"Когато стане дума за Гешев, вие се сещате за джендър идеологията": Репетицията за 47 НС в "Панорама"

БНТ най-после получи реванш в предизборната кампания, след като три поредни седмици ефирът й беше запълнен с шокова терапия от кандидати за власт като Волен Сидеров, Йоло Денев, Боян Расате и компания.

Седемте партии с шанс за участие в 47 Народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС, Има такъв народ, Продължаваме промяната, Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме" - направиха генерална репетиция за откриването на следващия парламент в студиото на "Панорама".

Кой има по-голямо право да проповядва морал - Йордан Цонев или Кирил Петков? Защо БСП все се сеща за "джендър идеологията", когато трябва да заеме позиция за борбата с корупцията? Олигарх ли е Делян Пеевски, щом не се крие зад кулисите? И как Сарайският модел "докара демокрацията в България"? Това бяха само част от хитовете в първия парламентарен дебат на БНТ.

"Вие показвате среден пръст на цялата българска общественост"

Защитата на Кирил Петков за решението му да встъпи в длъжност като министър на икономиката въпреки двойното гражданство даде началото на първата силна размяна на реплики в студиото.

"Когато на 21 април подписах моето волеизявление, аз морално спрях да бъда канадец в този ден", каза Петков.

Това провокира Йордан Цонев да го репликира с цитата, че "незнанието не е довод, а невежеството не е аргумент", след което предупреди, че ДПС ще атакува всички назначения на Петков от мандата му на министър. "Нямаше да се намеся, ако бяхте показали малко смирение пред това, че сте произнесъл клетва пред президента", каза той.

Отговорът на Петков: "Много се радвам да получа морален съвет от човек, който може да издигне г-н Пеевски... Вие казвате, че не размахвате пръст с Пеевски. Не искам да използвам жаргон, но Вие показвате среден пръст на цялата българска общественост".

"Сарайският модел докара демокрацията"

Сянката на Делян Пеевски премина поне още пет пъти в студиото на "Панорама", а във всеки от тях Йордан Цонев разгръщаше пълния арсенал на ораторско майсторство в негова защита. Но пледоарията на Цонев, с която ще се запомни предаването, беше речта му за "историческата роля" на Сарайския модел:

"Сарайският модел е моделът, който докара демокрацията в България - г-н Доган. Това е моделът, който застана и лежа в затвора за правата и свободите на гражданите. Това е моделът, който даде тласък на нашата НАТО и европейска ориентация. Това е моделът, който пази нашата териториална цялост".

А как се оказа, че ДПС и Пеевски никога не са имали министри? Ето така:

Както подсказа Любомир Каримански от ИТН: "Става ми неприятно за хората, които трябва да слушат този дебат. В момента виждаме как два олигархични кръга се борят за нещо, което сякаш не могат да разделят в България".

"Когато стане дума за Гешев и за прокуратурата, Вие се сещате за джендър идеологията"

Втората огнева линия се формира не около идеологически врагове, а около бивши съпартийци - Георги Свиленски от БСП и Мая Манолова.

Опитът на Свиленски да смени изцяло тона на дебата от корупционните престъпления и да го насочи към "хронично болна" за БСП тема като Истанбулската конвенция удари на остър камък.

"Когато стане дума за Гешев и за прокуратурата, Вие се сещате за джендър идеологията", репликира го Мая Манолова, с което предизвика смях в залата.

Това, което последва, беше равносметка не само за ролята на БСП в неосъществената реформа в съдебната власт, но и за неспособността на партията да оползотвори третия проучвателен мандат в две поредни Народни събрания:

"Жълтите новини, че ГЕРБ, ДПС и БСП готвят коалиция"

Многозначителната позиция на БСП по оста "промяна - статукво" доведе до повторна размяна на реплики. Кирил Петков застави Георги Свиленски да обяви изрично, че социалистите няма да участват в коалиционни споразумения с ГЕРБ и ДПС след 14 ноември - ход, който възпали синхронно възмущение от страна на Деница Сачева и Йордан Цонев ("Вие конструирате кабинет тук в студиото? Това е много присъщо за Вашата наглост.").

Опозиционните клетви на депутата от БСП обаче накараха Мая Манолова да се усъмни дълбоко в последователността на "Позитано" 20, а Свиленски - да я преназначи за водеща на "Панорама".

В крайна сметка Йордан Цонев отправи финално предупреждение - и към дебатьорите, и към избирателите. "Ние от ДПС ще направим всичко възможно, ако те (партиите на промяната) нямат 121 депутати, България да не отиде на избори", каза той със същата увереност, с която преди месеци обеща, че партията ще направи всичко по силите си Румен Радев да не получи втори мандат.

Иначе за първи път представител на ИТН призна, че партията е допуснала грешка с подценяването на сериозността на Covid-пандемията в началото й - но Любомир Каримански не падна по гръб и обвини кабинета на Борисов в недостатъчна информационна кампания. А Деница Сачева от ГЕРБ остана изненадана защо опозицията не признава "безспорните" успехи на старото управление - което провокира напомнянето на Христо Иванов "Абе, госпожо Сачева, само дето не ви изгониха с камъни от София".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024