Кои са задължителните имунизации в България - и защо ваксините за Covid-19 не са сред тях Снимка: © Getty Images

"Стоп на задължителната ваксинация", "Ваксината е личен избор, не условие за работа", "Не може някой да ме насилва за каквато и да е медицинска процедура. Всеки е свободен да решава какво ще си инжектира или как ще се лекува".

Няма начин да не сте попадали на подобни коментари в социалните мрежи през последните седмици, докато ресторантьорите протестират срещу "дискриминационното" облекчение за ваксинираните/преболедувалите хора, а "Има такъв народ" предлагат промени в Закона за здравето срещу "задължителното" имунизиране за Covid-19.

Както депутатите от ИТН, така и работодателите знаят, че ваксините срещу коронавирусна инфекция са доброволни, безплатни и се поставят само при подписан документ за информирано съгласие.

Въпреки това експлоатацията на антиваксърските послания, които поляризират и разделят обществения дебат, не спира 9 месеца след началото на имунизационната кампания. Нещо повече - успоредно с Covid-полемиката се прокрадва и внушението, че едва ли не всяка задължителна ваксина е "насилие" над личния избор от страна на здравните власти.

Потенциалните щети от подобна пропагандна кампания за всяване на недоверие в медицинската експертиза може да са много по-тежки от загубите по време на тази криза.

Задължителни имунизации в България се прилагат от десетилетия за предпазване на гражданите от заразни болести.

Най-актуалният Закон за здравето е приет през 2004 г. и в него също е записано, че при възникване на извънредна епидемична обстановка или при значителен спад на имунизационното покритие министърът на здравеопазването може да разпореди задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението.

Точно това е текстът, който ИТН настояват да се промени от 46 Народно събрание - Тошко Йорданов и група от колегите му искат в него да се запише изрично, че ваксините срещу Covid-19 са изключени от тази разпоредба.

В България има три вида имунизации според режима на прилагането им - задължителни, целеви и препоръчителни. Ваксините срещу SARS-Cov2 са поставени в последната категория според Наредбата за имунизациите в Република България.

Задължително е поставянето на ваксина за следните болести по план при определена навършена възраст:

  • туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б (ХИБ) и пневмококови инфекции.

Всички новородени се имунизират с ваксина срещу хепатит Б през първите 24 часа от раждането и с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ от 48-мия час след раждането до изписването им от родилния дом.

От втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина. Ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец. Ваксината срещу пневмококови инфекции на третия месец не се прилага при децата, родени след 31.12.2019 г.

Между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба.

От тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

Реимунизации по задължителния план се правят по определен график при децата.

  • от дванадесетия месец - реимунизация срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след: прилагане на третия прием при децата, родени преди 01.01.2020 г. и втория прием при децата, родени след 31.12.2019 г.
  • от шестнадесетия месец - реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием
  • на 6 г. възраст - реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит
  • на 7 г. възраст - реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба
  • на 12 г. възраст - реимунизация срещу морбили, рубеола и паротит и и срещу дифтерия, тетанус, коклюш
  • на 17 г. възраст – реимунизация срещу тетанус и дифтерия

Реимунизацията срещу тетанус и дифтерия остава задължителна и за пълнолетните граждани при навършване на 25 години, както и на всеки 10 години след това. Надзорът на имунопрофилактиката се осъществява от РЗИ.

Целеви имунизации и реимунизации се извършват по специални показания. Към момента в този списък попадат ваксините срещу бяс, Кримска-Конго хеморагична треска и коремен тиф.

Ваксини срещу бяс се поставят на лица, чиято професия или дейност ги излага на риск от заразяване с вируса, или на хора, които са влезли в пряк контакт с животно, за което има съмнения за бяс. Военни, селскостопански работници и медицински персонал, които изпълняват професиите си в ендемични райони за Кримска-Конго хеморагична треска, също се ваксинират целево.

Имунизация срещу коремен тиф се извършва профилактично на рискови групи - персонал и пациенти в домове за медико-социални грижи, домове за възрастни хора с увреждания, домове за стари хора, приюти и домове за временно настаняване.

Към препоръчителните имунизации спадат ваксините срещу жълта треска, хепатит А, ротавируси, човешки папиломен вирус, грип, менингококи, варицела, а от 22 декември 2020 г. - и срещу Covid-19.

В момента ваксината срещу коронавирусна инфекция не е задължителна за никого. Епидемиологът проф. Мира Кожухарова защитава позицията, че имунизацията срещу Covid-19 е "морално задължение на определени категории професии".

"Морално задължение е и на млади, и на стари да се ваксинират заради определени групи хора, които могат да заразят. Като епидемиолог аз мисля, че за някои категории от населението би било полезно тази ваксина да е задължителна - за здравни работници, социални работници, които се грижат за възрастни хора със заболявания, за учители, за професии, които имат контакт с много хора, защото рискът там е най-голям", каза тя пред bTV.

Позицията на Министерството на здравеопазването в последните два мандата е, че решението за ваксинирането трябва да е самостоятелно и то да се вземе на база на обективните ползи от превенцията на тежко заболяване или смърт от Covid-19.


Представете си: два автобуса катастрофират и 109 български граждани умиратАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023