Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

Българската фондова борса (БФБ) отбеляза 819 млн. лв. оборот за 2021 г. - или 106% увеличение спрямо предходната 2020. Броят на сделките също бележи ръст - до 86 863 (42% увеличение).

БФБ проведе 21-вата церемония по награждаване на инвестиционните посредници и банки, постигнали най-високи резултати през 2021 г. Тя бе открита от Мария Филипова – заместник-председателя на Комисия за финансов надзор, Васил Големански – заместник-председателя на Съвета на директорите на БФБ и доц. д-р Маню Моравенов – изпълнителен директор на БФБ.

Церемонията се проведе под мотото „Модна (р)еволюция“ със специален гост Сибина Григорова - управляващ редактор на „Булевард България“ и ководещ на подкаста „Животът и други неща“, която направи експертен прочит на тенденциите за 2022 г.

БФБ отличи най-добре представилите се през изминалата година в следните категории:

За инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ през 2021 г., бяха отличени Карол АД, следвани от Реал Финанс АД и Елана Трейдинг АД.

За инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ през 2021 г., първото място отново е за Карол АД, следвани от Елана Трейдинг АД и БенчМарк Финанс АД.

Карол АД получи и наградата за инвестиционен посредник с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар през 2021 г.

За първи път БФБ даде награда за най-активна банка-инвестиционен посредник и отличена с нея за 2021 г. беше Централна кооперативна банка АД.

Юлиян Софрониев - основател и главен изпълнителен директор на Биодит АД - получи приза за личност с най-голям принос за популяризирането на капиталовия пазар през 2021 г

За емитент с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година беше наградена Алтерко АД.

Компанията е технологичен холдинг, чиято основна дейност е иновацията чрез разработването на нови технологии, производството и дистрибуцията на висококачествени IoT продукти. Основана е в България и има офиси у нас, в Германия, САЩ и Китай. Състои се от 4 дъщерни компании и има продукти на над 100 пазара.

Наградата за Алтерко идва след двойното ѝ листване на Франкфуртската фондова борса в Prime Standard - сегментът с най-висока прозрачност. Това даде достъп на компанията до допълнителни групи инвеститори, увеличи видимостта ѝ на капиталовите пазари и повиши атрактивността на акциите ѝ. Алтерко отчете ръст от над 250% на цената на акциите си през 2021 г.

Малко по-рано тази седмица Алтерко оглави класацията на американската технологична медия CE Pro – Smart Home Stock Index 2021, която има за цел да представи ръста в акциите на публично търгуваните компании, ангажирани на пазара на продукти за умен дом.

„Това отличие е поредното признание и доказателство за изключително успешната година, която имахме. Благодарим на БФБ за наградата и продължаваме смело да се развиваме и да покоряваме следващите си цели“, коментира Димитър Димитров - главен изпълнителен директор на Алтерко АД.

Алтерко АД обяви 51% увеличение на консолидираните годишни приходи от продажби към четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., възлизащи на 59,5 млн. лв. според предварителните финансови резултати на консолидирана база. Очаква се компанията да публикува официалните си финансови резултати за четвъртото тримесечие на 2021 г. на консолидирана основа до 1 март 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024