Кметът на Благоевград не се отказва от зарята на Нова година, но ще направи дарение в размер на бюджета за фойерверки Снимка: © Unsplash

Ден след като община Стара Загора обяви, че се отказва от традиционните новогодишни фойерверки и ще дари този бюджет за благотворителна кауза, кметът на Благоевград Илко Стоянов реши да се включи в задочен спор по темата през Facebook-профила си.

Стоянов дава да се разбере, че няма да отмени пиротехническото шоу за посрещането на 2022 г., както направиха в Стара Загора, въпреки че декларира, че "няма против" призивите на фондация "Четири лапи" за ограничаване на агресивния шум в нощта на Нова година.

"Нямам против нито една кампания, но винаги съм искал кампаниите да се водят с позитивните мотиви в тях, а не на принципа на противопоставянето и разделението. За съжаление винаги е имало и такива хора, които се възползват от болката и страданието на другите, поради което се налага да внеса някои пояснения", пише кметът на Благоевград.

Той твърди още, че дори зарята да не се състои, парите за тази дейност не може да бъдат преведени от общината по дарителската сметка, защото "това би било незаконосъобразно".

В понеделник общинската администрация в Стара Загора обяви, че ще пренасочи средствата от бюджета за фойерверки като дарение за младата жена, пострадала при тежка автомобилна катастрофа в града през октомври.

Това доведе до призиви към общината в Благоевград да повтори този пример и да дари парите за семействата от жилищния блок в кв. "Струмско", които останаха без дом след голям пожар.

"Това действие само по себе си не би било дарителство, а преместване на бюджетни пари от едно перо в друго. Дарителството е личен акт на всеки човек, а не действие на администратор или политик", пише Илко Стоянов в профила си във Facebook в отговор.

Той обаче твърди, че ще направи лично дарение за хората от изгорелия блок, но не от общинския бюджет, а от кметската си заплата в размер на "цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г.".

Стоянов не споменава каква е общата сума, "защото целта е не да се мерим в цифри и морал, а да опитаме да прекратим противопоставянето между самите нас".

От организацията "Четири лапи" призоваха хората да се откажат от пиратките и фойерверките на празника и да използват спестените пари за даряване на добра кауза. По техни изчисления "86 секунди заря" струват 230 лева. Кампанията цели да ограничи шума от фойерверките, които причиняват стрес и паника на домашните животни и могат да доведат до физически наранявания на бездомни кучета и котки.


София се готви да забрани безконтролните фойерверки и пиратки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023