Снимка: © getty images

На Великден популярният телевизионен водещ ОБЗОР: 4-ма обвиняеми по делото за смъртта на Милен Цветков . Журналистът бе спрял на червен светофар, преди в колата му да се забие друг автомобил, движещ се със 140 км/ч. Шофьорът? 22-годишният Кристиан Николов, в кръвта на когото бяха открити следи от употреба на наркотичните вещества кокаин, амфетамин, бромазепам и марихуана.

Какъв ефект предизвика подобна комбинация?

Кокаинът и амфетаминът имат подобно влияние над организма ни. И двете вещества са стимуланти на централната нервна система, които повишават нивото на нервотрансмитера допамин и покачват настроението, енергичността и концентрацията по време на "вдъгащата" част от ефекта си. След нейния край следва рязък спад във всеки от изброените аспекти.

Според професора по обществено здраве от Anglia Ruskin University в Челмсфорд Ууди Кан комбинацията между двата наркотика води до по-продължително запазване на положителното им влияние, но същевременно и до по-тежко състояние впоследствие, по време на което ползвателят "може да се чувства отчаян и изплашен." Употребата на едно от двете вещества повишава ефекта от последвала употреба на второто. 

Същевременно другите две употребени вещества имат противоположно влияние. Бромазепамът е психотропно лекарство от групата на безодиазепините, които се предписват при борба с тревожност, панически разстройства, мускулни спазми, припадъци и безсъние. Успокояват, намаляват напрежението в мускулите и притеснението, което изпитваме. Марихуаната има подобни ефекти, към които можем да добавим трудности в концентрирането, промяна на възприемането на времето и понякога затруднение при движение. 


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ОБЗОР: 4-ма обвиняеми по делото за смъртта на Милен Цветков


Според американския център за борба със зависимостите River Oaks често се среща употреба на бензодиазепините със стимуланти като кокаина в опит да бъдат удължени позитивните и да бъдат контрирани някои от негативните ефекти, които другият наркотик предизвиква. Подобни комбинации обаче са изключително опасни, като носят редица рискове.

През 2013 година бензодиазепините са били второто най-често срещано вещество при смъртни случаи в резултат от свръх доза в САЩ, участвайки в 31% от всички.

Изследване на Центъра за проучване на зависимостите в Британска Колумбия за влиянието на кокаина над шофьорските способности показва, че употребата на наркотика често води до безотговорно управление на автомобила и повишена нервност. При канабиса също се наблюдават негативни ефекти, но там по-често се среща и внимателно или нормално държание на шофьора. Няма обаче информация как влие комбинация между двете и други наркотични вещества.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети