Снимка: © БНР

"Заслужената почивка" през лятото за работещите в БНР е възпрепятствана, тъй като единствената им почивна база в Китен няма да може да бъде използвана този сезон заради настаняването на украински бежанци в нея. От това се оплакват представители на КНСБ в БНР в декларация, адресирана до премиера Кирил Петков и главния секретар на МС Красимир Божанов. От синдиката са предложили и на останалите 8 профсъюзни организации в радиото да подпишат становището, но не са срещнали подкрепа.

В декларацията на КНСБ пише още, че "с голямо безпокойство" са научили за решението на Министерски съвет, което задължава организациите на бюджетна издръжка да предоставят почивните си бази за настаняването на лица от Украйна, получили временна закрила.

"В тази връзка трябва да отбележим, че поради непрекъснатия цикъл и естеството на работата, работещите в БНР нямат възможност да променят произволно планираните им дати за почивка и с това решение им се отнема правото да ползват не само ведомствената база в Китен и до голяма степен лятна почивка въобще, поради финансови причини", пишат синдикалистите.

Решението почивната база в Китен да се използва за настаняването на украински бежанци вместо за лятна почивка на работници, синдикатите намират за „разочарование“, което трябва да бъде компенсирано. По думите им то е породено от отлагането на „заслужена почивка“ на синдикалните членове и останалите работещи в общественото радио.

Тази година всички са очаквали с нетърпение отварянето на базата, а сега трябва да се обясни на всички работещи, че почивката на техните семейства и деца ще струва "двойно повече", се казва в декларацията. От нея обаче не става ясно как точно е стигнато до това заключение.

Миналия месец Министерският съвет прие решение за настаняването на лицата, бягащи от войната в Украйна, в държавните почивни бази за отдих, както и тези за профилактика и рехабилитация. Става въпрос за бази, центрове и общежития, чийто едноличен собственик е държавата.

Представителите на синдикалните организации в БНР настояват решението на Министерския съвет да бъде преразгледано, тъй като "в противен случай ще остане усещането за пренебрежително отношение към нас, семействата и децата ни".

Декларацията е подписана от председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България към Националния радио и телевизионен синдикат (БНР-НРТС КСНБ) Елица Доцева, както и от Магдалена Бижева - представител на НРТС-КНСБ РРС Благоевград.

За "Булевард България" председателят на СБЖ - "Хоризонт" Адриана Киселинчева обясни, че позицията по въпроса е на КНСБ и другите синдикатите не подкрепят декларацията. Тя посочи, че само 5 от близо 80 членове на СБЖ - Хоризонт са я подкрепили, което еднозначно говори за позицията им.

*Статията е редактирана в 16:50 ч. По-ранна версия на тази статия не разполагаше с пълната информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо