Защитата на Николов: "Неадекватна първа помощ" може да е причина за смъртта на Милен Цветков Снимка: © Getty Images

Съдът остави в ареста Кристиан Николов - обвиняемия за смъртта на Милен Цветков. Това прие съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд и уважи искането на прокуратурата.

Смята се, че има обосновано предположение, че 22-годишният Николов е предизвикал катастрофата, а освен това има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Определението на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд на 30 април.

Както знаете, популярният телевизионен водещ Милен Цветков загина в катастрофа в София на Великден. Тежкият инцидент стана край столичния мол "Парадайс" при сблъсък между два автомобила. Милен, който е бил със Subaru Forester, е спрял на червен светофар, когато отзад го удря кола, марка Audi Q7, управлявана от 22-годишния шофьор Кристиан Николов.

Защитата твърди, че очевидците са оказали неправилна и неадекватна първа помощ на журналиста, но съдът се мотивира с аргумента, че това не променя факта, че Цветков е получил тежки смъртоносни травми вследствие на удара.

Според съдия Мумджиева е ясно, че скоростта, с която Николов е управлявал автомобила, е била над позволената. Тя се позовава на свидетелските показания, кадрите от камерите и пораженията по автомобилите.

"Движил се е със значително превишена скорост, не е опитал да намали при червен светофар на кръстовище, което обичайно е оживено и по принцип има множество участници в движението, включително и пешеходци, които в този момент са пресичали. Не е предприел никакви действия, с които да избегне обществено-опасните последици", съобщава прокуратурата.

Съдията съобщи, че има достатъчно доказателства, че Кристиан Николов е управлявал джипа, сред които и свидетелски показания – включително и на майка му Десислава Пешева.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам", се казва в съобщението на прокуратурата.

Определено е, че има евентуален умисъл – Николов не е направил никакъв опит да предотврати удара. Наказанието по новия състав е от лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Чистото съдебно минало на дееца не пречи на съда да установи, че употребата на упойващи вещества има специфично значение за конкретния случай. Според съдия Мумджиева, не е ясно дали Николов ще би могъл да се въздържи от употреба на такива вещества, когато е под домашен арест или в друга обстановка.

Симона Цветкова и Георги Иванов, които са били в автомобила с Николов, са отказали да дадат показания, но не са отрекли, че той е шофирал.

Адвокатът на Кристиан Николов - Любомир Таков, поиска от съдия Мумджиева да не му налага никаква мярка за неотклонение и да го освободи от ареста, защото прокуратурата не е доказала без съмнение, че той е шофирал джипа по време на катастрофата, съобщава „Дневник“.

"Самото обстоятелство, че в рамките на 48 часа съдържанието на постановлението за привличане към наказателна отговорност претърпя три редакции е показателна за това, че органите на досъдебното производство разполагат само с предположения", каза адвокат Таков.

"Не може да се счита, че е установен със сигурност водачът на лекия автомобил към 18 ч. и че свидетелските показания са достатъчни, за да бъде прието, че моят клиент, а не друг, е управлявал лекия автомобил "Ауди" в момента на катастрофата. Макар по делото да има видео-техническа експертиза, тя обяснява, и то само донякъде, механизма на катастрофата и действието на отделни лица, които са се намирали в района. Липсва лицева идентификация на заснетите от охранителните камери лица, отсъстват разпознавания", твърди защитникът.

Според адвоката само едно лице е идентифицирало Николов след катастрофата – полицейският служител, охранявал метростанцията. Впоследствие това са сторили още двама полицаи, но според Таков, те пристигнали на по-късен етап и не са били преки очевидци.

Няма данни Кристиан Николов и Милен Цветков да са се познавали – това е аргументът на адвоката срещу твърдението на прокуратурата за умисъл на престъплението.

"Разследващите не са се постарали да изследват дали причината за смъртта на пострадалия е именно катастрофата или последващите недотам адекватни действия на очевидците, включващи ваденето на пострадалия, съпровождането му до близкия тротоар, въртене на главата му, сърдечен масаж, положили тялото му в неправилно положение с оглед налични гръдни травми и вътрешни кръвоизливи както и други действия, абсолютно неприемливи и недопустими при оказване на първа помощ", твърди Таков.

Той изтъкна отличния успех на Николов като студент в Германия и спортните му постижения, както и липсата на предишни провинения. Твърди, че клиентът му иска да съдейства на разследването и призова съда да не взема решение под влияние на обществения и медийния интерес. Каза, че няма опасност клиентът му да се укрие и да извърши друго престъпление.

На същото мнение е и 22-годишният обвиняем, който се включи чрез видеоконферентна връзка и призова съда за по-леко наказание: „Умолявам съда за по-лека мярка, тъй като няма да извърша друго престъпление или да се укрия. Искам да ми бъде дадена възможност да продължа образованието си. Това исках да кажа. Благодаря ви“, каза Николов, цитиран от „Дневник“.

Прочетете още:

ОБЗОР: 4-ма обвиняеми по делото за смъртта на Милен Цветков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024