Книгите на Сара Дж. Маас, които завладяха и България и въздигат "романтичното фентъзи" Снимка: © Сара Дж. Маас / Егмонт

Ако следите някоя читателска група или онлайн форум, не е възможно да не сте чували за Сара Дж. Маас. Издателят на книгите ѝ оприличава случващото се с литературата ѝ с „ефекта на Хари Потър". Макар книгите на Джоан Роулинг с едноименния герой са най-продаваната поредица в света за всички времена с над 500 млн. копия досега, а книгите на Маас да гонят общи продажби от 38 милиона книги, еуфорията, с която верните ѝ читатепи посрещат новите издания, е сравнима.

37-годишната писателка е титан във фентъзи жанра. Трите ѝ най-успешни поредици са „Стъкленият трон", „Двор от рози и бодли (ACOTAR)" и „Лунатион". Според TIME те са движещата сила зад метеоритния възход на изцяло нова подкатегория литература - romantasy или „романтично фентъзи“.

Премиерата на последното заглавие на Маас - „Дом на пламъци и сенки" - се състоя преди седмица в Ню Йорк, където живее писателката, и предизвика опашка, дълга няколко пресечки. На въпрос какво биха казали на Маас, ако седи срещу тях, феновете масово отговарят: „Да пише по-бързо".

В България книгата вече е в предварителна продажба онлайн. Някои коментари под публикацията на издателството, което държи правата, гласят: „Поръчана е вече и пръстите ме сърбят; нямам никакво останало търпение" или „Оправихте ми деня!!!!!". Планираната дата, на която българският превод на "Дом на пламъци и сенки" ще се появи в книжарниците, е 24 февруари.

Книгите на Маас се издават на 37 езика по цял свят. Продажбите на творбите ѝ са се увеличли със 79% през първата половина на 2023 г., отчита издателство Bloomsbury.

В читателската общност BookTok, която се развива TikTok, фентъзи романите на Маас са вайръл феномен, като читателите ѝ далеч не са единствено представители на поколение Z. Само хаштагът #ACOTAR (препратка към втората ѝ поредица) може да се похвали с над 8,5 милиарда гледания в приложението, като хората обсъждат какво ли не в публикациите си - сложните сюжетни линии; татуировки, лични събития и дори фитнес предизвикателства, вдъхновени от поредицата.

Интересът към книгите на Маас расте и в България. Фен общността има своя Фейсбук група с 1440 членове, като 123 са се присъединили към нея през последната седмица. В литературни виртуални групи почитатели издирват издания на писателката с изчерпан тираж и обсъждат кога ще има допечатка на томовете от поредиците „Стъкленият трон", „Двор от рози и бодли" и „Лунатион". От издателството не се ангажират с дати за нови тиражи на книгите, но обещават, че трите най-известни поредици ще са отново в продажба „съвсем скоро".

Мултивселената на Сара Дж. Маас

Човек първоначално може да се обърка с книгите на Маас, тъй като не са никак малко. Но се оказва, че те са свързани помежду си. TIME коментира, че американската писателка е достигнала критична точка както в кариерата си, така и в писането – пряко кръстосване между два от трите ѝ паралелни фентъзи свята. Това очевидно обединява 16 книги в една всеобхватна мултивселена.

Според изданието последната ѝ книга със сигурност ще бъде най-продаваният том. И остава само един въпрос: Може ли Сара Дж. Маас ли да продължи да надминава собствения си успех?

Манията по романите на Маас започва през годините около 2010-а. Първите книги от поредицата „Двор от рози и бодли", които са препоръчателни за хора от 12 до 18 г., се сблъскват с обвинения за „явно сексуално съдържание". Осем романа по-късно Маас влезе ударно във фентъзито за възрастни с публикуването на „Лунатион" през 2020 г. В този момент писателката вече е решила, че втората книга в поредицата ще завърши с героинята човек-фея Брайс Куинлан и скок в света на „Двор от рози и бодли".

„В продължение на години оставях малки намеци във всичките си книги, че са част от мегавселена“, признава Маас пред TIME.

Това признание вероятно е успокоило феновете в Reddit и TikTok, които допреди това развиват всевъзможни теории с въпросните „кукички" от сюжетите.

„Когато започнах да пиша „Лунатион" внезапно ми хрумна идеята, че това е моментът", допълва писателката.

Началото на „Лунатион" обаче далеч не е лесно. През 2019 г., около година след раждането на сина ѝ Таран, Маас започва да получава все по-чести паник атаки.

Тя признава, че е имала силна необуздана тревожност и депресия, като това вероятно е било „най-ниската точка" в живота ѝ, „както емоционално, така и творчески“.

