Снимка: © BSP.bg

Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) се разграничи от партийния си лидер Корнелия Нинова, като я уличи в "PR с водната криза" на града. 

"В понеделник Корнелия Нинова щяла да идва пак в Перник за втори път последната седмица. Няма да я приема. Първият път също не разбрах защо дойде, втори път няма да има в рамките на тази криза. В Перник е обявено бедствено положение. Група политици идват и си правят ПР с водната криза и с мен. Няма да стане", казва Владимиров в интервю за местната медия ZaPernik.com, в което критикува още Мая Манолова и депутата от ГЕРБ Красимир Велчев. 

"Институциите да не си прехвърлят отговорността една на друга. Ние сме в бедствено положение и не желая да ме замесват в техните политически игрички", казва още кметът на Перник.

Разнобоят в БСП идва само две седмици преди Кризата в Перник: Първи вот на недоверие за 2020 г. , който социалистите внесоха срещу кабинета "Борисов 3" заради провал в политиката по околната среда и водите. Перник беше принуден да мине на воден режим от края на ноември 2019 г., а извънредните мерки за осигуряване на постоянна питейна вода за града все още не са довели до ефективен резултат. 

Преди да спечели изборите в Перник през ноември 2019 г., 41-годишният Станислав Владимиров беше депутат от ПГ на "БСП за България" в 42 и 44-то Народно събрание (2013-2014 и 2017-2019). 

Втора отменена среща

Малко преди бойкота от страна на Владимиров, Корнелия Нинова получи внезапен отказ от среща и с главния прокурор Иван Гешев. Мотивът му да отмени предварително анонсирания разговор с лидера на БСП по повод кризата в Перник се оказа в синхрон с посланието от страна на кмета на града. 

"Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ „БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор. Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект", се казва в информацията от държавното обвинение. 

В съобщението се прави уговорка, че главният прокурор "има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия (по повод разследванията за проблемите с водоснабдяването в община Перник), след съгласуване с наблюдаващите прокурори". 

"Той преценява с кого да се среща и с кого не"

Корнелия Нинова оправдава активността си по казуса, като посочва, че е била упълномощена от "жители на Перник, общински съветници и кметове на населени места" още на 29 декември да поиска информация от главния прокуратур за хода на разследването. 

"Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. Затова след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор. Те са: Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива, срещу кои длъжностни лица са те и по кой член на НК? И води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. „Студена“ на стойност 32 млн. лв?", казва Нинова. 

Тя отхвърля критиките, че "БСП яха протеста" и че вотът на недоверие не е необходим, като заявява, че вижда в тях "страх и притеснение от създалата се ситуация и опит да се потушава напрежението". Нинова твърди, че общинската и областната организация на БСП-Перник подкрепят ръководството на партията за търсене на отговорност. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени