ОБЗОР: 4-ма обвиняеми по делото за смъртта на Милен Цветков

Популярният телевизионен водещ Милен Цветков загина в катастрофа в София на Великден. Тежкият инцидент стана край столичния мол "Парадайс" при сблъсък между два автомобила. Милен, който е бил със Subaru Forester, е спрял на червен светофар, когато отзад го удря кола, марка Audi Q7, управлявана от 22-годишния шофьор Кристиан Николов.

Николов обвинен за извършване на умишлено престъпление, представляващо особено тежък случай, застрашило живота и здравето на множество участници в пътното движение.

"На 19.04.2020 г., около 18.00 ч., в района на кръстовището на ул. „Хенрик Ибсен” с бул. „Черни връх” в столицата, обвиняемият Николов, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил Audi Q7, нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам", се казва в съобщението на прокуратурата.

Наказанието по новия състав е от лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Оригиналното обвинение срещу Николов беше за причиняване на смърт по непредпазливост под влияние на наркотични вещества, престъпление, което се наказва с между 3 и 15 години лишаване от свобода. Междувременно обаче се появиха записи от местопрестъплението, които показаха, че група пешеходци са се разминали на сантиметри от удар с катастрофиращия автомобил. Това доведе до увеличаването на предявеното обвинение.

Съдебно-медицинската експертиза е показала, че покойният журналист е претърпял множество несъвместими с живота травми - счупвания на ребра, травма на черния дроб, сърдечна тампонада (натрупване на голямо количество кръв в сърцето, което води до компресията му).

Прокуратурата е поискала постоянно задържане под стража на Кристиан Николов. По делото са обвинени още трима души - майката на шофьора, която е и собственик на автомобила, както и двамата му спътници (обвинени за лъжесвидетелстване).

Внимателните анализи на събраните до момента доказателства, както анализ на записите на охранителни камери в района, показват, че най-вероятно джипът на Кристиан Николов се е движил със 120 км/ч като е ускорил до над 140 км/ч. без намерение да спира, когато е ударил колата на Милен Цветков, съобщи БНТ.

„Булевард България“ обобщава всичко, което знаем към този момент за инцидента и последствията от него:

Четирима обвинени

Майката на шофьора Десислава Пешева, която е собственик на автомобила, беше обвинена за това, че го е предоставила на сина си, въпреки че той не е бил в кондиция да го управлява.

С това действие тя е нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата, а именно: На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози.

Съставът, по който е повдигнато обвинението на Пешева, е за деяния по непредпазливост, с които е причинена смърт. Наказанието при доказване на вината е затвор от 2 до 6 години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Майката е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 100 000 лева. Според информация на БНТ - автомобилът, с който е убит журналистът Милен Цветков, участвал и в друга катастрофа преди 3 години.

При инцидента има причинена средна телесна повреда, като за нея на съд е предадена майката на Кристиан Николов - Десислава. Нейната наказателна отговорност е заменена заради чистото ѝ съдебно минало с административна санкция - глоба, съобщава БНТ. Съмненията на разследващите са, че тогава Пешева е поела отговорност за катастрофа, която е причинена от сина ѝ Кристиан.

По тази причина Върховната касационна прокуратура изземва това вече приключило дело и ако събере достатъчно доказателства, е възможно да го възобнови.

Междувременно във „Фейсбук“ бяха разпространени записи от камери, на които се вижда, че кола същата марка и регистрация - СА2772ХА, минава на червен светофар преди няколко месеца на кръстовището при НДК. От записа не се разбира кой я управлява.

Спътниците - обвинени за лъжесвидетелстване

В колата, заедно с Кристиан Николов - шофьорът, причинил инцидента са били Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и млада жена, приятелка на Кристиан - Симона Цветкова на 21 години, като тя се е возила на задната седалка на джипа. Напуснала е местропроизшествието веднага след инцидента, но е била задържана късно в понеделник, след като е отказала съдействие на разследването. Тя и синът на депутат са с парична гаранция от 10 хил. лева.

Двамата спътници са обвинени, че "съзнателно затаили истина по отношение на станали им известни факти и обстоятелства, свързани с предмета на доказване по друго наказателно производство (воденото срещу Кристиан Николов за предизвикано от него ПТП след употреба на наркотични вещества и причинена смърт на друг участник в движението)".

Според медийни публикации , вчерта преди инцидента, Кристиан Николов е празнувал заедно с приятелката си Симона рождения ѝ ден в местността "Златните мостове" на Витоша. На празненството е бил и Георги Иванов. Полицията се отзовала на сигнал за шумното парти по време на карантината и се отправила към мястото. Органите на реда срещнали изключително арогантно и надменно поведение от младежите, а синът на Лъчезар Иванов дори изтъквал, че баща му е депутат.

Защитата на Николов иска освобождаването му

Адвокатът на Кристиан Николов - Любомир Таков, поиска от съдия Мина Мумджиева да не му налага мярка за неотклонение и да го освободи от ареста, защото прокуратурата не е доказала без съмнение, че той е шофирал джипа по време на катастрофата.

"Самото обстоятелство, че в рамките на 48 часа съдържанието на постановлението за привличане към наказателна отговорност претърпя 3 редакции, е показателна за това, че органите на досъдебното производство разполагат само с предположения", каза адвокат Таков.

