КНСБ в БНР разочаровани, че няма да ползват почивната си база в Китен заради украинските бежанци Снимка: © БНР

"Заслужената почивка" през лятото за работещите в БНР е възпрепятствана, тъй като единствената им почивна база в Китен няма да може да бъде използвана този сезон заради настаняването на украински бежанци в нея. От това се оплакват представители на КНСБ в БНР в декларация, адресирана до премиера Кирил Петков и главния секретар на МС Красимир Божанов. От синдиката са предложили и на останалите 8 профсъюзни организации в радиото да подпишат становището, но не са срещнали подкрепа.

В декларацията на КНСБ пише още, че "с голямо безпокойство" са научили за решението на Министерски съвет, което задължава организациите на бюджетна издръжка да предоставят почивните си бази за настаняването на лица от Украйна, получили временна закрила.

"В тази връзка трябва да отбележим, че поради непрекъснатия цикъл и естеството на работата, работещите в БНР нямат възможност да променят произволно планираните им дати за почивка и с това решение им се отнема правото да ползват не само ведомствената база в Китен и до голяма степен лятна почивка въобще, поради финансови причини", пишат синдикалистите.

Решението почивната база в Китен да се използва за настаняването на украински бежанци вместо за лятна почивка на работници, синдикатите намират за „разочарование“, което трябва да бъде компенсирано. По думите им то е породено от отлагането на „заслужена почивка“ на синдикалните членове и останалите работещи в общественото радио.

Тази година всички са очаквали с нетърпение отварянето на базата, а сега трябва да се обясни на всички работещи, че почивката на техните семейства и деца ще струва "двойно повече", се казва в декларацията. От нея обаче не става ясно как точно е стигнато до това заключение.

Миналия месец Министерският съвет прие решение за настаняването на лицата, бягащи от войната в Украйна, в държавните почивни бази за отдих, както и тези за профилактика и рехабилитация. Става въпрос за бази, центрове и общежития, чийто едноличен собственик е държавата.

Представителите на синдикалните организации в БНР настояват решението на Министерския съвет да бъде преразгледано, тъй като "в противен случай ще остане усещането за пренебрежително отношение към нас, семействата и децата ни".

Декларацията е подписана от председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България към Националния радио и телевизионен синдикат (БНР-НРТС КСНБ) Елица Доцева, както и от Магдалена Бижева - представител на НРТС-КНСБ РРС Благоевград.

За "Булевард България" председателят на СБЖ - "Хоризонт" Адриана Киселинчева обясни, че позицията по въпроса е на КНСБ и другите синдикатите не подкрепят декларацията. Тя посочи, че само 5 от близо 80 членове на СБЖ - Хоризонт са я подкрепили, което еднозначно говори за позицията им.

*Статията е редактирана в 16:50 ч. По-ранна версия на тази статия не разполагаше с пълната информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023