Писателката започва да ходи на терапия. Процесът продължава дълго, но променя живота ѝ. Споделя, че донякъде е изляла своето пътешествие с психично здраве в последния излязъл роман от поредицата „Двор от рози и бодли" от 2021 г.

Когато написах „Двор от сребърни пламъци", бях в най-ранните етапи на собственото ми изкачване от ямата на отчаянието. Изпълзях от тази яма заедно с [главния герой на книгата] Неста", признава Маас.

Емоционалната уязвимост на Маас се отразява в писането ѝ и е голяма част от това, което кара читателите ѝ да се връщат към книгите.

Много от феновете на Маас споделят, че писателката е възродила любовта им към четенето или е утвърдила афинитета им към фентъзи жанра. Други изтъкват колко различна е една фентъзи история, когато е писана от жена, а не от мъж, пише TIME.

Най-запалените ѝ фенове се наричат „Маасасини“ (Маас + асасини), препратка към книгите, в чийто оригинални заглавия присъства думата асасин.

Началото на кариерата на Сара Дж. Маас

Сара Дж. Маас има фенове много преди първата ѝ книга да бъде издадена.

През 2002 г. 16-годишната тогава писателка започва да качва глави от това, което по-късно ще се превърне в дебютния ѝ роман „Стъкленият трон", в онлайн форума за писане FictionPress.

Историята е интерпретация по сюжет, подобен на този в „Пепеляшка", в който героинята обаче е смъртоносен убиец, а не девойка в беда. Публикацията се превръща в една от най-популярните на сайта и спечели на Маас значителен брой последователи.

„Хората, които прочетоха най-ранните версии на книгата, ме накараха да осъзная, че светът и героите в нея означават нещо за някой друг освен мен. Това беше толкова окуражаващо за млад писател“, казва Маас.

Любовта ѝ към безкрайните възможности на фантастичното царство изглежда се е зародила рано. Маас е обичала да чете приказки от дете, а по-късно е открила, че има и приказки за възрастни, признава тя. Посочва авторите Гарт Никс и Робин Маккинли като ранно вдъхновение: „Това отвори нещо в ума, сърцето и душата ми. Разбрах, че не само обичам такива истории, но искам и да ги пиша”.

През 2008 г. читателите на Маас от FictionPress я подтикват да продължи работата си и да намери издател.

Две години по-късно Bloomsbury решава да издаде „Стъкленият трон" и първата книга от авторката се появява на рафтовете в книжарниците през 2012 г.

Следват още две части, всяка от които се изкачва по-високо в списъците в бестселъри на New York Times. „Двор от рози и бодли" през 2015 г. обаче издига Маас до нови висоти. Книгата първоначално е рекламирана като мрачно преосмисляне на „Красавицата и звяра".

Феновете на поредицата се вълнуват от силните ѝ женски главни героини, пиперливите романтични сюжети и триото от феи-воини (известни като „момчетата прилепи“). В момента тече подготовката на телевизионна адаптация на „Двор от рози и бодли", като сценарият е в съавторство с Маас. Проектът е на Hulu.

Писателката приписва способността си да създава атрактивни мъжки герои на връзката, която има със съпруга си Джош. Заедно са, откакто тя е 18-годишна. Днес двамата имат две деца - Таран на 5 г. и Слоун на 2 г.

„Наистина съм благословена, че съм с човек, който ме приема и празнува всичките ми успехи. Той е от мъжете, които уважават и приветстват жените в живота си и знаят, че те заслужават да се чувстват специални и обичани", споделя писателката.

Докъде ще стигне апетитът за книгите на Сара Дж. Маас

Апетитът на читателите към книгите на Маас изглежда ненаситен 12 години след дебюта ѝ.

През март 2023 г. авторката подписа нов договор за четири книги с Bloomsbury в допълнение към вече съществуващ договор за три книги, който включва „Дом на пламъци и сенки". Би било шокиращо да не последват още новини за филмови адаптации по творчеството ѝ.

Да се върнем на въпроса може Сара Дж. Маас ли да продължи да надминава собствения си успех?

Тя самата дава да се разбере, че щом нейните читатели да имат какво да кажат за творчеството ѝ, тя е тук, за да остане.

Писателката и феновете ѝ имат силна връзка - те ѝ вярват, че ще отведе любимите им истории в правилната посока, точно както тя им вярва, че ще продължат да се връщат към нейните герои и светове.

Книгите, които очакваме през 2024 г. Елиф Шафак, Рушди и Меркел: Книгите, които очакваме през 2024 г.

Най-добрите книги за 2023 г. според Goodreads Най-добрите книги на 2023 г. според читателите на Goodreads


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024