Коби Брайънт напусна този свят напълно неочаквано - след като частния му хеликоптер се разби в Калабасас, Калифорния с още 8 души на него, сред които и най-голямата му дъщеря. Датата е 26 януари 2020г.

Коби напусна този свят, но оставя след себе си жива магията, която носи неговата любима игра. Играта, на която бе подвластен повече от 20 години и която осмисли живота му. Тя го превърна в Господ в очите на милиони по света. Защото като играч Коби успя да запали искрата в толкова много хора, искра, която остава да гори, макар големият спортист да не е вече сред живите. В това се крие и смисълът на човешкия живот. Да оставиш след себи си нещо. Завинаги! Коби успя да предаде нататък любовта към баскетбола. Баскетболът, към когото той се обръщаше като към любима – „Скъпи, баскетбол!“ и на когото остави сърцето си.

Едва ли има някой, който обича басектбола, да не е попадал на неговото обяснение в любов към баскетбола, което той написа след прекратяването на състезателната си кариера през 2016г. с което каза сбогом на най-скъпото си нещо.

„Скъпи баскетбол”
Скъпи Баскетбол,

От момента, в който започнах да сгъвам на топка баскетболните чорапи на баща ми, за да стрелям въображеми кошове, с които печелех мачове в Грейт Уестърн Форум, знаех, че едно нещо е истина: бях се влюбил в теб.
Това бе любов толкова дълбока, че ти дадох всичко, което притежавах - от ума и тялото си до духа и душата си.

(...)

И двамата знаем, че без значение какво ще правя оттук нататък, аз винаги ще бъда онова хлапе
с чорапите на топка и кошчето за боклук в ъгъла на стаята.

5 секунди до края на мача. Топката е в ръцете ми.
5...4...3...2...1

Ще те обичам винаги,

Коби

Дори и тези негови думи му носят трофей. Те стават сценарий на късометражен фил, който печели „Оскар”. Днес писмото му към баскетбола е писмо не само към всички, които обичат баскетбола, но и към всички, които се възхищават на личността на Коби Брайънт. Защото, да, баскетболът беше неговата игра. Но, тази игра надхвърли баскетболното игрище, където той бе господар. Играта, която го превърна не само във велик спортист, но и в значима личност.

Уникалното в неговата кариера е, че той остава докрай верен на Лейкърс. 20 години играе с цветовете само на един клуб, пет пъти печели титлата с „езерняците“, играе в 18 Мача на звездите, записва безброй рекорди, отбелязва 33 643 точки, два пъти става олимпийски шампион с отбора на САЩ.

Коби изиграва последния си мач на 13 април 2016г. Идва в отбора на 17 и си тръгва на 37. Във въпросния мача Коби вкарва 60 точки. След като донася победата на Лейкърс, той се обръща се към публиката и милионите пред екраните с думите: „Мамбата си тръгва!“ По-късно споделя, че единственото, което е чувал са думите: “Стреляй, стреляй, стреляй!“

През цялата си кариера той иска да е най-отпред и да е най-добрият. За неговия хъс се носят легенди. Как буди екипа си, защото иска да тренира нощем или как след контузия на дясната ръка, продължава да се бори и да стреля с лявата.

Синът на някогашния професионален баскетболист Джо "Джелибийн" Брайънт е роден в Филаделфия, но израства в Италия, защото баща му играе там. В Италия Коби се научава да се изразява ясно в общуването си с хората.

През цялата си кариера Коби Брайънт вярва, че успехът е невъзможен без усилен труд и дисциплина.

Истински джентълмен на игрището и извън него, въпреки че минава и през тъмни моменти и през борба със собствените си бесове. Мнозина намират стила му на игра "егоистичен". Той не само че не спори с тях, а приема прякора "Черната мамба" като част от имиджа си.

Баща на четири дъщери, една от които си тръгна с него завинаги. Традегията е неописуема и целият свят скърби за загубата на велигия играч, и неговата най-голяма дъщеря Джианна, у която той бе успял да запали магията на оранжевата топка. Искра която угасна без време.

Коби Брайънт, който остана завинаги на 41 години, успя да инвестира в името си и да го превърне в успешен бранд още преди да напусне НБА. Той последва модела на други спортни легенди, които благодарение на успехите си и на името си развиха печеливш бизнес. И именно репутацията му на звезда беше един от ключовете му към успеха.

През 2016 г. Брайънт основава Granity Studios, медийна компания, която се фокусира върху творчески разкази около спорта, с надеждата, че ще може да се впусне в нова кариера на писане и продуциране. Компанията продуцира и краткия филм „Скъпи баскетбол“, който спечели наградата „Оскар“ за най-добър анимационен късометражен филм през 2018 г. Две години преди това на пазара излиза и неговата автобиография. Заглавието на английското издание е „Showboat: The Life of Kobe Bryant”.

Още в началото на кариерата си става лице на спортната компания Nike. За първи път подписва сделка с Nike през 2003 г. Марката пуска множество линии на обувки и екипировка Kobe. Nike си партнира с Брайънт и клуба за момчета и момичета от Лос Анжелис и през 2017 г. откриват младежка баскетболна лига, наречена Mamba League, за да предоставят на стотиците деца безплатен достъп до спорта. По-късно Брайънт създава Спортната академия Mamba. Той беше на път за мач именно в спортната си академия, когато хеликоптерът се разби.

В продължение на повече от 20 години Коби показва на света какъв може да бъде резултатът, когато забележителният талант се смеси с абсолютна преданост към любимата игра и към победата, която винаги го е водела напред.

След смъртта си, Коби Брайънт оставя в наследство изключителните си постижения като спортист, академията за млади играчи и успешните продукти с неговото име.

Той остана завинаги на 41 години, но ще живее в сърцата на своите почитатели. Защото успя да се превърне в легенда още преди да напусне този свят и защото им даде един добър пример за достоен живот.

5,4,3,2,1. Стреляй, стреляй, стреляй!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024