Код "Червен" и 43°C, идват двата най-горещи дни до края на юли Снимка: © Getty Images

Метеоролозите от БАН обявиха код "Червен" заради високи температури в няколко области на България за 25 и 26 юли.

  • Във вторник предупреждението ще е валидно за Плевен, Велико Търново и Русе, където се очакват между 40 и 42 градуса по Целзий. В почти цялата останала част от страната е обявен код "Оранжев" заради горещини - с изключение на Черноморието, София, Перник и Смолян.
  • В сряда се задава още по-тежко време - червен код ще има за почти цяла Южна България, а в области като Пловдив и Ямбол се прогнозират около 42-43°C на сянка.

Това е най-високата степен на предупреждение по системата на НИМХ-БАН при екстремно високи температури. Вторник и сряда ще са и най-горещите дни до края на юли.

Причината е свързана с пристигането на топли въздушни маси от Северна Африка към Европа, заради които термометрите ще отчитат над 40 градуса.

Според "Метео Балканс" има вероятност националният рекорд за най-висока температура да бъде подобрен именно в този период (45.2°C, отчетени през 1916 г. в Садово).

Новата гореща вълна ще засегне и Гърция, където от няколко дни се борят с тежки горски пожари.

Метеоролозите прогнозират около 43-44 градуса температура в Централна Гърция и на места в западен Пелопонес, а в Йонийско море около Додеканезите и южен Крит - до 41 градуса.

Остава най-висока степен на опасност заради пожарите на остров Родос, където борбата с огъня се затруднява и заради силния вятър. Предупреждения заради риска от избухване на горски пожари има в множество региони на Гърция за 25 юли.

Едва в четвъртък се очаква първото захлаждане в региона на България и Гърция, когато ще има ветровито време с краткотрайни валежи в източните и планинските части.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023