Кметът на Ню Йорк: От "звезда" на Демократите до дело за корупция Снимка: © Getty Images

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс ще бъде обвинен в корупция, близо година след началото на мащабно разследване на ФБР срещу него и обкръжението му.

Новината беше съобщена от New York Times, като е потвърдена от анонимни източници на медии като CNN и NPR. Официално прокуратурата все още не е коментирала случая, но разследването е представено пред голямо жури и е получено разрешение за привличането на Ерик Адамс като обвиняем.

Според CNN Адамс ще има няколко дни, за да се "предаде" в съда, за да получи конкретното обвинение.

Засега той остава на работа, а екипът му твърди, че е решен да докаже невинността си.

Кметът не е бил информиран за обвинението по официален ред, преди новината да излезе по медиите. Ерик Адамс има над 20-годишна кариера като полицейски офицер, стигнал до чин "капитан".

Една от вероятните линии на разследването е връзката между кмета и турски бизнесмен на име Ерден Аркан.

Аркан е собственик на строителната фирма KSK Construction Group, която е дарител за кампанията на Адамс от 2021 г.

Според CNN, поне 11 служители на същата компания са вписани в регистъра на дарителите за предизборната му кампания, като общата сума от тяхното финансиране е малко под 14 000 долара.

Фирмата се занимава със строителство на жилищни имоти в различни райони на Ню Йорк.

Още през ноември 2023 г. ФБР накара Ерик Адамс да предаде телефоните и iPad-a си заради разследване за евентуално негово служебно нарушение във връзка с регулацията на нова дипломатическа сграда на Република Турция в града. Обектът не е можел да влезе в експлоатация заради съображения за противопожарна безопасност.

През лятото на 2024 прокуратурата е поискала Адамс, предизборният му щаб и служители в общината да разкрият информация за задграничните му пътувания и евентуални връзки с турското правителство.

Отделно от това вървят няколко паралелни скандала около кмета на Ню Йорк.

Директорът на Полицейската служба Едуард Кабан е бил принуден да подаде оставка след сигнал, че сътрудник на кмета е принуждавал собственик на заведение в Бруклин да назначи брата-близнак на топ-полицая Джеймс Кабан за консултант.

Вторият възможен проблем на Ерик Адамс е свързан с братята Филип и Дейвид Банкс, които той е назначил съответно за зам.-кмет по обществената сигурност и за съветник по учебната дейност.

Третият брат Терънс Банкс - бивш мениджър на средно ниво в службата, която управлява метрото в Ню Йорк, е собственик на консултантска компания за връзка между частни дружества и градската администрация, вкл. училищните власти и полицията.

Според Associated Press, които цитират публично достъпни документи, някои от клиентите му са получили договори са обществени поръчки в Ню Йорк за милиони след наемането на Терънс Банкс за консултант.

По-големите му братя Дейвид и Филип не са напуснали позициите си в управлението на общината и не смятат, че разследването е насочено срещу тях, въпреки че и техните комуникационни устройства са иззети от следствието.

Кметът Адамс твърди, че се познава със семейство Банкс още от времето, в което бащата на тримата братя е бил негов началник в полицията.

Следващият човек на кмета на Ерик Адамс, който е проверяван от федералните, е Тим Пиърсън - един от най-близките му съветници и отново бивш негов колега от системата на полицията.

Телефоните му също са конфискувани от службите през изминалия месец, но не е ясно каква е конкретната линия на разследването срещу него.

Предстоящият съдебен процес срещу Ерик Адамс идва само две години след началото на първия му мандат като кмет на мегаполиса. Казусът рискува да сложи край на политическата му кариера, въпреки че доскоро той е смятан за нова надежда на Демократическата партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-тото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024
Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024