Как се определя присъдата за шофьор, убил човек под влиянието на наркотици Снимка: © Unsplash

От 3 до 15 години затвор - това е формалният обхват на наказанието, което се предвижда за убийство по непредпазливост при тежка катастрофа, когато виновният водач е шофирал под влиянието на наркотични вещества. Това представлява съставът от чл. 343, ал. 3б, по който ще бъде съден мъжът, причинил смъртта на журналиста Милен Цветков.

Реално изтърпяната присъда обаче може да се окаже значително по-кратка от горната граница на наказанието. Това посочва адвокат Стефан Левашки в свой анализ, публикуван от правния сайт "Де Факто".

Юристът посочва, че при обвинения за допусната смърт не се допуска споразумение между прокурора и защитника. Ако подсъдимият признае фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт обаче, може да се възползва от възможността за провеждане на съкратено съдебно следствие.

При осъдителна присъда по съкратено следствие съдът определя присъдата, като намали предвиденото наказание с една трета.

"В повечето случаи такива наказания се търпят в трудово-поправителни общежития към съответния затвор. Лишеният от свобода при изтърпяване ефективно на половината от наложеното му наказание може да поиска от съответния съд да бъде освободен условно предсрочно", пише адв. Левашки.

Той посочва още, че мярката за неотклонение "задържане под стража" при престъпления по непредпазливост не може да се удължава с повече от 2 месеца.

"Обикновено подсъдимите дочакват съдебния си процес на свобода", пише той.

Юристът коментира, че вместо да се увеличава наказателната репресия, би трябвало да "се затегне превантивният контрол с увеличаване на административно-наказателните санкции, проверките от контролните органи и видеонаблюдението".

До 2012 г. наказанието за причинена смърт при ПТП, при което извършителят е бил под влияние на наркотични вещества или алкохол, е било между 3 и 10 години.


Колеги и приятели на Милен Цветков започнаха дарителска кампания в подкрепа на децата на журналиста.

Средствата се събират и ще се разпределят с административната подкрепа на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта на кампанията е да осигури средства на децата за тяхното образование, грижа и подкрепа, която баща им при други обстоятелства би им осигурил. Тук всеки може да подкрепи инциативата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024