"Не може да се счита, че е установен със сигурност водачът на лекия автомобил към 18 ч. и че свидетелските показания са достатъчни, за да бъде прието, че моят клиент, а не друг, е управлявал лекия автомобил в момента на катастрофата. Макар по делото да има видео-техническа експертиза, тя обяснява и то само донякъде механизма на катастрофата и действието на отделни лица, които са се намирали в района. Липсва лицева идентификация на заснетите от охранителните камери лица, отсъстват разпознавания", твърди защитникът.

По думите му, Кристиан Николов е сочен като присъствал на местопроизшествието и като участник в катастрофата от един свидетел - служителя, охранявал метростанцията.

Пешеходци са били само на секунди от това да пострадат

На кадри от камери на местопроизшествието пред Парадайз, които бяха разпространени в интернет, се вижда, че шестима пешеходци са пресичали улицата в момента, в който колата на Николов се врязва в автомобила на Цветков. Нито един от пешеходците не е пострадал, макар да се вижда, че двама от тях са били само на няколко секунди от сериозен инцидент.

Държавното обвинение е взело свидетелските показания на 8 души. Разпитани са и петима души, които са станали преки очевидци на катастрофата. Сред тях е и един от първите, които са се притекли на помощ на журналиста - полицейски служител, който е охранявал района на метростанцията. Той е разказал в показанията си, че Милен Цветков е бил с колан и е имал травма на тила.

ВКП води разследването

Върховната касационна прокуратура води под специален надзор разследването за тежката катастрофа. Прокуратурата прави и проверка на финансовите активи на фирмата-собственик на автомобила, с който 22-годишният шофьор е извършил престъплението. Десислава

Пешева е управител на компанията на Миню Стайков за винопроизводство в Карнобат. Колата е регистрирана като актив нейна фирма. Ще се проверява и произходът на финансовите средства, с които е купен автомобилът. Ще се проведе финансова и данъчна ревизия на фирмата-собственик на колата.

Началникът на Спешна помощ: Линейката е дошла 7 минути след подаването на сигнала

Началникът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев съобщи, че линейката е пристигнала на мястото на местопроизшествието навреме – 7 минути след получаването на сигнала.

„Сигналът е подаден в 18:16 ч. Диктуван е след приемането в 18:19 ч. На място екипът на Спешна помощ, състоящ се от лекар, сестра и шофьор-парамедик, е пристигнал в 18:23“, каза той на извънреден брифинг.

„При пристигането лекарката е заварила на платното, близо до тротоара, мъж по гръб, на когото граждани са оказвали първа помощ. Това, което тя е видяла, е, че са му правили изкуствено дишане "уста в уста". Тя го заварва в кома. Предприети са веднага действия по отношение на оказване на първа медицинска помощ - непряк сърдечен масаж и обдишване. След няколко минути са го поставили на гръбначната шина, вкарали са го в линейката, където е продължила кардиопулмонална ресусцитация“, съобщи д-р Гелев.

„Включен е на монитор. За съжаление вече е имал единични съдречни удари, документирано. Продължили са да го обдишват. Съдовете на крайниците са толкова колабирали, че не може да се хванат за венозно поставяне на медикаменти. Не се е получила интубация заради изпълването на белите дробове с кръв. На вратата на "Пирогов" Милен е издъхнал“.

„Промените, които са били с него, са го променили до неузнаваемост. Всички от екипа биха разпознали кой е Милен Цветков. За нас чисто статистически, инцидентът е приключил в 18:45 ч. Окончателното приключване на случая е 20:25 ч.“, съобщи началникът на Спешна помощ.

По повод показанията на очевидец на инцидента, който каза пред bTV, че линейката е дошла след „цяла вечност“, д-р Гелев съобщи, че е дълбоко възмутен от коментарите относно реакцията на Спешна помощ.

„Крайно време е да се престане със сатанизацията на екипите на Спешна помощ. Дали е дошла линейката навреме, дали е направила това, което трябва? Очевидецът каза "Стори ми се вечност". Винаги за хората, които чакат, минутата е над час. Но това, което показват нашите справки, е, че сме реагирали максимално бързо. На петата минута. Все пак знаете къде се намира "Парадайс". Линейката тръгва от Сточна гара“, каза той.

„Екипът е направил всичко, което може да помогне на пациента на място и да го закара до най-близкото лечебно заведение, което би могло да окаже необходимата за това състояние помощ. Защо линейката не е завила до Токуда? Защото тя не разполага със спешно отделение с противошокова зала“, обясни д-р Гелев.

„Само 3 болници в София разполагат с противошокова зала - Пирогов, Военна болница и "Св. Анна". Само те могат да повикат веднага лекари от всички специалности, реаниматори, травматолози, хирурзи с цел оказване на адекватна спешна медицинска помощ“.

Откриха кампания за помощ на децата на Милен

Колеги и приятели на Милен Цветков започнаха дарителска кампания в подкрепа на децата на журналиста.

Средствата се събират и ще се разпределят с административната подкрепа на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта на кампанията е да осигури средства на децата за тяхното образование, грижа и подкрепа, която баща им при други обстоятелства би им осигурил. Тук всеки може да подкрепи инициативата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024