората от изгорелия блок, но не от общинския бюджет, а от кметската си заплата в размер на "цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г.".

Стоянов не споменава каква е общата сума, "защото целта е не да се мерим в цифри и морал, а да опитаме да прекратим противопоставянето между самите нас".

От организацията "Четири лапи" призоваха хората да се откажат от пиратките и фойерверките на празника и да използват спестените пари за даряване на добра кауза. По техни изчисления "86 секунди заря" струват 230 лева. Кампанията цели да ограничи шума от фойерверките, които причиняват стрес и паника на домашните животни и могат да доведат до физически наранявания на бездомни кучета и котки.


София се готви да забрани безконтролните фойерверки и пиратки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024