Кои са победителите в Годишните награди на Фондацията по Биоразнообразие Снимка: © Българска фондация Биоразнообразие

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) за 12-и път награди борещите се за съхранената природа на България. Категориите на Годишните награди на БФБ са за кампания, журналист, инициативи с локално значение, отговорен бизнес, политик и активист за природата.

Церемонията по награждаването се проведе в регионалния център за съвременно изкуство и култура “Топлоцентрала”, в Южен парк, София. На церемонията присъстваха всички 70 номинирани в различните категории, като денят завърши с празник и концерт за цялата природозащитна общност с рок групата No More many More.

Традиционно във всяка категория са отличени “победител на публиката” (за който се гласува във Фейсбук) и “победител на журито”, съставено от обществени фигури с активна гражданска позиция.

Тази година състава на журито се състоя от Радослав Парушев, адвокат и български писател - модернист, автор на 10 публикувани книги; Димитър Димитров, предприемач, представител на “1% for the Planet” и организатор на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра"; Васил Гюров - музикант, активист и политик и Ива Дойчинова, социално ангажиран журналист, директор на радио “Фокус”.

Награждаването започна с категория “Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата”. Отново инициатива за въздуха на София печели наградата на журито - кампанията за измерване на замърсяването с азотен диоксид (NO2) в София на "За Земята", заради цялостния ефект на тази кампания – използване на експертиза, въвличане на 80 доброволци и доказване на токсично замърсяване, което до този момент се отрича от всички институции.

,,Вярваме, че с отличаването на подобна инициатива се вдъхновяват не само природозащитните организации, които работят активно по своите каузи, но и гражданите, чието включване е от решаващо значение.", коментираха организаторите.

Другата първа награда на журито отиде при Гората.бг, зад която стои Никола Рахнев и хилядите съмишленици и доброволци, които застават зад 44 кампании, в които подаряват дървета, почистват Панчаревското езеро, помагат на пострадалите от наводненията в карловските села и др. Те са и победители и в гласуването на публиката с безпрецедентните 2633 гласа.

За първи път в историята на Наградите категория "Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени" има най-много номинации - 19, вместо най-много за кампания или активист.

,,И тази година има медии и журналисти, които традиционно са номинирани, заради своята продължаваща активна позиция и липсата на страх да пишат по неудобни и злободневни теми.", съобщиха организаторите.

Журито единодушно реши наградата да отиде при ,,един млад журналист, чиито материали са горещи, смели и винаги в окото на бурята". Борбата със замърсяването и незаконната сеч са каузи за репортерката на "Господарите" и за целия им екип, затова Виктория Симеонова получи наградата за серията от репортажи за незаконна сеч в горите на Софийска област и за незаконно сметище край Кюстендил, което тормози жителите на близките села от 20 години.

Победител на публиката с 861 гласа е Биволъ, чийто екип продължи своята битка срещу изсичането на горите, корупционните схеми и беззаконието. Важен акцент в тазгодишната им номинация станаха разследванията за схемите и злоупотребите в ски зона Банско, а упоритостта на Валя Ахчиева да разкрие евентуални злоупотреби в Оперативна програма "Околна среда" ѝ донесе разпит в полицията в началото на годината.

В категория “Политик с грижа за природата” не се получи нито една номинация и както каза директорът на БФБ Румяна Иванова - “...това е наказателен вот на гражданите, а 0 е приносът на политиците тази година за опазването на природата”.

Но най-новата категория “Инициативи с локално значение” привлече много голям интерес, защото в цялата страна има акции и инициативи, които са от голямо локално значение, макар често да остават извън медийния и обществен интерес.

БФБ съобщават, че са горди, че с номинациите дават възможност да се чуе за работата на граждански групи, читалища, училища, организации, които доброволно, с много усилия и малко средства успяват да почистят, облагородят, спасят дадено място и да помогнат за по-добър живот на местните хора.

Журито се затрудни коя от всички ценни инициативи да избере, но в крайна сметка наградата отиде при "Clean and Green" в Гоце Делчев - за една биоразнообразна година те организират над 120 кампании за почистване, зарибяване, засаждане на дървета, ремонт на Чатал чешма, облагородяване на местата за отдих и още.

,,Кампаниите на Clean and Green са многобройни и се провеждат всяка седмица, а ентусиазмът на организаторите привлича все повече съмишленици.", подчертават от БФБ.

Признанието на публиката със 727 гласа получи "Трън Ултра Рън" - ,,ежегодно състезание на Трънското туристическо дружество, което още веднъж доказва, че опазването на природата и спорта не само не си пречат, но вървят ръка за ръка".

През 2023 г. неочаквано номинации в категория "Активист за природата" са по-малко, но за сметка на това на много млади, нови хора имат силен принос в своите общности в различни части на страната – Русе, Бургас, Варна, Гоце Делчев, Нова Загора и др.

,,Всеки от номинираните заслужава да получи наградата, защото това са хора, отдали енергията и времето си за своите каузи", казват от БФБ.

,,Вие правите историята, които с вдигнатото си лице заставате срещу проблемите и носите отговорност с чест и достойнство. Вълнувам се и за мен е чест да връча тази моя любима награда на Пенчо Пандъков”, сподели Радослав Парушев при връчването на наградата.

Пандъков е един от главните „виновници“ за изготвянето на предложение от сдружение „Балканка“ за обявената през 2022 г. най-голяма защитена местност у нас, с дължина от близо 60 км - река Лом. Както и заради активното му участие и експертна помощ за местните в борбата им срещу изграждане на завод за изгаряне на отпадъци край Павликенското село Върбовка, протести, акции, изследвания и др.

Победител на публиката с 674 гласа е Ивелина Атанасова - начален учител в НУ "Любен Каравелов", Нова Загора, която организира учебна практика "Спасявайки пчелите - ние спасяваме цялата планета", а с включването в програмата "Осинови кошер", учениците осигуряват живот на над 60 000 пчели.

Категория “Отговорни бизнеси” става все по-интересна. Връчването на наградата отправя важно послание не само към бизнеса, но и към обществото, затова журито реши и в тази категория да връчи две награди.

На Хармоника, които тази година получиха "B Corp" - сертификат, който се присъжда на компании, които отговарят на високи стандарти за социални и екологични резултати, публична прозрачност и отчетност.

,,Единственото, което мога да направя като представител на бизнеса, е да се извиня на всички за това, което бизнеса прави, защото нещата стават много сериозни. Бизнесът прави недостатъчно и не навреме. Затова, извинявайте!”, каза Любомир Ноков от Хармоника при получаването на наградата.

Междувременно усилията на Kaufland България не останаха незабелязани - за дългосрочната подкрепа на българските полярни експедиции, с цел да подпомогне учените в намирането на устойчиви решения за борба с климатичните промени, както и за цялостната им политика за подкрепа на екологични организации, на младите и др.

Борбата за вота на публиката в категорията бе доста оспорвана, но накрая с 423 гласа отиде при Електроразпределение Юг. Те продължават партньорствата с природозащитни организации, а през 2024 г. започват нов проект по програма Life на ЕС – „Безопасна мрежа за бургаските езера“.

,,Най-голямата победа за всички е това усещане за общност от съмишленици, които са активни и горят в това, което правят. Споделената радост от Наградите е само малка благодарност от екипа на БФБ и всички граждани, които участват в публичното гласуване, към всички номинирани в 5-те категории.", завършиха организаторите.

Пълният списък с победителите от Годишните награди на Българска фондация Базнообразие може да видите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024