Как се определя присъдата за шофьор, убил човек под влиянието на наркотици Снимка: © Unsplash

От 3 до 15 години затвор - това е формалният обхват на наказанието, което се предвижда за убийство по непредпазливост при тежка катастрофа, когато виновният водач е шофирал под влиянието на наркотични вещества. Това представлява съставът от чл. 343, ал. 3б, по който ще бъде съден мъжът, причинил смъртта на журналиста Милен Цветков.

Реално изтърпяната присъда обаче може да се окаже значително по-кратка от горната граница на наказанието. Това посочва адвокат Стефан Левашки в свой анализ, публикуван от правния сайт "Де Факто".

Юристът посочва, че при обвинения за допусната смърт не се допуска споразумение между прокурора и защитника. Ако подсъдимият признае фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт обаче, може да се възползва от възможността за провеждане на съкратено съдебно следствие.

При осъдителна присъда по съкратено следствие съдът определя присъдата, като намали предвиденото наказание с една трета.

"В повечето случаи такива наказания се търпят в трудово-поправителни общежития към съответния затвор. Лишеният от свобода при изтърпяване ефективно на половината от наложеното му наказание може да поиска от съответния съд да бъде освободен условно предсрочно", пише адв. Левашки.

Той посочва още, че мярката за неотклонение "задържане под стража" при престъпления по непредпазливост не може да се удължава с повече от 2 месеца.

"Обикновено подсъдимите дочакват съдебния си процес на свобода", пише той.

Юристът коментира, че вместо да се увеличава наказателната репресия, би трябвало да "се затегне превантивният контрол с увеличаване на административно-наказателните санкции, проверките от контролните органи и видеонаблюдението".

До 2012 г. наказанието за причинена смърт при ПТП, при което извършителят е бил под влияние на наркотични вещества или алкохол, е било между 3 и 10 години.


Колеги и приятели на Милен Цветков започнаха дарителска кампания в подкрепа на децата на журналиста.

Средствата се събират и ще се разпределят с административната подкрепа на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта на кампанията е да осигури средства на децата за тяхното образование, грижа и подкрепа, която баща им при други обстоятелства би им осигурил. Тук всеки може да подкрепи инциативата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022