Кои са депутатите с най-дълъг стаж в 48 Народното събрание

Неспособността на партиите да изберат председател на 48 Народно събрание доведе до "нестандартни" идеи - например, позицията да бъде предложена с компромис на третата по големина група или да се предостави на най-възрастния / най-опитния сред депутатите.

Доайенът Вежди Рашидов не крие нежеланието си да продължава да ръководи пленарните заседания - съответно, тази опция отпада (макар че ГЕРБ настояват на неговата кандидатура). Останалите намеци на Десислава Атанасова обаче сочат в една посока: Движението за права и свободи.

ДПС е следващата по численост парламентарна група след ГЕРБ и ПП, и в нея членуват трима от народните представители с най-дълъг стаж в парламента - Рамадан Аталай, Джевдет Чакъров и Йордан Цонев.

Само Аталай има 11 мандата в Народното събрание - не е прекъсвал престоя си в пленарната зала с министерски назначения или невъзможност да спечели избори от 1997 г. насам - и така му се събират 25 години.

Редовен член на Комисията по енергетика, 65-годишният Аталай е един от тримата души в 48 НС, за които Комисията по досиетата е обявявала принадлежност към ДС.

Джевдет Чакъров е избиран десет пъти, но в един от мандатите си напусна парламента, за да стане министър на околната среда и водите при Тройната коалиция.

Йордан Цонев, когото ДПС вече номинира два пъти за председател, влиза в Народното събрание за първи път с листата на ОДС през 1997 г. Отцепването му заедно с Христо Бисеров го вади от политиката за четири години, след което се завръща вече като депутат от ДПС.

Сходен е случаят с Лъчезар Иванов, чийто първи мандат в НС е в качеството му на представител на НДСВ (до 2009). Още тогава той обяви лоялност на ГЕРБ, като бившият "личен лекар" на Бойко Борисов е несменяем кандидат-депутат в последните 17 години.

Интересният случай в БСП е свързан с това, че безпартийният Петър Кънев (собственик на печатницата "Демакс" и член на КРИБ) има по-продължителен престой в Народното събрание от председателя на партията Корнелия Нинова. Кънев има само една пауза в 41 НС, като му се събират малко над 13 години депутатски стаж.

БСП можеше да е и в челото на класацията, ако партията не беше въвела лимит на мандатите, в които кандидатите ѝ имат право да влизат в депутатските листи. Хора като настоящият конституционен съдия Янаки Стоилов, например, бяха избирани още от Великото Народно събрание през 1990 до 2017 г., почти без прекъсване.

Сред хората с дълъг опит в парламента вече са и основните говорители на ГЕРБ като председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и Делян Добрев. И двамата са прекъсвали временно мандатите си, след като бяха "мобилизирани" в изпълнителната власт при първия кабинет на ГЕРБ.

Синът на председателката на КЗК Александър Ненков е депутат от ГЕРБ в продължение на 13 години без прекъсвания.

Делян Пеевски, който пропусна само двата кратки парламента през 2021 г., е избиран шест пъти за народен представител. Формално той също има около 11-12 години депутатски стаж - повече от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ - въпреки че в по-голямата част от времето Пеевски не е стъпвал в Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022