Снимка: © BSP.bg

Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) се разграничи от партийния си лидер Корнелия Нинова, като я уличи в "PR с водната криза" на града. 

"В понеделник Корнелия Нинова щяла да идва пак в Перник за втори път последната седмица. Няма да я приема. Първият път също не разбрах защо дойде, втори път няма да има в рамките на тази криза. В Перник е обявено бедствено положение. Група политици идват и си правят ПР с водната криза и с мен. Няма да стане", казва Владимиров в интервю за местната медия ZaPernik.com, в което критикува още Мая Манолова и депутата от ГЕРБ Красимир Велчев. 

"Институциите да не си прехвърлят отговорността една на друга. Ние сме в бедствено положение и не желая да ме замесват в техните политически игрички", казва още кметът на Перник.

Разнобоят в БСП идва само две седмици преди Кризата в Перник: Първи вот на недоверие за 2020 г. , който социалистите внесоха срещу кабинета "Борисов 3" заради провал в политиката по околната среда и водите. Перник беше принуден да мине на воден режим от края на ноември 2019 г., а извънредните мерки за осигуряване на постоянна питейна вода за града все още не са довели до ефективен резултат. 

Преди да спечели изборите в Перник през ноември 2019 г., 41-годишният Станислав Владимиров беше депутат от ПГ на "БСП за България" в 42 и 44-то Народно събрание (2013-2014 и 2017-2019). 

Втора отменена среща

Малко преди бойкота от страна на Владимиров, Корнелия Нинова получи внезапен отказ от среща и с главния прокурор Иван Гешев. Мотивът му да отмени предварително анонсирания разговор с лидера на БСП по повод кризата в Перник се оказа в синхрон с посланието от страна на кмета на града. 

"Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ „БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор. Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект", се казва в информацията от държавното обвинение. 

В съобщението се прави уговорка, че главният прокурор "има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия (по повод разследванията за проблемите с водоснабдяването в община Перник), след съгласуване с наблюдаващите прокурори". 

"Той преценява с кого да се среща и с кого не"

Корнелия Нинова оправдава активността си по казуса, като посочва, че е била упълномощена от "жители на Перник, общински съветници и кметове на населени места" още на 29 декември да поиска информация от главния прокуратур за хода на разследването. 

"Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. Затова след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор. Те са: Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива, срещу кои длъжностни лица са те и по кой член на НК? И води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. „Студена“ на стойност 32 млн. лв?", казва Нинова. 

Тя отхвърля критиките, че "БСП яха протеста" и че вотът на недоверие не е необходим, като заявява, че вижда в тях "страх и притеснение от създалата се ситуация и опит да се потушава напрежението". Нинова твърди, че общинската и областната организация на БСП-Перник подкрепят ръководството на партията за търсене на отговорност. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание